SERVERER NATURVIN:  Mathias Lyngholm Dardeau er sommelier hos Brutus Restaurant og vinbar.
SERVERER NATURVIN: Mathias Lyngholm Dardeau er sommelier hos Brutus Restaurant og vinbar. Foto: Janne Møller-Hansen

Ekspertene anbefaler: De beste naturvinene

MAT OG DRIKKE

Stadig flere spør etter naturvin på Vinmonopolet og restauranter, men hva er det egentlig? Og er det bedre enn vanlig vin? Her er vinekspertenes anbefalinger - og alt du må vite om såkalt naturvin.

Betalt innhold
Publisert:

I fjor kjøpte vi økologisk mat for 2,6 milliarder kroner, ifølge Landbruksdirektoratet. En økende andel nordmenn er opptatt av økologiske matvarer, noe som også har smittet over på hva vi drikker på lørdagskvelden.

Ifølge vinpressekontakt i Vinmonopolet, Trond Erling Pettersen, er det utvilsomt en vekst i salget av både økologiske og biodynamiske produkter, lavsvovelet vin og naturvin.

Men akkurat hvor stor vekst salget av naturvin har hatt, er vanskelig å måle.

– Naturvin er udefinert og et litt omstridt begrep i vinens verden, mens begreper som «økologisk» og «biodynamisk» har klare definisjoner og sertifiseringsordninger, forteller Pettersen.

Derfor merkes ikke naturvin på Vinmonopolet. Men begrepet brukes både av kunder, importører, vinprodusenter, i restaurantbransjen og av mange vininteresserte, ifølge Pettersen.

Naken vin

Jørgen Ljøstad er produktutvikler i Non Dos og har en femårig bakgrunn som produktsjef i Vinmonopolet. Non Dos importerer vin fra flere enn 110 produsenter. Vinen Non Dos importerer, er laget på naturlig vis, uten tilsetningsstoffer.

– Begrepet naturvin er ikke noe vi bruker, vi snakker om hvor vinen kommer fra og hvordan den blir produsert. Jeg er lei hipster-greier og fancy etiketter. Jeg liker klassisk, tradisjonell vin uten tilsetningsstoffer, sier Ljøstad.

Ljøstad mener begrepet «naturvin» ikke sier så mye, fordi det er forskjellige oppfatninger av hva det betyr, og ingen kontroll på hva som kan defineres som naturvin. Non Dos bruker begrepet «naken vin».

– Det som kjennetegner naken vin, er at det ikke er tilsatt noen ting, eventuelt kun litt svovel. Naturlig svovel dannes under alkoholgjæringen, men veldig ofte trenger vin som skal eksporteres, litt tilsatt svovel for å overleve reisen og eventuell lagring, sier han.

Ljøstad tror folk er opptatt av å drikke ren vin, og mener flere skjønner at det er veien å gå.

– For meg er noe av det viktigste at det ikke er tilsatt gjærsopp i vinen. Det tar over aromabildet og blir veldig kjedelig, sier han.

«Druer som ingen har kødda med»

Mathias Lyngholm Dardeau er vinansvarlig hos Brutus Restaurant og vinbar. Brutus var tidlig ute med å servere naturvin i Norge.

Dardeau blir ofte bedt om å forklare hva naturvin er. Det enkleste svaret er ifølge ham: «Druer som ingen har kødda med».

Men også Dardeau mener det er vanskelig å si nøyaktig hva naturvin er. Han mener naturvin ikke er en stil, men en filosofi.

– Ideelt sett er vinen biodynamisk. En biodynamisk drue, som er gjæret naturlig, ufiltrert og ikke klaret. Disse prosessene fjerner masse smakselementer fra vinen, forteller han.

Økologisk eller biodynamisk?

På Vinmonopolets nettsider er 1673 viner merket som økologiske, mens 290 viner er merket som biodynamiske. Men det at en vin er sertifisert økologisk, er ikke nødvendigvis et kvalitetsstempel.

– Økologisk vin er bare tull, det finnes ikke. Med dagens regelverk har produsentene lov å kalle en vin økologisk, men jeg mener det ikke kan kalles et økologisk produkt. Det er ingen garanti for at det er et økologisk produkt, og ingen sammenheng mellom produkt og kvalitet, sier Ljøstad i Non Dos.

I konvensjonell vin er det tillatt å tilsette omkring 90 tilsetningsstoffer. I økologisk vin er 50 av de samme tillatt å tilsette.

Ljøstad mener økologisk sertifisering overhodet ikke er en garanti for at vinen er mer naturlig.

– Du kan gjøre nesten hva du vil etterpå. Økologiske druer er kjempefint, men vinen kan være tilsatt 50 kjemikalier. Å kalle det økologisk vin er å lure forbrukeren, mener han.

– Noen produsenter velger av forskjellige grunner å unnlate å benytte øko-merket på etikken, selv om vinen er økologisk sertifisert, forteller Ljøstad.

Produsenten Carussin er en av dem som velger å ikke merke vinen sin med økologisk logo. Ifølge Ljøstad er det mange som mener at merket har mistet sin funksjon.

Kan ha helsefordeler

Ifølge Dardeau, sommelier hos Brutus, vil naturvin ha et mer unikt, komplekst og levende smaksbilde enn konvensjonell vin. Enkelte kan reagere på grums i vinen, eller at enkelte naturviner kan lukte litt spesielt – selv om smaken er god.

– Noe som alltid vært har vært viktig for meg er å ha naturviner i kjelleren på Brutus fra det aller groveste – til ting som er «super clean» og har friske og skarpe smaker, sier Dardeau.

Både Dardeau og Ljøstad mener at naturvin er bedre for helsen en konvensjonell vin.

– Når du får i deg noe som er naturlig dyrket frem, kan det kun være bedre enn det motsatte, sier Dardeau.

Ljøstad påpeker også at kjemikaliene og tilsetningsstoffene i konvensjonell vin kan virke inn på helsen.

Ekspertenes anbefalinger

Mange har fått for seg at naturvin koster mer enn konvensjonell vin, men Dardeau mener man får mye for pengene.

– Hva er en god pris? For 100 kroner flasken kan jeg hverken anbefale en god naturvin eller konvensjonell vin. Men det finnes mye god naturvin på Vinmonopolet for mellom 150 og 250 kroner, sier han.

Ikke alle biodynamiske viner er merket eller sertifisert, og det finnes mange små gårder som ikke sertifiserer vinen fordi det er en kostbar prosess å bli sertifisert. Vil du ha en god naturvin, kan du ifølge Ljøstad spørre etter naturlig gjæret vin på Vinmonopolet.

Dette er naturvinene vinekspertene Ljøstad og Dardeau anbefaler.

Hvit:

Dardeau anbefaler Patrick Desplats Épona til 399,90 kroner. « Fruktig, kompleks og konsentrert smak av frukt. Lang mineralsk og konsentrert avslutning», er Vinmonopolets smaksbeskrivelse.

Ljøstad anbefaler Gysler Sandstein Riesling Trocken til 169,90 kroner. «Ung, slank og livlig, preg av sitrus, grønt eple og blomst, hint av mineraler i ettersmaken», er smaksbeskrivelsen hos Vinmonopolet.

Rødt:

Dardeau anbefaler en Guignier Moulin á Vent La Petite Oseille Beaujolais til 259,90 kroner. Ifølge smaksbeskrivelsen på Vinmonopolets nettsider har vinen en frisk og saftig stil med høy syre.

Ljøstad anbefaler en Dominio do Bibei Lalama til 219,90 kroner. Vinmonopolet beskriver smaken som «fruktig og saftig, preg av røde og mørke bær, litt krydder og urter, god lengde».

Musserende:

Ljøstad anbefaler Bulle Nature Petillant Naturel til 199,90 kroner. Vinmonopolet beskriver den som «kremet og saftig, preg av eple og urter, hint av bittert i ettersmaken, god lengde».

Dardeau anbefaler en Schmitt Pétillant Naturel Brut Nature til 269,90 kroner. Vinmonopolet beskriver smaken som «frisk med delikate bobler og streif av mineraler i lang ettersmak».

For deg som har lyst til å prøve noe litt annet, har Dardeau også anbefalt en naturlig oransjevin og en sake:

Oransjevin lager på grønne druer, men gjærer med skallet. Oransjevin har fått navnet fordi de fleste vinene som lages slik blir oransje, selv om ikke alle blir det. Dardeau anbefaler en Stekar Jankot til 298,50 kroner. Vinmonopolet beskriver den som «balansert og elegant med lett moden frukt. Konsentrert med noe tannin på utgang.»

Sake er en japansk vin laget på fermentert ris. Dardeau anbefaler en Terada Honke Daigo nu Shizuku til 460 kroner. Vinmonopolet beskriver den som «fyldig, frisk og søt med innslag av sitrus».

Gi oss tilbakemelding på denne artikkelen.Gi tilbakemelding!Gi tilbakemelding!

Vinn Gull i VG+

Dagens kode: GULL525

Send SMS med koden til 2424. Tjenesten koster 1 kr.

Ved å delta i konkurransen samtykker du til at vi kan kontakte deg på SMS med relevant informasjon om konkurransen «Finn Gull i VG». Les mer om konkurransen her »

Her kan du lese mer om