VASKES OFTE: Ifølge en engelsk undersøkelse vasker hele 40 prosent av engelskmennene den rå kyllingen. Det mener flere lands helsemyndigheter fører til smittespredning. Foto:Fotolia,

Engelske og amerikanske myndigheter: - Ikke vask rå kylling

Mattilsynet: Høres ut som et fornuftig råd

Ikke vask kyllingen før du bruker den råder helsemyndighetene i flere land. Det kan faktisk øke bakteriespredningen.

  • Øystein Larsen-Vonstett
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Både engelske og amerikanske matmyndigheter mener at dette bare sprer bakterier på både hud, klær og arbeidsflatene på kjøkkenet enda mer enn om du lar vær.

- Vi har ikke noe konkret råd på om det er lurt å vaske kyllingen eller ikke, i forhold til smittesituasjonen. Men umiddelbart høres det ut som fornuftig råd ikke å skvette vann på en rå kylling. Det er viktig ikke å spre disse bakteriene rundt, sier assisterende tilsynsdirektør Ole Fjetland hos Mattilsynet.

Han presiserer at de fortløpende vurderer om rådene de gir er gode nok, og at de per nå er mest opptatt av håndhygiene og faren for såkalt kryssforurensing ved behandling av kyllingen.

Mye bakterier i norsk kylling

Såkalte antibiotikaresistente bakterier er så utbredt i norsk kylling at forsker Marianne Sunde ved Folkehelseinstituttet mener man bør vurdere å risikomerke produktet. Hun mener håndteringen av rå kylling derfor må være ekstra nøye.

- Jeg tar aldri i kylling med fingrene. Vi vet ikke om resistensen hos kylling smitter over til mennesker og gjør at mennesker utvikler resistens mot antibiotika, sier forskeren Marianne Sunde, til Nationen.

32 prosent kyllingfileter smittet

Den nevnte rapporten om antibiotikaresistens viser at 32 prosent av alle kyllingfileter inneholdt ESBL i 2012. Året før var 43 prosent av all slaktekylling smittet med bakterien.

– Det må vurderes om det burde stå på pakken at kylling er et risikoprodukt og at man bør utvise nitid kjøkkenhygiene og være varsom når man behandler den, sier hun.

Fire av ti vasker rå kylling

En engelsk undersøkelse av Food Standard Agency (FSA) viser at 40 prosent av engelskmenn vasker den rå kyllingen før de tilbereder den, skriver The Guardian.

- Vår forskning viser at det er vanlig å vaske rå kylling. Det er derfor vi nå går ut å ber folk slutte med dette for å øke bevisstheten på spredning av campylobacter som et resultat av kryssforurensing, sier sjefen for FSA, Catherine Brown til avisen.

Mattilsynet: Tarmbakterier i kylling

Ifølge Mattilsynet kan rå kylling inneholde flere sykdomsfremkallende bakterier. Selv om de er frie for salmonella kan fjørfe være bærere av tarmbakterier med en spesiell type antibiotikaresistens.

Mattilsynet anbefaler at du varmebehandler kyllingkjøttet godt slik at bakteriene drepes og sørger for at disse ikke spres andre steder. Å fraråde folk å vaske kyllingen før bruk ønsker de imidlertid ikke å gjøre.

- Konteksten her er viktig å få med seg her. Norge er fremdeles langt mindre utsatte for disse resistente bakteriene enn land som USA og England, sier assisterende tilsynsdirektør i Mattilsynet, Ole Fjetland til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder