VILLE IKKE KJØPT: Hellstrøm mener man må få lov til å bruke pengene på det man måtte ønske. Men selv ville han aldri brukt penger på en vin i den prisklassen. Foto:Eivind Griffith Brænde,VG

Hellstrøm om vin til 35.000 kroner: - Helt vanvittig!

Tilfeldig utvalgte Nicolas fikk smake superdyr vin på VGTV

Eyvind Hellstrøm ville aldri funnet på å kjøpt en flaske vin til 35.000 kroner. Men vinanmelderen Merete Bø gir «verdens dyreste vin» hundre poeng i DN-anmeldelse og mener den er verdt hver krone.

Camilla Svennæs Bergland
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I en anmeldelse i Dagens Næringsliv har vinekspert Merete Bø anmeldt «verdens dyreste vin». Hun ga vinen hundre poeng, og anmeldelsen har vakt oppsikt i sosiale medier.

Romanée-Conti 2012 koster ifølge Bø 34.999 kroner. I deler av Europa får man den franske herligheten til den stive pris av 100.000 kroner, forteller hun.

Tidligere Bagatell-kokk Eyvind Hellstrøm har en forkjærlighet for både Frankrike og rødvin, men ville selv aldri betalt så mye penger for en flaske.

– 35.000 kroner for en vin er helt vanvittig og latterlig. Jeg ville aldri brukt så mye penger på vin.

– Så når du inviterer venner på middag må de ikke regne med å få en flaske til flere tusen?

– Nei, hos meg er det ingen «crazy» dyre viner. Det har jeg ikke råd til.

Les også:Betalte 32.000 for gammel vin

Spyttet ikke ut

Bø blir nesten våt i øyekroken når hun snakker om de edle dråpene.

– Det er den beste unge vinen jeg har smakt, og den første vinen jeg gir hundre poeng. Jeg blir nesten rørt av å snakke om den, og den er verdt hver krone, sier hun til VG.

Selv innrømmer hun at hun kan bruke flere tusenlapper på vin i løpet av et år, og via spesialimport har hun allerede sikret seg en flaske.

– Det er første gang jeg ikke har spyttet ut vinen på jobb, sier hun og ler.

Se Nicolas blindteste den rådyre vinen i klippet under!

Les også:Nordmenn foretrekker billig vin

VGs vinanmelder Edvard Skramstad ville nok gjort det samme hvis han fikk anledning til å smake på den.

– Dette er en av verdens mens eksklusive viner, og det er svært ettertraktet.

Men er det verdt pengene? Merethe er i hvert fall ikke i tvil:

– Dette er håndverk ned til hver minste detalj. Når de planter druestokkene bruker de ikke druene før 25 år senere. De har folk som bruker hele livet sitt på å passe på druene, så jeg ville aldri skrevet denne anmeldelsen hvis jeg ikke kunne anbefalt hver dråpe.

I likhet med Bø har også Aftenpostens vinskribent, Geir Salvesen, felt et par tårer når han har smakt fantastisk vin, men han ville derimot ikke tatt seg råd til å kjøpe akkurat denne flasken.

– Nei, for meg er det ikke verdt det. Det har kommet mange fine gode viner laget på samme drue som denne, pinot noir, og de koster rundt 300 kroner. Dem koser jeg meg med. Men folk må gjøre hva de vil, og kjøpe hva de vil.

Les også:Drikker vin og holder vekten

– Meningsløst

Hellstrøm mener at man ikke nødvendigvis bør gå etter prisen for å avgjøre om det man har i glasset er av god kvalitet.

– Jeg har sluttet å kjøpe dyre viner. Jeg kan kjøpe vidunderlige viner hvor pris og kvalitet henger sammen på måte som gir meg 40 flasker til prisen av en eneste Romanée Conti. Med all respekt for vinmakeren Aubert de Villaine, vinene er unike og fantastiske og har man pengene så er det jo bare å kjøpe på linje med en veske fra Louis Vuitton eller en Lamborghini. Prisene bestemmes av etterspørselen, og det er mange rike mennesker i verden som synes det er stas og kunne vise frem sine dyre viner i vinkjelleren, sier han.

VÅTT ØYE: Merete Bø fikk en tåre i øyekroken da hun smakte «verdens dyreste vin». Hun ga den hundre poeng i DN-anmeldelsen. Foto:Jo Vemund Svendsen,VG

– Tror du Ola og Kari nordmann kjenner forskjell på en vin til 35.000 kroner og en billigvin?

– Selvfølgelig ikke. Dette er en unik vin, men mannen i gaten vil ikke merke forskjell. For meg blir det helt meningsløst og bruke flere tusen kroner på noe slikt. Men har man råd til det, og glede av det, så for all del.

Salvesen tror heller ikke at mannen i gaten ville kjent forskjell.

– Man må nok være en vinkjenner for å forstå denne vinen. Hvis man hadde latt hundre tilfeldige personer teste den, ville kanskje 90 prosent valg noe annet.

– Man kjøper ikke bare vinen, men også mytologien. Denne er verdens mest velrenommerte vinprodusent, hvor vinmarkene er små og produksjonen liten. Alle millionærer vil ha den, og ved å kjøpe den så kjøper man seg også prestisje, sier han.

Les også:Prissjokk på polet

Anmelder anmeldelsen

Den amorøse anmeldelsen til Bø har vakt oppsikt i fagmiljøet, og Skramstad innrømmer at han nøt å lese den. Anmelderen triller terning på Bøs anmeldelse, og gir den terningkast seks. (les hele anmeldelsen i nederst i artikkelen)

– Selv har jeg ikke smakt denne årgangen, men jeg så for meg at Merete nøt den da hun drakk den. Man får bare krysse fingrene og håpe at man er en av de heldige som en gang får lov til å nyte den, for man får ikke akkurat mindre lyst på den etter å ha lest anmeldelsen hennes.

– Men er det egentlig verdt å skrive en anmeldelse av en vin som de fleste ikke har råd til å kjøpe?

– En anmeldelse kan også være spennende og givende og lese, selv om man kanskje ikke har råd til den. Det blir det samme som å lese en anmeldelse av en dyr bil. Selv om man ikke har råd til en Lamborghini, betyr ikke det at man ikke kan ha glede av å lese om den.

Anmeldelsen:

«En vin som presser tårene frem i øyekroken. En vin som utrolig nok forsvarer prisen sin, for den har ingen ved siden av, absolutt ingen. En allerede sammensatt duft som nærmer seg perfeksjon allerede i ung alder. Ord blir fattige. Blomster og villbringebær med hint av trøffel, jord og nyplukkede kantareller. Dyp og kompleks frukt med en infiltrerende syre og lange integrerte og finessepregede tanniner. Kjøttfull men samtidig elegant og uhyre raffinert. Dette er så perfekt som en ung Pinot kan bli. Her er det ingenting å trekke for. Kan nytes nå om man ikke kan vente, men vil om mulig utvikle seg til å bli enda mer sammensatt.»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder