VERSTING I BAKTERIEMÅLING: McDonald's på Grønland i Oslo var den desidert mest skitne av de fem McDonalds-restaurantene som ble testet. Med denne forureningsmåleren kunne testen konstaterte skyhøye mengder bakterier. Foto: Helge Mikalsen og TV 2

VERSTING I BAKTERIEMÅLING: McDonald's på Grønland i Oslo var den desidert mest skitne av de fem McDonalds-restaurantene som ble testet. Med denne forureningsmåleren kunne testen konstaterte skyhøye mengder bakterier. Foto: Helge Mikalsen og TV 2

Sjokkfunn på McDonald's: Spisebordet skitnere enn doskålen!

«TV2 hjelper deg» har sjekket renholdet på McDonald's. Konklusjonen er at du bør spise Big Mac-en din på kundetoalettet.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL


McDonald's i Norge selger burgere for én milliard kroner i året, men de klarer ikke å holde spisebordet rent.

«TV 2 hjelper deg» brukte en såkalt ATP-måler, som viser hvor mange mikroorganismer det er på en overflate. Den desidert høyeste målingen ble gjort på McDonald's sin restaurant på Grønland i Oslo.

Det første bordet som ble undersøkte, hadde en ATP-måling på 51.604. Bordet ved siden av målte enda høyere - 67.533. Teknologisk institutt anbefaler at målingene skal ligge under 500.

Til sammenligning hadde doskåla i den samme restauranten en ATP-måling på 1350 og håndtaket på toalettvasken 10.995. Anbefalt måling er 1000.

Farlige bakterier

- Med så høye målinger, er faren stor for at det kan oppstå farlige bakterier, sier Lena Furuberg, renholdsekspert i Teknologisk Institutt til TV 2 hjelper deg etter å ha sett bildene fra restaurantene.

Totalt ble nitten forskjellige kontaktflater målt på fem forskjellige McDonald's restauranter. 13 av 19 flater viste for høye verdier, og overraskende nok var det på spisebordene man fant de mest oppsiktsvekkende verdiene.

Ingen av bordene hadde en ATP-verdi på under 500. Det reneste bordet i TV 2-undersøkelsen hadde en verdi på 3542.

Renholdsekspert Lena Furuberg tror at det brukes én klut på alle bordene.

- De smører det bare med seg videre, mistenker Furuberg.

Mikroorganismer kan føre til bakterier, og skadelige bakterier kan gjøre deg syk. Derfor bør en flate ha så lite mikroorganismer som mulig, mener Teknologisk Institutt.

McDonald's erkjenner at verdiene virker altfor høye.

- Akkurat som du presenterer det, så syns jeg at det er litt skuffende at det ligger på disse nivåene, og det må vi absolutt gjøre noe med, sier Margaret Brusletto i McDonald's.

Kommunikasjonsdirektøren sier til VG at hun ikke ønsker å kommentere saken ytterligere inntil hun har sett reportasjen på TV 2.

PS! Mattilsynet mottok i fjor totalt 37 bekymringsmeldinger fra forbrukere om renholdet ved McDonald's-restaurantene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder