TRYGG LAKS: Ifølge NIFES er Oppdrettsnæringen blant næringene som har lavest bruk av antibiotika. Foto:Espen Sjølingstad Hoen,VG

Garanterer for antibiotikafri oppdrettslaks

– Kynisk markedsføring, sier Coop

Nå kommer butikkene med såkalt garantert antibiotikafri oppdrettslaks. Sporing og åpenhet skal snu forbrukernes negative syn på laksen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det er forbrukernes manglende tillit til oppdrettslaks over flere år som har gjort at en av de store laksematprodusentene i Norge nå lanserer garantert antibiotikafri laks i butikkene.

– Vi gir forbrukeren full sporbarhet og innsyn ved tilgang til en komplett sporingsinformasjon via en egen nettside som forbrukerne finner på fiskeemballasjen, sier konsernsjef Henning Beltestad i Lerøy Seafood Group.

På emballasjen vil forbrukerne kunne finne informasjon om laksen de kjøper.

Helsemyndighetene jubler for alle tiltak som kan gjøre at vi spiser mer av de marine fettsyrene laks inneholder.

– Alle tiltak som bidrar til å øke fiskeforbruket er bra – vi vet fra før at pris og tilgjengelighet spiller stor rolle for at folk skal velge fisk, sier fungerende avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Anniken Owren Aarum.

Hun understreker at all fisk man kjøper i Norge er helt trygg å spise, og anbefalt av myndighetene.

Sporbar og miljømerket

KONSERNSJEF: Henning Beltestad i Lerøy tilbyr forbrukeren full sporbarhet og innsyn i livet til oppdrettslaksen. Foto:Lerøy Seafood group,

Negativ omtale av oppdrettslaks både i Norge og i utlandet, har ifølge Bård Gultvedt, direktør næringspolitikk og myndighetskontakt i Norgesgruppen, vært en medvirkende årsak til nedgangen i salget av oppdrettslaks i deres matkjeder. Gultvedt sammenligner laksenyheten med kylling-debatten som raste tidligere i år, og som resulterte i narasin- og antibiotikafri kylling.

Norgesgruppen eier blant annet kjedene Kiwi, Joker, Spar, Meny og Jacobs.

Husker du?Tar seg grovt betalt for å skjære opp oppdrettslaksen

Lerøy understreker at antibiotika-garantien er udiskutabel, og gjelder både deres ferske og røkte lakseprodukter merket Gladlaks.

– Garantien gir vi for å redusere usikkerhet knyttet til antibiotika i laks og for å bidra til økt press på videre reduksjon, sier Beltestad.

– Kynisk og villedende, svarer konkurrentene

Rema 1000 og Coop Norge er NorgesGruppens argeste konkurrenter i dagligvaremarkedet.

VG har spurt begge kjedene om hvilke konkrete planer de har for å gi forbrukerne en garanti for at oppdrettslaksen som selges i deres butikker også er garantert uten bruk av antibiotika i hele produksjonsløpet. Her er svarene vi fikk:

COOP NORGE: – Å lansere et slikt produkt som en nyhet, for på den måten fremstå som nyskapende og samfunnsansvarlig er både kynisk og villedende. Det er ikke bransjen vår verdig og overhodet ikke slik Coop opererer. I de tilfellene hvor vi gjør noe som virkelig gagner samfunnet kommuniserer vi det, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis i Coop Norge SA.

– All norsk laks er antibiotikafri, og markedsføres blant annet som det i USA, ettersom det blant annet brukes antibiotika i chilensk laks. I de tilfellene produsenter har fått dispensasjon til å bruke antibiotika må laksen gå i karantene til den er antibiotikafri før den slaktes, sier Takle Friis.

REMA 1000: – I Rema 1000 er vi opptatt av å selge frisk, fersk fisk. Antibiotikabruk er så å si ikke-eksisterende i Norge, og denne garantien virker derfor som et markedsføringsstunt for at folk skal tenke at det er en sikkerhet for kvalitet – noe det ikke nødvendigvis er, sier kommunikasjonssjef Marianne Moen i Rema 1000.

– Ødelegger miljøet

SPISER IKKE OPPDRETTSLAKS: Restaurantgründer Jan Vardøen spiser ikke oppdrettslaks, fordi han mener det er ødeleggende for miljøet. Foto:Nils Bjåland,VG

I en VG-reportasje tidligere i sommer ble flere kjendiskokker spurt om hva de ikke spiser. Matbaron og restaurantgründer Jan Vardøen vil fortsatt ikke spise oppdrettslaks, fordi han mener det er fullstendig ødeleggende for miljøet.

Han vil heller ikke gi det til barna sine.

– Oppdrettsnæringen er superskadelig for miljøet, selv om det er forskjell på lakseoppdrettere. Den tømmer havet for råfisk og ødelegger fjordarmene. I tillegg har det vist seg at reke- og krabbefisket også tar skade av næringen, blant mye annet, sier Vardøen.

Ingen funn av antibiotika

Ifølge Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) ble det ikke funnet antibiotika i noen av de analyserte prøvene i 2014.

TRYGG MAT: – All oppdrettslaks som er på markedet er sunn og trygg å spise, sier Ingvild Eide Graff, forskningsdirektør for trygg og sunn sjømat i NIFES. Foto: NIFES,

I til sammen 4745 oppdrettsfisk, hvorav 95 prosent var oppdrettslaks, ble det ikke funnet antibiotika i noen av prøvene.

–Selv om fisken skulle få antibiotika underveis i livsløpet sitt, betyr ikke det at fiskefileten vil inneholde antibiotika når du kjøper den i butikken, sier forskningsdirektør for trygg og sunn sjømat, Ingvild Eide Graff i NIFES.

All oppdrettslaks som blir behandlet med antibiotika må gjennom en

tilbakeholdelsestid, slik at det ikke er målbare rester igjen av antibiotika før den slippes ut på markedet.

– All oppdrettslaks som er på markedet er sunn og trygg å spise. Sluttresultatet går derfor ut på det samme, men all reduksjon av antibiotikabruk i matproduksjon er selvsagt positivt, sier NIFES-direktøren.

Hun ser imidlertid at det finnes andre utfordringer som rømming og lakselus.

– Men dette er ikke noe mattrygghetsproblem, sier forskningsdirektøren.

Eide Graff understreker at NIFES’ fokus er på helseeffekter av sjømat.

– Men hvis dette tiltaket er med på å øke konsumet av de unike komponentene som sjømat bidrar med i forhold til annen mat, er dette fornuftig, sier hun.

SASHIMI: Sashimi av laks er en god kilde til marine fettsyrer. Foto:Magnar Kirknes,VG

Les mer:VKMs rapport om nytte/risikovurdering av fisk i norsk kosthold

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder