SMINKET, STYLET OG STAUT: Slik fremstår Braut i oksekatalogen. Bakgrunnen er lagt på etter at bildet ble tatt. Foto: Gunnar Klingwall, Geno

SMINKET, STYLET OG STAUT: Slik fremstår Braut i oksekatalogen. Bakgrunnen er lagt på etter at bildet ble tatt. Foto: Gunnar Klingwall, Geno

Oksen Braut (10) er far til over 150.000

Sæden hans selges over hele verden

Håper på ny sædeksportrekord i år

(VG Nett) Utenfor Hamar står et helt spesielt dyr og leverer varer for millioner. Gulloksen Braut sparer ikke på noe!

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL


Landbrukssamvirket Geno kan i år for første gang passere 400.000 brukerdoser med sæd solgt til utlandet. Tiåringen Braut har en stor del av æren. Han var enda mer vital før, men det er fortsatt sprut i giganten.

- Han må varmes litt mer opp og bruker litt lenger tid enn før. Det er nok mange menn som kan relatere seg til dette. Men han blir tatt godt vare på og vi håper han kan gå i mange år til, sier Kristin Børresen i Geno Global til VG Nett.

Hun anslår at den gamle «hingsten» har rundt 100.000 avkom i en lang rekke land, mens avdelingssjef Mari Bjørke i Geno opplyser at Braut er far til over 150.000 dyr totalt.

Fra gjødsel til sæd

Braut er av den fremavlede rasen Norsk rødt fe (NRF), som blir mer og mer etterspurt utenfor landets grenser. I 2003 ble i underkant av 100.000 sæddoser eksportert. Nå er tallet firedoblet. Braut alene har produsert og levert sæd for nærmere seks millioner kroner i utlandet. Før dette håvet han inn millioner i Norge.

JOBBER MED OKSESÆDEKSPORT: Kristin Børresen. Foto:

I år sendes norsk sæd til 22 land. Polen, USA, Tyskland og Storbritannia får mest, mens Kina er et nytt marked. Noe leveres også til Sør-Amerika og flere andre land i Europa.

Selv gikk Kristin Børresen fra å eksportere gjødsel for Yara, til oksesæd for Geno.

- Yara er verdensledende og alle visste hvem du var. Geno er det nesten ingen utenfor Norge som vet hvem du er. Men det er veldig interessant og morsomt. Og når det gjelder salgsstrategi er det mye det samme, sier hun.

Avlet i snart 80 år

Børresen merker lett at eksport av oksesæd ikke er det vanligste yrket i Norge.

- Når jeg forteller folk at jeg jobber med dette blir det fort stille. Folk lurer på om jeg tuller, men så blir det fort et tema folk synes det er morsomt å diskutere.

Se video fra sædfabrikken: Oksen som nekter å komme på jobb

Holstein-rasen står for rundt 90 prosent av melkeproduksjonen i verden. Til sammenligning er NRF veldig små. Men den norske rasen har vært avlet frem siden 1935, og følger en svært grundig plan for å få født best mulige dyr.

- Kort sagt så er Holstein-kua avlet frem på to egenskaper: Melkemengde og utseende. I Norge er kua alet frem med brede mål gjennom mange år, som helse, lynne og fruktbarhet. Det er ingen som slår oss på fruktbarhet, skryter Børresen.

Saken fortsetter under bildet.

TOK TAK: Sæddonoren Bosnes (til venstre) ble dratt frem av Trygve Slagsvold Vedum da ghan og USAs ambassadør Barry White var på besøk sommeren 2011. Foto: Lars Gjemble / Senterpartiet


Forrige uke fikk landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum en orientering om situasjonen på Store Ree seminstasjon i Stange. I fjor hadde han med seg USAs ambassadør Barry White samme sted. Amerikanerne er en viktig kunde av norsk sæd.

Bildespesial: Her er høstens ti heteste okser

- Det er viktig for oss å skape kontakter mellom Geno og amerikanske myndigheter. Vi fikk vist ambassadøren hvorfor de norske genene så gode. De har drevet med dette systematisk gjennom flere år. I Norge har vi en veldig god helseoversikt over dyrene, sa Slagsvold Vedum til VG Nett i etterkant.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder