VGs store pølsetest: Smaker MUK møkk?

VGs testpanel slet med å skille MUK fra MUK-fritt

(VG) Selv proffene kan ha problemer med å skille MUK fra MUK-fritt. Konsistens og smak kan langt på vei lure deg trill rundt.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Av Hilde Kristine Misje , Nina Andersen , Audun Beyer-Olsen , Henrik Ihme , Øystein Larsen-Vonstett , Silje Ensrud

- Hvordan skal vi finne ut av dette da? Produsentene har jo trent i årevis på å holde sannheten borte fra oss, sier den danske soussjefen Claus Jessen, og kikker kritisk ned på pølsa på tallerkenen.

Sammen med VGs matspesialist Magnar Kirknes, Frp-politiker Bård Hoksrud og pølsemaker Erik Sørensen har han fått i oppdrag fra VG å blindteste ti ulike grillpølser fra de fem lavpriskjedene Rimi, Kiwi, Coop, Prix og Rema 1000.

To av pølsene inneholdt mye MUK, to kun en marginal andel mens seks var helt MUK-frie.

VG kartla før helgen hvor mye mekanisk utbenet kjøtt (MUK) det finnes i en mengde hverdagsprodukter hos de landsdekkende kjedene.

Flere profilerte kokker gikk da hardt ut og sa at de aldri ville lage mat av MUK-produkter.

BAKGRUNN: Derfor lager de mat med slintrer og rester

Bom på bom

Men er det mulig å smake forskjell?

VGs ekspertpanel fikk i oppdrag å bedømme pølsene ut fra smak og konsistens.

Hvilken pølseprodusent som stod bak og eventuelt MUK-innhold i pølsene var ukjent for testpanelet.

Og det skulle vise seg å være vanskeligere å slå fast hvilke pølser som faktisk inneholder MUK.

- Her er det helt klart MUK. Jeg vil anslå rundt 10-15 prosent, sier pølsemaker Sørensen da Coops grillpølse kommer på bordet.

Sannheten er at pølsen består av 57 % kjøtt, og ingen MUK.

PØLSEJURYEN: Fra venstre: Claus Jessen, soussjef ved Teatercafeen i Oslo, Erik Sørensen, pølsemaker hos kjøtt- og delikatessebutikken Strøm-Larsen på Torshov i Oslo, Bård Hoksrud, Frp-politiker og pølseentusiast og Magnar Kirknes, matfotograf og ansvarlig for VG Helgs ukentlige kokkeskole. Foto: Frode Hansen

Nekter å smake

Da grillpølsen fra X-tra ble servert, rynket testpanelet gjensidig på nesen.

- Hva er dette? Det er i hvert fall ikke en pølse. Og det er i hvert fall ikke kjøtt, slår pølsemakeren høylytt fast etter en rask bit, og spytter den halvspiste pølsa rett ut og ned i avfallsbøtta.

- Dette er et klassisk eksempel på at man har noe å skjule. Har man laget et produkt man er stolt av, så vil man vise at man har tydelige kjøttbiter i den. Dette er ... ja.. ikke en pølse, lyder dommen fra Jessen.

Men selv om dommen er hard fra panelet, består grillpølsen egentlig bare av to prosent MUK.

Kylling- og kalkunpølsa fra First Price knekker Sørensen i to. Han studerer den nøye, men nekter å smake på den.

- Fargen er gul. Her er det noe feil.

- Ja, det er nok helt klart MUK. Det føler jeg meg i hvert fall ... ja, sånn rimelig sikker på, mener Bård Hoksrud, og studerer grillpølsen litt nøyere.

- Dette smaker nesten innmat, kommenterer Kirknes.

Her treffer derimot panelet godt, for pølsen er en av dem på markedet med høyest MUK- innhold, hele 61 prosent.

Mager vinner

Testens vinner er soleklar. Gildes Go' og Mager grillpølse havnet på førsteplass, og høstet lovord både om den grove konsistensen og kjøttsmaken. Det var likevel ikke helt enighet om pølsen kunne være helt MUK-fri.

- Dette er i hvert fall en pølse. Denne tror jeg ikke det er MUK i. Det er i så fall veldig lite, mente Sørensen.

- Denne føler jeg at jeg har smakt før. Og jeg har spist en del pølser, smiler Hoksrud fornøyd.

Foto:

Foto:

Foto:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder