NYE KRAV: De nye nøkkelhull-kravene som innføres 1. mars blir strengere enn tidligere. For å merkes med nøkkelhullet må flere produkter nå inneholde mindre salt, sukker og mettet fett, samt mer fullkorn.

NYE KRAV: De nye nøkkelhull-kravene som innføres 1. mars blir strengere enn tidligere. For å merkes med nøkkelhullet må flere produkter nå inneholde mindre salt, sukker og mettet fett, samt mer fullkorn. Foto:Frode Hansen,VG

Slik er de nye Nøkkelhull-kravene

Fra og med 1. mars skal matvarer merket med nøkkelhullsmerket inneholde mer fullkorn og mindre salt, sukker og mettet fett.  Her er de viktigste endringene.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

De nye kriteriene for å oppfylle til et nøkkelhullsmerke blir strengere, og innebærer at matvarer fra og med 1. mars må inneholde mindre salt, sukker og mettet fett, og mer fullkorn for å kunne merkes med Nøkkelhullet.

I den reviderte nøkkelhullsforskriften strammes kravet til saltinnhold nå inn med inntil 20 prosent i matvaregrupper som kornblandinger, brød, margarin, matolje, ferdigretter, pizza/piroger, bagett/wraps og supper.

En tidligere undersøkelse fra Helsedirektoratet viser at nordmenn spiser dobbelt så mye salt som anbefalt.

I tillegg skal saltinnhold merkes som salt, ikke natrium, for å gjøre det enklere for forbrukeren å forstå merkingen.

Nøkkelhullet er en nordisk merkeordning for sunnere dagligvarer, og ble innført i Norge i 2009. Produktene som nøkkelhullsmerkes inneholder i dag mer fiber og mindre salt, fett og sukker enn andre produkter innenfor samme gruppe.

– Forventer at bransjen følger opp

Helse – og omsorgsminister Bent Høie håper de nye kriteriene inspirerer matbransjen til å utvikle sunnere produkter.

– For folkehelsen er det viktig at vi hele tiden jobber for å få et bredere tilbud av sunne matvarer i butikkene. Bransjen har sagt til meg at den mener at nøkkelhullet er en viktig merkeordning som den ønsker å videreutvikle. Jeg forventer at bransjen nå følger opp og håper at strengere kriterier for nøkkelhullsproduktene inspirer til å utvikle sunnere produkter, sier Høie til VG.

Krav til innhold av fullkorn øker med 20 prosent for brød, smørbrød/bagetter/wraps, og 100 prosent for pizza/piroger.

– Dersom noen produsenter opplever at varene som i dag er nøkkelhullsmerket ikke lenger oppfyller de strengere kriteriene, håper jeg det gjør at de strekker seg enda lengre for å gjøre produktene sunnere slik at de kan beholde nøkkelhullet. Det er bra om nøkkelhullsordningen stimulerer til en sunnere produktutvikling i matvarebransje, mener Høie.

Overgangsperiode

Orkla Foods Norge ønsker endringene i kriteriene for Nøkkelhullet velkommen, og vil nå gå i gang å analysere endringene.

VG har tidligere skrevet at selskapet blant annet må tilsette mer grønnsaker og mer fullkorn i pizzabunnen på frossenpizzaen «Grandiosa Biff & Løk» for å beholde nøkkelhullsmerket på produktet.

– Vi har ennå ikke sett nøye på de nye kriteriene og analysert hva de betyr for oss ennå. Men vi kommer til å fortsette å bruke det og fordi det er en viktig merkeordning, sier kommunikasjonssjef Bjørn Brennskag i Orkla Foods Norge.

De nye kravene til Nøkkelhullsmerket trer i kraft fra 1. mars 2015, men de gamle kravene vil gjelde parallelt i en overgangsperiode frem til 1. september 2016, opplyser Helse – og omsorgsdepartementet.

Brennskag forteller at de vil bruke overgangsperioden til å ta nødvendige grep.

– Vi har foreløpig ikke gjort noen endringer i våre produkter, men kommer til å bruke overgangsperioden godt og ta med de nye kravene inn i vårt produktutviklingsarbeid. En kategori som pizza mener vi er et godt eksempel på en kategori hvor Nøkkelhullet gjør en viktig jobb for forbrukeren, sier han.

– Mer relevant

Avdelingsdirektør Hilde Syvulstad i Helsedirektoratet mener de nye kravene gjør nøkkelhullet bedre og mer relevant.

– Det er en målsetting å få ned inntaket av salt, sukker og mettet fett, og å øke inntaket av fiber i befolkningen. De nye kravene gjør at produkter merket med nøkkelhullet er enda mer i tråd med denne målsettingen, og økningen i antall varegrupper som kan merkes gjør at forbrukerne får en enkel veiviser på flere typer matvarer.

At antallet varekategorier øker fra 25 til 33 mener Helsedirektoratet vil gjøre at flere produsenter vil få muligheten til å benytte Nøkkelhullet på flere typer matvarer enn hva de har kunne tidligere.

– Samtidig vil den nye forskriften bety at mange må gjøre om på oppskrifter i eksisterende produkter for å møte kravene. Signalene vi får fra bransjen er at de fleste er positive til utfordringen, og ønsker å bidra til bedre helse for kundene sine, sier hun.

Dette er de viktigste endringene i Nøkkelhullet:

* Flere matvarer kan nøkkelhullsmerkes, dersom de oppfyller kravene. Nye produkter som kan merkes er for eksempel mindre ferdigretter med minst 50 prosent grønnsaker og frukt, usaltede nøtter, dressinger av olje og eddik, sauser til middagsretter, glutenfritt brød, laktosefri melk og friske krydderurter.

* Nye kriterier for maksimalt saltinnhold i kjøtt- og fiskeprodukter.

* Innstrammet krav til saltinnhold (inntil 20 prosent) i matvaregrupper som kornblandinger, brød, margarin, matolje, ferdigretter, pizza/piroger, bagett/wraps og supper.

* Salt skal merkes som salt, ikke natrium.

* Kriterier for totalt fettinnhold opprettholdes, men det legges nå større vekt på innholdet av mettet fett. Blant annet er det innført krav om maksimalt innhold av mettede fettsyrer i grupper for ferdigretter; middagsretter, pizza, smørbrød m.v.

* Kriteriet for innhold av tilsatt sukker er strammet inn i noen grupper, for eksempel frokostblandinger og yoghurt.

* Krav til innhold av fullkorn økes med 20 prosent for brød og bagetter/wraps, og med nesten 100 prosent for pizza/piroger og lignende produkter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder