Dette mener ekspertene om «jukseråvarene»

Dette er forskjellen på pangasius og sjøtunge

Pangasius erstattet sjøtungefilet, mens hjort og svin ble servert i stedet for reinsdyrfilet og villsvinsfilet.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Stjernekokk Bent Stiansen ved Michelin-restauranten Statholdergaarden i Oslo, er ikke forbauset over VGs avsløringer om juks på restaurant:

–Jeg har visst lenge at restauranter kaller retter med fisk for sjøtunge, uten at det er det. At reinsdyr blir til hjort er fordi man vil spare masse penger, sier han.

Stiansen viser til at denne typen restaurantjuks har vært kjent fra Sverige tidligere.

–For 25 år siden undersøkte svensk TV dette, og ble ganske sjokkert da de fant ut at åtte av ti pepperbiffer var hest, forteller Stiansen.

Han legger til:

– Klart dette er økonomisk motivert hvis man bytter ut reinsdyr som er en veldig eksklusiv råvare med hjort. Med en prisforskjell på 150 kroner kiloen gir det penger på bunnlinjen, sier Stiansen.

Forbrukerminister Solveig Horne (Frp) sier at det ikke er greit at enkelte restauranter jukser med maten:

– Jeg vil berømme VG for avsløringen. Det er viktig at forbrukerne får det de betaler for og ikke blir lurt. Det er selvsagt ikke greit at enkelte restauranter jukser med maten og serverer forbrukerne noe annet enn det som står på menyen, sier Horne til VG.

– Hvorfor ikke kalle det hjort?

– Er du kjent med andre tilfeller i Norge?

– Nei, ikke før VG forteller meg det nå. Jeg synes det er fint at VG graver i dette, sier Bent Stiansen.

– Det er en uting at vi forteller en gjest om noe og så er det ikke det vedkommende skal spise, sier han.

Stiansen stiller spørsmål ved hvorfor den ene av restaurantene solgte hjort som reinsdyrfilet.

–Hvorfor ikke kalle det hjort når det er hjort? Det er en flott råvare og ingen grunn til å kamuflere den under navnet reinsdyr. Vær ærlig, det er det eneste som teller, sier han.

– Reinsdyr er sesongavhengig

Daglig leder Espen Vesterdal Larsen ved Kulinarisk Akademi sier at ytrefileten hos reinsdyr er mindre sammenlignet med hjort.

–Oppdrettshjort er veldig tilgjengelig, både norsk og importert. Reinsdyr er mer sesongavhengig, og selges til en langt høyere pris, sier han.

Han forteller at villsvin kan ha en noe dypere farge enn svin, men at kjøttet ikke er særlig mye mørere.

– Fargen kan variere avhengig av hvor på dyret kjøttet er hentet, sier han.

Prisen på villsvin sammenlignet med svinekjøtt er stor: Hos kjøttforretningen Strøm Larsen i Oslo koster villsvin 384 kroner kiloen, mens en kilo ytrefilet av svin koster 225 kroner i samme butikk.

På REMA 1000 koster ytrefilet av svin bare 131,67 kroner kiloen.

STOR FORSKJELL: Stjernekokk Bent Stiansen forteller til VG at han ikke har tiltro til den asiatiske oppdrettsfisken pangasius. – I forhold til villfisk er den ingenting, men også i forhold til norsk oppdrettsfisk er det stor forskjell, sier han. Foto: Roger Neumann

Pangasius: Hvit oppdrettsfisk fra Vietnam

Stjernekokk Stiansen vil ikke selv spise oppdrettsfisken pangasius.

– Jeg har ingen tiltro til den, den er vannaktig, og i forhold til villfisk er den ingenting, men i forhold til norsk oppdrettsfisk er det også stor forskjell. Siden den er produsert for det meste i Østen, vet vi heller ikke hvilke legemidler som brukes som antibiotika og andre ting, sier Stiansen.

– Pangasius er en hvit oppdrettsfisk fra elvene i Vietnam. I Norge selges pangasius fra importør og ut til grossist for mellom 17–30 kroner kiloen, forteller markedsansvarlig Knut Wilsbeck hos fiskeleverandøren Sletten Norge til VG.

Ifølge Wilsbeck foregår oppdrett av pangasius, en mallefisk som ikke finnes i våre farvann, i store dammer med brakkvann.

– Pangasius er ikke gourmetmat

Han forteller til VG at for å få fiskekjøttet hvitt nok, «vaskes» fisken med kjemikalier i dammene.

GOD HVERDAGSFISK: Markedsansvarlig Knut Wilsbeck hos fiskeleverandøren Sletten Norge AS, forteller at pangasius er en god hverdagsfisk, men at det ikke er en gourmetfisk. Foto: PRIVAT

– Prispress fra enkelte importører gjør at noen fiskeprodusenter i Vietnam hopper over det ene leddet for å selge fisken billigere. Andre lar oppdrettsfisken gå kortere tid i de forskjellige dammene. Da får du fort mer muddersmak på fisken. I tillegg blir fiskekjøttet gråaktig, forklarer Wilsbeck.

Han forsikrer at fisken Sletten Norge selger er innenfor godkjent bruk av kjemikalier.

–Tukler man med produksjonen kommer det lett bakterier når kjemikalier brukes til å vaske fisken hvit, forklarer han.

I Vietnam fryses og pakkes fisken på anleggene før eksport.

Pangasius som selges i Norge kommer for det meste som pangasius-fileter eller ferdige fiskespyd.

– Pangasius kan være en god hverdagsfisk, særlig for barn. Men pangasius er ikke gourmetmat, sier Wilsbeck til VG.

PANGASIUS: Denne retten ble solgt på restauranten i Oslo som sjøtunge. Etter at VG sendte inn fisken til DNA-analyse viste resultatet at det ikke er sjøtunge, men oppdrettsfisken pangasius. Foto: NINA ANDERSEN

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder