FISK TIL MIDDAG: Du trenger ikke lenger bare spise torsk til middag. Pollock og hoki inneholder også masse sunne næringsstoffer. Foto: Magnar Kirknes

Slik gjør du smarte fiskevalg

Høyere næringsinnhold i fremmde fiskesorter

Ukjente fiskenavn dukker stadig opp i fiskedisken. Nå viser det seg at flere er rike på mer enn omega-3.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL


Butikkenes fiskedisker og frysedisker bugner over av fisk og skalldyr. I tillegg til laks, torsk og sei, finner vi også «nye» fiskesorter som hoki, pollock og havabbor.

En fersk studie utført av Livsmedelsverket i Sverige viser at flere av de nye fiskesortene har et høyere innhold av næring enn fiskeekspertene tidligere har antatt.
Jod og selen

- Hoki, Alaska pollock og havabbor er blant fiskesortene som er rike på de viktige omega-3 fettsyrene. Men også på andre livsviktige næringsstoffer som jod og selen, forteller Anna-Karin Lindroos.

Hun er sjef for Livsmedelsdataenheten i Livsmedelsverket i Sverige.

Hoki er en tropisk dypvannsfisk fra det sørvestre Stillehav, helt hvit og litt fastere i fiskekjøttet enn torsk ifølge Findus.no.

Alaska Pollock er en hvit torskefisk som fanges i det nordøstlige Stillehavet.

I den svenske undersøkelsen var det til sammen 34 fisk, skalldyr og fiskeprodukter.

Nesten alle fiskeslagene, fiskeproduktene og skalldyrene i undersøkelsen var rike på omega 3 fettsyrer.

Undersøkelsen viser også at en porsjon av hoki eller blåskjell gir hele det anbefalte dagsinntaket av selen, mens en porsjon sei gir nok jod for en dag.

EKSPERT: Forskningsdirektør Livar Frøyland. Foto: Hallgeir Vågenes

Selen og jod er viktige for blant annet stoffskiftet vårt.
Halvparten av fiskeproduktene i undersøkelsen inneholder i tillegg mye vitamin D. Mange har også rikelig med vitamin B12, fosfor og proteiner.

To tredeler av fiskeutvalget inneholdt mer enn anbefalt daglig inntak av vitamin B12 per 100 gram. Vitamin B12 får du kun gjennom det du spiser og normalt får man det gjennom kjøtt.

Miljøgifter

Fisk og skalldyr er i utgangspunktet sunn og miljøvennlig mat, men enkelte bestander er truet, og noen inneholder miljøgifter. Det svenske Livsmedelsverket anbefaler derfor å variere fiskesorter, og helst velge fisk som er merket med MSC eller KRAV.

- Da har du bidratt positivt for både deg selv og miljøet, sier Lindroos.

Ifølge Grønn Hverdag er MSC- eller KRAV-merket en garanti for at produktet kommer fra bærekraftig fiske.

Analysen av fisk, skalldyr og fiskeprodukter inngår i Livsmedelverkets årlige analyseprosjekt for å oppdatere databasen med ernæringsmessige verdier for basismatvarene.

Skjult helsegevinst

Innhold av viktige næringsstoffer er en av grunn til at også helsemyndighetene i Norge anbefaler fisk på bordet to til tre ganger i uken.

Forskningsdirektør Livar Frøyland ved Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES), hilser den svenske undersøkelsen velkommen.

Frøyland er en av Norges fremste eksperter på de marine omega-3 fettsyrene EPA og DHA.

- Det trengs mer forskning på området. Alle mener at fisk er sunt, men det er lite forskning som dokumenterer at det faktisk er tilfelle, utover de marine omega-3 fettsyrene, sier NIFES-forskeren.

Han mener det er svært positivt at den svenske rapporten fokuserer på en rekke andre næringsstoffer i sjømat, enn bare omega-3.

Løsningen på de store livsstilssykdommene tror han blant annet ligger i maten vi spiser, og mener derfor det kan ligge en skjult helsegevinst i å spise mer fisk.

Ifølge NIFES-forskeren viser ny kunnskap at torskeproteiner også kan motvirke type-2 diabetes.

PS! Her kan du sjekke næringsinnholdet i fisken:
http://www.matvaretabellen.no/
http://www.nifes.no/sjomatdata

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder