BÆREKRAFTIG STUDENTMAT: Asiatisk inspirert svinenakke med ris og lettsyltet salat med mynte og koriander er en av KUTT Gourmet rettene ved pop-up restauranten på Blindern. Emballasjen er resirkulerbar. Foto: SiO/Hanne Holst ,

Billig, bærekraftig og nesten utgått på dato: Nå blir matavfall gourmetmat for studentene på Blindern

Nå skal matavfall forvandles til gourmetmat for studentene på Blindern.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I morgen dukker pop-up restauranten KUTT Gourmet opp på permanent basis for studentene i Frederikkebygget på Blindern i Oslo.

KJØKKENTJENESTE: Her fyller Estefani Nunez opp isoporbegrene med gourmetmat til studentene, - alt laget av råvarer som nesten er gått ut på dato. Foto: Helen Bakos/Kompass & co ,

Maten som serveres er laget av råvarer som nesten har gått ut på dato. Det innebærer billig og bærekraftig gourmetmat laget av råvarer som er rett før «best før» dato.

Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) er en av flere aktører som står bak prosjektet.

SJEF: – Ideen bak prosjektet er å skape bevisstgjøring rundt matkasting, sier Per Christensen, administrerende direktør i SiO Mat og Drikke. Foto: SiO ,

Under prøveperioden i april forsvant 200 porsjoner daglig i rekordfart. Alt laget av mat som nesten var gått ut på dato.

Hver rett kostet 30 kroner.

– Forsøket var så vellykket at matkonseptet nå vil komme på permanent basis, fire dager i uken, sier SiO Mat og Drikkes administrerende direktør Per Christensen til VG.

Matkasting

SiO satte våren 2015 fokus på matkasting og bruk av overskuddsvarer, samt bevisstgjøring om å bruke deler av dyret man sjelden spiser.

Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) driver i dag rundt 50 kafeer. I fjor ble det servert opp mot 200 000 middager til studentene.

Beregninger fra Matvett viser at hver av oss kaster til sammen 46 kilo mat i året.

En fersk undersøkelse gjennomført av Norstat og gjengitt i Aftenposten, viser at særlig folk under 30 år kaster mye mat.

I restauranten vil studentene på permanent basis bli tilbudt bærekraftige gourmetmiddager, laget av ingredienser som er overskudd fra leverandørene til SiO.

Høy kvalitet til lav pris

Alt sammen basert på råvarer som er rett før de går ut på dato.

–Med KUTT Gourmet ønsker vi å vise at man kan få høykvalitetsmat til en lav pris, samtidig som man tar et viktig samfunnsansvar. Vi vil også synliggjøre at varer som ikke er bra nok for butikkene kan bli til sunne og smakfulle sluttprodukter, forteller Christensen.

POPULÆR KØ: Gourmet-konseptet ble første gang testet ut på studentene på Blindern i slutten av april, med tilbud om billigretter laget av mat som ellers hadde blitt kastet. Under prøveperioden forsvant 200 porsjoner daglig i rekordfart. Foto: SiO/Hanne E. Holst ,

Hovedforskjellen mellom maten på Kutt Gourmet og de andre studentkafeene, er at SiO Mat og Drikke ikke selv bestemmer råvarene.

Råvarene vil variere fra dag til dag, derfor er det en overraskelse hva studentene får smake og kokkene har å jobbe med.

Varierende råvarer

Christensen understreker at det alltid vil være fokus på mattrygghet, men også at maten skal være sunn og næringsrik.

Det vil bli satt en grense ved 200 porsjoner per dag. Prisen vil variere etter råvarene, men aldri mer enn på de andre studentkafeene.

Bak restauranten står SiO Mat og Drikkes direktør, Per Christensen og Matvett. Sosialentreprenøren Kompass & Co bidrar med elever som hjelper til å lage maten.

Ifølge Christensen er det også lov for ikke-studenter å stille seg i kø for å smake på gourmetmaten.

15 tips for å unngå matkasting

1) Planlegg innkjøpet og spis opp maten du lager.

2) Ikke lag for store porsjoner.

3) Sørg for å ha litt basisvarer i skapet som løk, hvitløk, ingefær, krydder noen gode sauser, en god olje og vineddik og kanskje en bit parmesan.

4) Improviser og smak på maten underveis.

5) Ikke vær for opphengt i å følge en oppskrift – bruk oppskriften som inspirasjon og gjør det på din måte ut ifra de råvarene du har.

6) Sjekk kjøleskapet en gang i uken, og se hva du må bruke opp for å unngå å kaste noe.

7) Oppbevaring av maten har mer å si for holdbarheten enn datomerkingen. Står ferskvarer kaldt, holder de lenge.

8) Egg kan holde i flere måneder etter utløpsdato.

9) Frossent brød kan holde seg imellom seks og syv måneder.

10) Epler og pærer bør lagres i romtemperatur. Melon, banan, papaya og avokado kan ta skade av for kald lagring.

11) Innpakkede grønnsaker bør oppbevares i originalemballasjen.

12) Meieriprodukter er merket med «best før», men holder ofte i flere dager etter at datoen er passert. Yoghurt er holdbar i mer enn en måned i kjøleskapet

13) Mugg på hard ost kan skjæres vekk, på mykere oster og smøreoster bør osten derimot kastes hvis den er muggen.

14) Ferske, salte og røkte fiskevarer kan fryses.

15) Ideell oppbevaringstemperatur for ferskt kjøtt er fire grader.

Kilde: SiO/KUTT Gourmet, Framtiden i våre hender

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder