FARGERIKT UTVALG: Treningsekspert Yngvar Andersen er stamkunde på Sultan Marked på Grünerløkka i Oslo, hvor utvalget av frukt og grønt er stort. Foto: Magnar Kirknes.

Guide til eksotisk mat

Innvandrerbutikkene dukker opp på stadig flere steder rundt i landet, og tilbyr en ny verden av frukt, grønt og eksotiske smaker til lave priser.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

I mange byer og tettsteder tar de over for den tradisjonelle nærbutikken på hjørnet. Men utvalget er nytt og annerledes, og for mange kan det være vanskelig å vite hva man skal handle, og hvordan man skal bruke de eksotiske varene.

Les også:Handletips

Vi tok med oss en mann med kunnskaper og erfaring fra denne typen butikker, Yngvar Andersen (34), på en handlerunde i Sultan Marked på Grünerløkka i Oslo.

Til daglig er han personlig trener og eier av treningssenteret Mykjemeir, og er stadig å se som treningsekspert på NRK Puls. Sogningen er i tillegg usedvanlig matglad, og bobler over av tips og oppskrifter på god mat.

Storspiser

- Jeg spiser sinnssykt mye, sier han, og legger stadig nye varer i handlekurven.

GODSAKER: Daglig leder Hassan Gunay i Sultan Marked på Grünerløkka i Oslo peker ut hva de har i ferskvaredisken for Yngvar Andersen. Her er bl.a. oliven, oster og fylte paprika. Foto: Magnar Kirknes.

Matlaging er en hobby han har sammen med kona. Han er opptatt av å spise god mat, med høy kvalitet, og unngår helst ferdigmat.

Bli med og diskuter mat på VGDebatt

- Og, siden jeg trener så mye, så behøver jeg jo ikke å tenke på kalorier, sier han.

Han handler ofte i akkurat denne innvandrerbutikken.

- Jeg bor i nærheten, og vil at kronene jeg bruker på mat skal gå til en lokal butikk i stedet for til kjedebutikkene. Den andre grunnen er at denne typen butikker har et veldig godt og spennende utvalg.

Finn din matoppskrift her

Han forteller om en spesiell fetaost og en god og fet yoghurt fra Hellas, om linser, bønner og nøtter, fylte oliven og vinblader.

Daglig leder Hassan Gunay (39) er med på runden i butikken, og byr på prøvesmaking av vinblader fylt med bulgur, mynte og krydder. Vi dypper dem i tzatziki, og putter dem i munnen. De er knallgode og veldig populære.

- Det er min frue som lager dem hjemme på kjøkkenet, sier Hassan Gunay.

Familien er fra Tyrkia, og det var faren hans som startet butikken for 17 år siden. Varene er fra hele verden, og plukkes ut fra hvilken sesong vi er i.

Yngvar Andersen er opptatt av å spise økologisk mat. - Ikke fordi de inneholder mer antioksidanter eller andre næringsstoffer, men fordi jeg ikke vil spise gift, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder