Hot og godt

MAT OG DRIKKE

FREDRIKSTAD (VG) Ekte indere kjøper ikke ferdige krydderblandinger og rett-i-koppen-curryen på «super'n».

  • Kristin M Hauge
Publisert: Oppdatert: 20.02.04 08:56

Men aner du hva du skal bruke det til?

Men nordmenn er gale etter dem.

Mellom buddhaene på Mother India i Fredrikstad snuser Shiv og Jyoti Sherma nysgjerrig på de våte og tørre ferdigblandingene som VG har tatt med.

Etter å ha lest asiatiske kokebøker er vi ikke så rent lite stolt av at vi faktisk greide å skaffe alle de eksotiske ingrediensene i en streit østfoldsk kjedebutikk.

- Jeg kjøper ikke krydderblandinger til middagen hjemme heller. Alle ingredienser må være friske, sier Shiv Sherma.

Andektig henter han sine egne tunge krydderkrukker fra kjøkkenet og ber oss lukte og smake.

Forskjellen er tydelig.

Spørsmålet er om det betyr like mye for en norsk nybegynner som skal spise tandoori-kylling med Tande-P på lørdagskvelden. Rema 1000 har solgt 30 prosent mer av Kikkoman og sterke sauser bare det siste året. Salget av krydder og ferske urter har økt med 300 prosent de siste fem årene. Salget av wok-ingredienser, meksikanske og orientalske matretter har rett og slett eksplodert, ifølge innkjøpssjef Tom Høydalen.

I Norgesgruppen er omsetningen av friske urter nå større enn av tørre krydder til sammen. Over 1,5 millioner koriander-, timian- og basilikumplanter ble solgt fra deres butikker i fjor.

Med hånden på hjertet, vet du hvordan de ser ut?

Og vet du hvordan du best bruker alle krydderne og pastaene (våt, kremaktig krydderblanding) som du nå kan fråtse i - uten å måtte bo i nærheten av en innvandrerbutikk?

Det er ikke sikkert tenåringen i kassa kan hjelpe deg. Men VG og Shiv Sherma gir deg svarene.

CHILI Små, røde chilier er de sterkeste. Større, røde er mildere. Grønne enda mildere. Fjern de sterke frøene. Chilipulver er finmalt, tørket rød chili - fra mild til brennende sterk. Meksikansk chilipulver er blandet med spisskummen.

GARAM MASALA Uunnværlig «grillkrydder» i indisk mat. Kan kjøpes ferdigblandet, men best tørrstekt og friskblandet i en foodprocessor.

SITRONGRESS Selges frisk og tørket (må bløtlegges før bruk). Lang, gresslignende urt som smaker og lukter sitron. Skjær av enden, fjern de ytterste lagene og bruk den møre hvite delen over roten til pastaer og salater.

SPISSKUMMEN Små, lysebrune, aromatiske frø eller pulver med varm, jordaktig smak. Kalles også kumminpulver. Viktig ingrediens i karripastaer og andre krydderblandinger.

TANDOORI MASALA Krydderblanding som brukes til kylling, fisk eller lam. Bør blandes ut i youghurt eller strøs direkte på kjøttet.

GURKEMEIE Rotfrukten er i slekt med ingefær og brukes på samme måte. Sterkt gul farge. Som tørket og malt er den god ingrediens i karripulverblandinger. Fin til å sette farge på risen.

Her kan du lese mer om