KALDE NYHETER: I VGs test av sommerens 13 småis-nyheter gikk kjeksklassikeren Oreo rett til topps.
KALDE NYHETER: I VGs test av sommerens 13 småis-nyheter gikk kjeksklassikeren Oreo rett til topps. Foto:JAN PETTER LYNAU,

Her er sommerens beste is: Iskald kjeksfristelse til topps i VGs test av årets småisnyheter

MAT OG DRIKKE

Vaniljeis med biter av kjeksklassikeren Oreo, gikk rett til topps i VGs test av småisnyheter.

Publisert: Oppdatert: 11.06.15 18:08

Ingen var i tvil om hva som smakte aller best av årets iskalde småisnyheter!

– Oreo er skapt for å dyppes i melk. Da må jo dette bare smake godt, mente flere etter testen.

Vinnerisen var suverent best likt av barna, men de voksne likte også smaken av vaniljeisen med biter av kakaokjeks med kremfyll og vaniljesmak.

Kunstig smak

Minst likt var barneisen «Hakkebakkeskogen appelsin» og «Krone-is bringebær» hvor terningen bare trillet til to.

– Kunstig appelsinsmak og lite bringebær, lød dommen.

På oppdrag fra VG har Faktum Markedsanalyse latt 512 barn og voksne i alderen 8–60 år smaksteste 13 forskjellige småis-nyheter fra Hennig-Olsen, Diplom-Is og Den norske isbilen.

Som tidligere år skiller det tydelig på hva som er de voksnes og barnas iskalde favoritter.

De aller fleste foretrekker is med fløte eller melk, mens «Dugg Fruit Sorbet Jordbær & Granateple» er testens eneste fruktis.

Likt av barna

Både «Dugg» og den myke jordbærisen «Smeltis» kommer i små isbøtter.

Begge svært godt likt av barna i testen.

Blant de voksne scorer «Royal Pistasj» og «Krone-is karamell» fra Diplom-Is ekstra høyt.

«Smeltis jordbær», «Royal Pistasj», «Dugg Fruit Sorbet» og «Krone-is karamell» fra Diplom-is, sikret seg alle terningkast fem.

Dette svarer produsentene:

Den Norske Isbilen: – Det er overraskende for oss at dette produktet ikke kommer bedre ut i testen, for vi har selv fått gode tilbakemeldinger. Bringebærsyltetøyet kommer fra vår leverandør på Vestlandet, så dette er virkelig ekte vare. Årsaken til at det bare er bringebær på toppen er at dette er et mye rimeligere produkt som koster under 10 kroner, mens veiledende pris på krone-is er 25 kroner, sier Stein-Ove Jordal.

Hennig-Olsen Is: –«Hakkebakkeskogen med appelsin/gulrot» har scoret godt på forbrukertester vi har gjort. At appelsin- og gulrotsmaken oppleves uvant syntes vi er forståelig da gulrot/appelsin er en helt ny smakskombinasjon som man ikke er vant til. Det er brukt naturlig appelsin/gulrot aroma i overtrekket, sier Paal Hennig-Olsen.

Kroneis til 75 øre

Da den første kroneisen ble lansert i 1953, kostet den 75 øre. I dag koster «Krone-is» fra Diplom-Is 21 kroner på Rimi i Oslo.

Navnet hadde ingenting med prisen å gjøre, men med produsenten Slotts-Is fra Tønsberg som hadde en kongekrone i symbolet. I dag er Slotts-Is en del av Diplom-Is.

Kroneisen kostet 1 krone fra 1955 til 1970. Da gikk prisen opp til kroner 1,25.

Etter at Slotts-Is lanserte sin «Krone-Is» i 1953, gikk det ikke mange år før konkurrenten Hennig-Olsen Is kastet seg på suksessen med sin egen krone-is.

Her kan du lese mer om