FOTO: JAVAD PARSA/VG

FOTO: JAVAD PARSA/VG

Velg riktig vin - spar kalorier!

Høy alkoholprosent gir flere kalorier * Pass opp for dessertvinene * Slik regner du ut kaloriinnholdet i vin

Planlegger du å kose deg med litt øl, vin eller en drink i helgen? Alkohol kan være mer kaloririkt enn vi liker å tro.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Du risikerer ikke bare fyllesyke og hodepine dagen etter en fuktig fest, men også tusenvis av ekstra kalorier.

Alkoholholdig drikke inneholder store mengder tomme kalorier i form av alkohol, karbohydrater og av og til fett.

- I løpet av en fuktig kveld er det fullt mulig å doble ditt normale dagsinntak av kalorier, sier ernæringsfysiolog og forfatter Gunn Helene Arsky.

Dette koster alkoholforbruket vårt

Det er ikke sukkeret, men alkoholen som utgjør den største kaloritrusselen.
Bare fett inneholder mer energi per gram enn alkohol.
Alkohol gir 7 kcal per gram, fett 9 kcal per gram, mens karbohydrater (sukker) 4 kcal per gram.

KALORIEKSPERT: Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky. FOTO: FRODE HANSEN

Heller du innpå med til sammen 8 halvlitere øl, 4 glass rødvin og 4 drinker i løpet av en uke, blir det cirka 2500 kilokalorier.

Med «lørdag» hele uken, kan det være greit å minne om at for å slanke bort en kilo, må det forbrennes 7000 kalorier mer enn det tas inn.

Ifølge Helsedirektoratet er daglig energiforbruk for en inaktiv kvinne cirka 2150 kalorier, for en inaktiv mann cirka 2600 kalorier.

Ved regelmessig fysisk aktivitet vil energiforbruket øke.
Ifølge Vinmonopolets produktoversikt inneholder de fleste rødviner og hvitviner langt mer alkohol enn sukker.

VINEKSPERT: Fagdirektør Frithjof Nicolaysen i ArcusGruppen.

Fagdirektør Frithjof Nicolaysen i ArcusGruppen, er en av våre fremste eksperter på vin. Ifølge ham øker kaloriinnholdet jo høyere alkoholprosenten er.

- Alkohol har nesten like mye energi som fett. Derfor må man se på alkoholmengden for å finne ut hvor mange kalorier det er i et glass vin, forklarer han.

- Sammenlignet med alkoholstyrken, utgjør sukkeret i vin lite i kaloriregnskapet, om man ser bort i fra søte dessertviner, sier Nicolaysen.

Vinopplevelsen

- Hva betyr det for den totale vinopplevelsen å velge vin med lavt kaloriinnhold?

- Alkohol virker smaksforsterkende. Den bidrar til behagelig fruktsødme, og demper en skarp syrlighet. Du får større fylde og intensitet i smaksopplevelsen ved å velge en vin med høyt alkoholinnhold, sammenlignet med en på 9 til 10 prosent alkohol, som ofte gir en mer vandig smak, sier Nicolaysen.


Nicolaysen minner om at vi ikke må glemme nytelsen, selv om det er den totale energimengden man bør ha fokus på.

De siste årene har man fått en stor variasjon i sukkermengden i vin, i tillegg til høyere alkoholvolum.
- Både på grunn av ny vinteknologi, men også for å tilpasse smaken til forbrukerne, sier Nicolaysen.

Hvit eller rød?

- Hva bør man satse på, - hvit eller rød vin, om man er opptatt av å velge kalorifattig vin?

- For tørre viner spiller ikke fargen så stor rolle. Du finner hvite viner med høyere alkoholinnhold enn røde og motsatt. Les på etiketten eller gå inn på Vinmonopolets hjemmesider som opplyser om alkoholinnholdet i alle vinene. Men i en vinsammenheng synes jeg opplevelsen må gå foran kaloriregnskapet. Vi snakker om fornuftig bruk av vin ikke misbruk, sier Nicolaysen.

Slik regner du ut innholdet av kalorier i alkohol:

Når du skal regne ut hvor mange kalorier det er i alkoholen du drikker, må du vite hvor mange prosent alkohol det er i drikken og hvor mange gram sukker per liter.

1) Først må du regne ut hvor mange kalorierdet er i sukkeret og i selve alkoholen. Det gjør du slik:
* Kalorier i sukker: (Sukker x 4 kcal/g) delt
på 1000 = antall kalorier per ml
* Kalorier i alkohol: Alkohol % volum delt
på 100 x 7 kcal x 0,78 = antall kalorier per ml
* 1 gram alkohol = 7 kalorier
* 1 gram sukker = 4 kalorier

2) Deretter finner du ut det totale kaloriinnholdet i din vin.Det gjør du slik:
* Kalorier i sukker + kalorier i alkohol = totalt antall
kalorier per ml
For antall kalorier per 15 cl (et glass) ganges antall
kalorier per ml med 150. For å få antall kalorier i en flaske
ganges antall kalorier per ml med 750.

REGNE-EKSEMPEL:
1) Vin med 13% alk. og 2 g. sukker pr. l:
Kalorier i sukker: (2 x 4 kcal) delt på 1000 = 0,008 kcal/ml
Kalorier i alkohol: 13 % delt på 100 x 7 kcal x 0,78 = 0,71
kcal/ml
2) Totalt: 0,008 kcal/ml + 0,71 kcal/ml = 0,72 kcal/ml
15 cl: 0,72 kcal/ml x 150 = 108 kcal/15 cl
75 cl: 0,72 kcal/ml x 750 = 538 kcal/75 cl

Kilde: Laboratoriet Arcus AS, Matvaretabellen.no

Så mye kalorier får du i deg:

Det er ikke bare kaloriinnholdet som gir utslag på vekten.
Like viktig er drikkemønsteret ditt. Det hjelper ikke å velge det mest kalorifattige, dersom du totalt drikker større mengder enn du ville gjort om du valgte sterkere alternativer.

½ l pils (4,5 %) = 200 kcal
4 cl likør (35 %) = 160 kcal1 glass vanlig hvitvin (søt type) = 149 kcal
4 cl brennevin (60 %) = 146 kcal4 cl Baileys = 131 kcal
½ l lettøl (2,3 %) = 125 kcal1 glass halvtørr hvitvin =122 kcal
1 glass rødvin (12 %) = 108 kcal1 glass (1,5 dl) tørr hvitvin = 101 kcal
5 cl gin (40 %) = 111 kcal4 cl Akevitt = 94 kcal
1 glass (1,25 dl) musserende vin = 93 kcal4 cl brennevin (40 %) = 80 kcal
1 glass vann: = 0 kcal

Kilde: Vektklubb.no

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder