Verre enn øl og cola

(VG) Alle disse leskende drikkene inneholder flere kalorier enn øl og cola.

 • Øystein Larsen-Vonstett
 • Egil Svendsby

Artikkelen er over åtte år gammel


Blant mange av sommerens kjølige fristelser er det massevis med skjulte kaloribomber.

En vanlig halvliters ølboks fra Ringnes, Tuborg eller Carlsberg inneholder 40 kcal per desiliter, og en vanlig Coca-Cola har 42.

En rekke tilsynelatende sunne leskedrikker har langt flere kalorier!

Verstingen i VGs oversikt er en supershake fra Litago. Den inneholder hele 103 kcal per desiliter.

Mer overraskende er kanskje at iskaffe gir omtrent dobbelt så mye kalorier som tilsvarende mengde Coca-Cola.

- Pluss pluss

- Alle vet at brus og øl har mange kalorier, men jeg tror mange ikke tenker over at eksempelvis mange kaffedrikker har mye større kaloriinnhold. Når disse kaloriene kommer i tillegg til kaken og bagetten, blir det pluss pluss og mange ekstra kalorier, sier klinisk ernæringsfysiolog, Line Kristin Johnson ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, Sykehuset i Vestfold.

KLINISK ERNÆRINGSFYSIOLOG: Line Kristin Johnson. Foto: Alf Øystein Støtvig

Smoothie-variantene blir også stadig vanligere å finne i butikkene. Verstingen her er en Froosh smoothie med hele 79 kcal per desiliter. Dette er omtrent det dobbelte av kaloriinnholdet i tilsvarende mengde øl.

- Mange av de populære fruktdrikkene egner seg ikke som tørstedrikker. Eksempelvis er smoothies å betrakte som et mellommåltid. Smoothies og juice inneholder også mange vitaminer som kroppen trenger, så sånn sett er de bra.

Smoothies er et alternativ til frukt. Brukt i moderate mengder er slike drikker bra, men som tørstedrikker blir det fort mange kalorier, sier Johnson.

Hennes råd på varme soldager er enkelt.

- Som tørstedrikk er vann best. Men det må være lov å unne seg en liten godbit også på varme sommerdager, bare man ikke overdriver, sier Johnson.

Skjulte kaloribomber

- Denne typen drikker er på mange måter de skjulte kaloribombene. Både fordi man ikke tenker på at drikker som ikke er brus har mange kalorier, og fordi kalorier du drikker ikke gir samme metthetsfølelse som kalorier du spiser, sier ernæringsfysiolog Camilla Andersen.

Juice er også gjennomgående langt mer kaloririk enn både øl og Coca-Cola. Mana-juicen VG sjekket inneholder faktisk 54 kcal per desiliter. Det er nesten 30 prosent høyere kaloriinnhold enn i Coca-Cola.

Vanlig Sunniva appelsinjuice inneholder ørlite mer kalorier enn det samme glasset med Coca-Cola eller øl ville ha gjort.

- Men alle kalorier er vel ikke like «farlige»?

- Nei, det er selvsagt bedre å drikke juice enn en brus, fordi fruktdrikker også inneholder stoffer kroppen trenger. Men du bør ikke drikke mer enn et glass juice om dagen. Å kjøpe en halvliter med appelsinjuice og drikke den som tørstedrikk, er for mye rent kalorimessig, sier Andersen.

- Drikk vann!

- Hva bør man drikke nå i sommervarmen?

- Vann!

- Men hvis man skal velge noe litt mindre kjedelig?

- Er du hjemme, kan du slippe jordbær eller kiwi eller andre frukter i vannet. Da får vannet en friskere smak. Det nye produktet som heter Noisy, en blanding av juice og vann tilsatt kullsyre, er det også forholdsvis lite kalorier i.

Alkoholfritt øl er også et brukbart alternativ. Det har omtrent bare halvparten så mange kalorier som vanlig øl, sier Andersen.

Tett på nett: Ekspert svarte om kalorier og vekt

Foto: Eivind Griffith Brænde

Lite er lite

Mens en vanlig halvlitersboks med pilsner innholder 40 kcal per desiliter, får du i deg «bare» 28 kcal med de såkalte lite-variantene av både Carlsberg, Tuborg og Ringnes.

- Det har litt mindre kalorier enn vanlig øl, men ikke veldig mye. Men når det er sagt, jeg synes man skal unne seg noe godt i varmen. Alt med måte, sier ernæringsfysiolog Camilla Andersen.

For den langt mer kaloririke cideren er forskjellen enda større på lite og originalutgaven.

Somersby eplecider inneholder ifølge Ringnes hele 63 kcal per desiliter. Går du for lite-varianten av den samme drikken, inneholder den mindre enn halvparten så mye kalorier: 30 kcal.

Men du betaler også ofte mer for det lavere kaloriinnholdet. Hos Rema tar de 23,40 kroner for en halvliters boks med vanlig Ringnes øl. Varianten med mindre kalorier koster 3 kroner eller nesten 13 prosent mer. Somersby cider koster imidlertid akkurat like mye om det er en litevariant eller originalen: 32,90 kroner per halvliters boks.

Tett på nett: Ekspertråd for sunn sommersnacks

PS! En hel kroneis med sjokolade fra Diplom is inneholder 210 kcal. Det er faktisk nøyaktig det samme kaloriinnholdet som en halvliter Coca-Cola har.

Les også: Sunt å trene dagen derpå

Les også

Mer om

 1. Mat og drikke

Flere artikler

 1. Pluss content

  Unngå smoothie-fella!

 2. Stor test: Unngå smoothiefella

 3. Pluss content

  Så feit blir du av fast food

 4. Pluss content

  Så mye betaler du for utvannet juice

 5. Pluss content

  Den sunneste og beste juicen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder