KREFTFREMKALLENDE: Verdens helseorganisasjon vender tommelen ned for bacon, pølse og skinke. Foto: Øyvind Nordahl Næss , VG

WHO: Bacon, pølser og skinke er kreftfremkallende

Bearbeidede kjøttprodukter kan gi deg tarmkreft, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO), og plasseres nå på listen sammen med kreftfremkallende stoffer som tobakk og asbest.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Verdens helseorganisasjon (WHO) publiserte mandag nye forskningsfunn som trolig vil blåse liv i debatten om hvor mye kjøtt vi bør spise.

– Risikoen for å utvikle tykktarmskreft som følge av inntak av bearbeidet kjøtt er fortsatt liten, men øker i takt med mengden kjøttprodukter som konsumeres, opplyser Kurt Straif ved International Agency for Research on Cancer (IARC).

Forskerne fant en sammenheng mellom inntak av bearbeidet kjøtt (se faktaboks) og kreft.

IARC er en del av WHO, og plasserer nå, ifølge Reuters, bearbeidet kjøtt på listen sammen med kreftfremkallende stoffer som tobakk, asbest og dieselavgasser.

Les også: Bearbeidet kjøtt øker sjansen for en tidlig død

Annet rødt kjøtt - fra lam, gris eller storfe - klassifiseres som trolig kreftfremkallende.

Basert på 800 kreftstudier

En artikkel om funnene ble mandag publisert i det anerkjente medisinske tidsskriftet The Lancet.

Ekspertene fastslår at for hver 50-gramsporsjon med bearbeidet kjøtt du spiser daglig, øker risikoen for tarmkreft med 18 prosent.

Forskerne understreker imidlertid at sammenhengene mellom inntak av ubehandlet rødt kjøtt og kreft ikke er signifikant, men at inntak av ubehandlet kjøtt «kanskje» gir økt risiko for tarmkreft.

IARCs arbeidsgruppe, som har bestått av 22 eksperter fra 10 ulike land, har gjennomgått mer enn 800 studier som undersøkte sammenhengen mellom flere typer kreft og inntak av rødt og/eller bearbeidet kjøtt.

I lys av det store antallet mennesker som konsumerer bearbeidet kjøtt, er den globale innvirkning på kreftforekomst av betydning for folkehelsen, fastslår IARC.

Les også: Vegetarmat forebygger kreft

KJØTTNASJON: Nordmenn spiser fortsatt dobbelt så mye kjøtt som fisk. Foto: Line Møller , VG

Nordmenn spiser 76 kilo kjøtt årlig

– Disse funnene gir ytterligere støtte til dagens offentlige helseanbefalinger om å begrense inntaket av kjøtt, sier IARC-direktør Christopher Wild i en pressemelding.

– På samme tid har rødt kjøtt næringsverdi. Derfor er disse resultatene viktige for regjeringer og internasjonale regulatoriske myndigheter for å foreta risikovurderinger, slik at man kan balansere risikoen og fordelene ved å spise rødt og bearbeidet kjøtt og gi best mulig kostanbefalinger, sier Wild.

Les også: Advarer mot å legge pølser og hamburgere på grillen

Forbruket av kjøtt varierer sterkt fra nasjon til nasjon. Ifølge Helsedirektoratet spiste hver nordmann 76 kilo kjøtt hver i 2013, mens inntaket av fisk begrenset seg til kun 35 kilo per innbygger.

– Både av helsemessige og miljømessige hensyn er det viktig at vi oftere finner alternativer til kjøtt. Et høyt inntak av rødt kjøtt øker risikoen for kreft i tykk- og endetarm, mens inntak av fisk minsker risikoen for hjerte- og karsykdom, uttalte Knut-Inge Klepp, daværende divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, til VG i januar i år.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder