200 TONN KAN HAVNE I SØPLA: Kommunikasjonsdirektør, Dag Olav Stokken viser frem store mengder Nugatti som er lagret hos Orkla. Hasselnøttpastaen som er brukt i 500.000 Nugatti-bokser ble ikke fremvist for offentlig grensekontroll og Mattilsynet har derfor fattet omsetningsforbud av varene. Foto: Frode Hansen VG

Vedtak fra Mattilsynet: Må kaste en halv million bokser med Nugatti

Importfeil førte til vedtak om omsetningsforbud

Mattilsynet har pålagt Orkla Foods Norge å destruere et parti med Nugatti som tilsvarer pålegg til 13,7 millioner brødskiver. Nå har de klaget på vedtaket.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Vedtaket skyldes at Mattilsynet anser innførselen av den tyrkiske hasselnøttpastaen i produktet som ulovlig innført til Norge.

«Virksomheten har importert, og satt i produksjon, et parti med hasselnøttpasta med opprinnelse Tyrkia, uten at forsendelsen har vært fremstilt for offentlig grensekontroll. Det er ikke gitt tillatelse til fortolling», skriver Mattilsynet i vedtaket.

Videre skriver Mattilsynet at varepartiet tilhører en gruppe risikoprodukter som omfatter særlige beskyttelsestiltak på grunn av potensielt høye muggsoppgifter.

«Virksomheten har i en årrekke importert hasselnøttpasta fra Tyrkia og burde være godt kjent med regelverket om særlige beskyttelsestiltak», står det videre i vedtaket.

– Vedtaket er fattet på bakgrunn av at vi ikke på korrekt måte har meldt partiet med nøtter inn til Mattilsynet før fortolling. Likevel ble partiet med nøtter frigitt i tollen, og dermed satt i produksjon av oss, sier kommunikasjonsdirektør Dag Olav Stokken til VG.

Mattilsynet skriver i sitt vedtak at de vurderer regelbruddet som svært alvorlig.

Fått med deg denne? «Nugattimannen» spiste Nugatti til alle måltider

Har klaget på vedtaket

Orkla Foods Norge har nå klaget inn vedtaket til Mattilsynets hovedkontor. I mellomtiden blir de 500.000 Nugatti-boksene av typen Nugatti Max, Nugatti Air, Nugatti Zero og Nugatti (vanlig) holdt sperret inne på et lager på Lillestrøm, noe på fabrikken på Tveita, mens noe fortsatt er hos grossist.

Totalt er det snakk om 200 tonn av det populære nøttesjokoladepålegget. Totalt vil det ifølge Orkla fylle 15 lastebiler.

– 200 tonn med god og trygg mat som står nå i fare for å måtte kastes. Vi mener at Mattilsynet overreagerer og ber om at de vurderer andre reaksjoner mot oss enn å pålegge oss å destruere mat, sier Stokken.

Han understreker at Orkla erkjenner å ha gjort en prosedyrefeil.

– Her ble varene fortollet uten at det formelle var i orden først. Vi er godt kjent med regelverket, og erkjenner at det her har skjedd en feil. Det er første gang vi opplever at noe slikt skjer. Det vi fortviler over nå er at dette er førsteklasses varer – og det er det ingen som bestrider – som nå står i fare for å havne rett i søpla. Det gjør denne feilen så mye større, sier Stokken.

Han forteller at varepartiet totalt har en omsetningsverdi på 15 millioner kroner.

Ekspertene knuser mytene: Dette bør du spise

Kommunikasjonsdirektør Dag Olav Stokken i Orkla Foods Norge frykter nå at de må kaste 500.000 bokser Nugatti-pålegg om de ikke får gjennomslag for klagen de har sendt til Mattilsynets hovedkontor. Foto: ORKLA

Vil ikke kaste mat

– Vi har klaget inn saken til Mattilsynets hovedkontor, og forventer at de nå ser på saken med nye øyne. Dersom dette blir endelig vedtak, er vi forpliktet til å følge opp dette og destruere varene, sier han.

For at Nugatti-boksene skal kunne omsettes innenfor holdbarhetstiden er Orkla avhengige av at varene kommer ut i norske butikker før sommeren.

– Vi ønsker ikke å havne i en situasjon der vi må kaste førsteklasses matvarer, og håper saken blir behandlet innenfor holdbarhetsperioden. I klagen vår peker vi på at det formelt finnes andre reaksjoner mot oss enn å pålegge oss å kaste mat, sier Stokken.

– Som hva da?

– Bot, for eksempel sier han.

Les også: Vektklubbs matspaner tester Nugatti Zero

Har testet produktene

Kommunikasjonsdirektøren understreker at Mattilsynet har blitt gitt mulighet til å kontrollere at produktene er trygge, og at de selv har fått gjennomført analyser hos godkjente tredjepartis-laboratorier for å dokumentere at produktene er trygge.

Hasselnøtter er definert som et risikoprodukt, fordi det kan oppstå uønskede kreftfremkallende muggsoppgifter, såkalte aflatoksiner, om det lagres og oppbevares feil.

– Det har ikke skjedd med disse varene. Vi har aldri opplevd å avdekke slike stoffer, og det har heller ikke skjedd med dette partiet. Vi bestrider ikke at det har skjedd en feil, og har også sagt oss villige til å gå sammen med Mattilsynet for å gå gjennom våre prosedyrer knyttet til innførsel av disse varene, sier Stokken.

– Kan det bli mangel på Nugatti i norske butikker?

– Vi heiv oss rundt da denne situasjonen oppsto, og økte produksjonen. Vi kan forsikre alle om at folk skal få Nugatti på brødskiven, sier Stokken.

Godt.no: Lag ditt eget nøttepålegg

Avdelingssjef Anette Haugane ved avdeling grensekontroll og import ved Mattilsynet Region Stor-Oslo forteller til VG at grensekontrollregelverket må praktiseres strengt, og at det er lite rom for konkrete skjønnsmessige vurderinger når regelverket er brutt:

– Grensekontrollregelverket, både for animalske matvare og ikke animalske matvarer, er utarbeidet for å beskytte folkehelsen og dyrehelsen. Det er kun matvarer som kan utgjøre en risiko for folkehelsen eller/og dyrehelsen som blir omfattet av grensekontrollregelverket, sier hun til VG.

Les også: Her er årets beste og verste matnyheter

Strengt regelverk

Hun understreker at hun har forståelse for Orklas argumenter i saken, og understreker at Mattilsynet ikke har mistanke om at den aktuelle hasselnøttpastaen bevisst er innført ulovlig av Orkla.

– Det aktuelle varepartiet er ikke fremstilt for endelig grensekontroll, og er dermed å anse som ulovlig innført. Det er heller ikke mulig å gjennomføre grensekontroll av partiet i etterkant. Mattilsynet har i ettertid ingen kontroll med hvilke produkter som faktisk har krysset grensen. Formålet med dette regelverket er nettopp å sikre at produktene som innføres er i henhold til regelverket, og dermed ikke utgir en fare for folkehelsen eller/og dyrehelsen, sier Haugane.

Les også: Derfor blir maten dyrere i 2016

Ifølge Haugane er det strenge krav til prøvetaking av aflatoksiner.

– Det er ikke mulig å prøveta dette i etterkant. Regelverket åpner heller ikke for å prøveta partier etter at de har passert grensen, sier hun.

Hun bekrefter at Mattilsynet har mottatt en klage på vedtaket.

– Klagen blir behandlet av avdeling grensekontroll og import i disse dager og vil deretter bli oversendt til hovedkontoret for endelig klagesaksbehandling, sier Haugane.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder