- Variasjon viktig

Ulempen med vegetarkost er at man kan få litt lite av visse vitaminer, særlig hvis man er vegan og unngår alle produkter fra kjøtt og fisk. Derfor må du passe på dette:

  • Ellen Morland
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

Proteiner: Må være satt sammen i en bestemt kombinasjon for å bli en fullverdig erstatning for proteinet i kjøtt. Er man vegan, bør hvert måltid bestå av bønner eller linser, et kornslag eller produkter fra det, som ris, mais eller brød.

B12-vitamin: Mangel oppstår fort om du ikke spiser kjøtt, fisk, egg eller melk. Spiser du melk og egg, får du noe, men kanskje ikke nok. For lite B12 kan gi en spesiell form for anemi. Er du vegetarianer og føler deg trett og uopplagt, bør du få sjekket B12-nivået i blodet hos legen din.

D-vitamin: Finnes naturlig i fett fra fisk og tran. Dessuten er Ekstra lett melk og noen margarintyper tilsatt D-vitamin.

Sink: Vegetarianere spiser mye fiber, og med det kan opptaket av sink i blodet hindres. Kanskje trengs tilskudd.

Riboflavin og kalsium: Undersøkelser har vist at noen vegetarianere mangler disse stoffene, spesielt veganer som ikke spiser melkeprodukter. Mangel av kalsium på sikt kan føre til benskjørhet.

Jern: Belgfrukter, kornprodukter, grønne grønnsaker, tørket frukt og brunost er alternativer til kjøtt med mye jern.

Kilder: Professor Christian A. Drevon og ernæringsfysiolog Maria Thommessen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder