TV2s Matkontrollen testet billigkjedenes frukt- og grøntdisker: Fant muggen og råtten frukt i billigkjedene

Uspiselig frukt, mugne tomater og inntørket asparges er noe av det som ble funnet i billigkjedenes frukt -og grønnsaksdisker i januar.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Rema 1000, Kiwi og Coop Extra har siden nyttår kranglet om hvem som er billigst på frukt og grønt.

Det kan nå vise seg å ha gått ut over kvaliteten.

Se her: Gatekjøkken stengt på dagen

I torsdagens utgave av TV2-programmet Matkontrollen kommer det frem at utvalget av frukt- og grønt i de tre billigkjedene er lite appetittvekkende.

Sjekk her: VGs store matbørs

TV-kokk Wenche Andersen fra God Morgen Norge er sjokkert over Matkontrollens funn.

SJOKKERT: TV2-kokk Wenche Andersen reagerer på Matkontrollens funn av dårlige frukt- og grøntvarer i billigkjedene. Foto: Frode Hansen , VG

– Jeg blir veldig lei meg for at det går an å finne slike produkter, for ikke å snakke om å få kjøpt de. At dette har gått gjennom kassen forstår jeg ikke. Det er helt utrolig, sier Andersen til Matkontrollen.

Mugne jordbær og bringebær, plommer som er uspiselige, mugne druer, råtne appelsiner og klementiner er bare noe av det Matkontrollens medarbeidere fant i de tre kjedene.

Slik gikk Mattilsynets restaurant-kontroll: Dette er verstingene

Råtne tomater

Fra grønnsaksdiskene ble det også solgt mye mugne og råtne tomater, inntørket asparges, og babygulrøtter som nærmest var blitt til gulrotmos.

Matkontrollen undersøkte totalt 30 butikker i Oslo og Akershus - til sammen ti butikker og 14 fulle bæreposer fra hver av kjedene.

Alle varene ble handlet inn i løpet av fire dager i slutten av januar. Det ble handlet inn fra Kiwi, Extra og Rema 1000 i samme område til samme tid.

Les også: Måtte kaste 190 kilo julemat

Posen med frukt og grønt som nettopp hadde blitt handlet inn på en av Rema 1000 sine butikker luktet ikke spesielt godt. I programmet løftes en råtten paprika ut av posen sammen med mugne tomater.

Nedslående

Matkontrollens medarbeidere fikk kjøpt appelsiner dekket av hvit mugg, en overmoden avokado, råtne epler, flere kurver med mugne bringebær som nesten flyter i hverandre, og uttørket asparges.

Les her: Oppgir ikke slaktedato

De fleste av varene passerte gjennom kassene for betaling. Kun i to butikker ble alle de dårlige varene stoppet.

PÅ BÆRTUR: Seniorrådgiver Sveinung Grimsby ved matforskningsinstituttet Nofima på Ås vurderte i 2013 kvaliteten på frukt og grønt for VG. Billigkjedene kom best ut sammenlingnet med supermarkedskjedene. Foto: Nina Andersen , VG

Resultatet var ifølge TV2-programmet like nedslående for både Kiwi, Rema 1000 og Coop Extra.

TV2-kokk Wenche Andersen forventer å få kjøpt topp kvalitet på frukt og grønt selv om det er billige varer.

– Salat skal høres ut som tulipanblader, ikke gule blader. Tomater skal ikke ha noen flekker eller være mugne. Appelsiner skal i hvert fall ikke være myke og mugne i skallet. Agurken må du kjenne på. Er den myk kan du bare legge den til side, for da begynner det å spre seg, råder TV-kokken.

Ikke første gang: Sjekk skrekk-funnene i 2011

Kjedene beklager

- Rema 1000 selger varer av høy kvalitet til laveste pris. Det er sterkt beklagelig at Matkontrollen har funnet dårlige varer i våre butikker, og at dette ikke har blitt stoppet i kassen. Sånn skal det ikke være, sier kommunikasjonsdirektør Mette Fossum Beyer.

Også kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop er skuffet over resultatet.

- Extra er den av landets billigste kjeder med størst utvalg og skal også være i toppen når det gjelder kvalitet. Vi er derfor skuffet og har allerede startet en gjennomgang av våre rutiner. Heldigvis er kundene flinke til å velge bort det som er av dårlig kvalitet, men nå må også vi bli bedre.

Kiwis kommunikasjonsdirektør er tydelig på at slik skal det ikke være.

- Kiwis salg av frukt og grønt har økt med over 20 prosent hittil i år, og dette er vår aller viktigste varegruppe. Etter denne undersøkelsen har vi iverksatt flere tiltak. Vi forsterker rutinene våre, med kvalitetskontroll av hele avdelingen hver andre eller tredje time i hele åpningstiden. Vi sender også ut frukt- og grøntkonsulenter til alle butikker, sier Kristine Aakvaag Arvin.

Ingen garanti for bærene nedover i esken

At frukt og bær pakkes i esker med lokk er ingen kvalitetsgaranti.

VG testet i 2013 kvaliteten på kjedenes bær pakket i esker.

– Råttent, muggent og uten smak lød VG-dommen i 2013 for både supermarkeder og lavpriskjeder.

KIWISJEF: Etter en VG-test av kjedenes bær i kurver, uttalte Jan Paul Bjørkøy i 2013 at det er ingen garanti for hvordan bærene er nedover i kurven. Foto: Jan Petter Lynau , VG

Mugne bær og slagskader var en gjenganger. Flere av eskene viste seg også å være gått ut på dato.

Kiwi endte med terningkast to, og i sitt tilsvar til VG uttalte Kiwisjef Jan Paul Bjørkøy at selv om bærene er pakket i esker, er det ingen garanti for hvordan bærene er nedover i kurven.

Kjedens frukt- og grøntgaranti ville allikevel gi kundene rett på ny vare og det dobbelte av pengene tilbake, uttalte Bjørkøy til VG.

I januar i år avsluttet Kiwi ordningen med holdbarhetsgaranti.

– Betyr det at kundene heretter må regne med å betale for dårlige bær nedover i kurven?

– Selv om prisen er lav, skal kvaliteten være god. Men det er viktig å huske på at dette er levende varer, og at det derfor er umulig å helgardere seg mot kvalitetsavvik. Kiwi-kundene får selvsagt ny vare eller pengene tilbake, om de kjøper en vare de ikke er fornøyd med. Det gjelder både frukt og grønt og alle andre varer i butikken, sier Kiwis kommunikasjonssjef Kristine Aakvaag Arvin til VG.

Seniorrådgiver Sveinung Grimsby ved matforskningsinstituttet Nofima på Ås har tidligere vurdert kvaliteten på butikkjedens frukt og grønt for VG.

Ifølge Grimsby står og faller kvaliteten i frukt- og grøntdisken på om den enkelte butikk har en dyktig frukt- og grøntansvarlig som plukker ut og kaster gamle varer.

I en VG-test av frukt og grønt i 2011 kom billigkjedene bedre ut på kvalitet enn supermarkedene.

– Det kan skyldes at lavpriskjedene ofte har en raskere omsetning av disse varene, sa Grimsby den gangen til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder