OSTEFRYD: Det er ikke bare bruonost laget av geitemelk geitebonde Gro Hommo har tatt med seg til Grüne Woche i Berlin. Men også fersk og lagret ost, lefser, knekkebrød og pizzabunner, - alt laget på Lega gårdsysteri på Øyfjell i i Vinje i Telemark. Foto: Nina Andersen ,

Grüne Woche 2016 åpnet i Berlin: Til Berlin med brunost og norsk mat

For geiteosteprodusent Gro Hommo fra Øyfjell i Vinje er
deltagelsen på årets Grüne Woche en drøm som går i oppfyllelse.

 • Nina Andersen

Artikkelen er over fire år gammel

NORDNORSK KAFFE:Lokalbrent kaffe tilpasset nordnorske ganer fra Handelsstedet Forvik. Foto: Nina Andersen ,

– Det er en stor ære å bli plukket ut og en drøm som går i oppfyllelse, sier Gro Hommo, da VG treffer geitebonden og osteprodusenten rett etter åpningen av Grüne Woche.

I dag åpnet mat- og reiselivsmessen Grüne Woche i Berlin.dag, var mer enn 70 norske utstillere innen mat og reiseliv klare til å markedsføre Norge som et attraktivt turistmål for opplevelseshungrige tyskere.

ARCTIC SALT: Flaksalt fra verdens sterkeste malstrøm i Saltstraumen. Foto: Nina Andersen ,

Det er ikke bare brunost laget av geitemelk Hommo har tatt med seg til Grüne Woche for å friste de besøkende på messen.

Utvalget rommer også fersk og lagret ost, lefser, knekkebrød og pizzabunner, alt laget på Lega gårdsysteri på Øyfjell i i Vinje i Telemark.

På messen deltar i år utstillere fra Nord-Norge, Oslo-regionen og for første gang Sørlandet.

Nord-Norge er på messen for femte gang, – med 38 bedrifter fra ulike reiselivsbedrifter, lokale matprodusenter, kokker og kokkelærlinger.

Fokus på kamskjell

– Denne gangen er det spesielt fokus på kamskjell, hentet rett opp fra sjøen på

PILGRIMSØL: Sundbytunet Bryggeri og Destilleri har med seg til Pilegrimspilsner til Grüne Woche. Navnet har pilsneren fått siden pilgrimsleden går gjennom blant annet Tyskland og forbi Sundbytunet, forteller Kjersti Romsaas Sundbye, som er sammen med brygger Frank Werme. Foto: Nina Andersen ,

Nordlandskysten og flaksalt fra verdens sterkeste malstrøm i Saltstraumen, forteller prosjektleder Christer Hurthi Karlsen.

Mikrobrygget øl fra Bodø, villsau fra Vesterålen og lokalbrent kaffe tilpasset nordnorske ganer serveres også fra den nordnorske standen.

Oslo-regionen spenner over et stort geografisk område, og har med seg 34 bedrifter til Berlin.

Her er den norske elgen i år skiftet ut med en kopi av Edward Munchs kjente maleri Skrik.

– Med kort vei til hovedstaden ønsker vi å trekke flere tyskere til Norge og Oslo-regionen ved blant annet å tilby reiseopplevelser i nær tilknytning til Oslo som storby. Men også nærheten til fjord og jord, med muligheter for både sykkel- og skiturer i naturskjønne omgivelse, sier Turid Windjusveen Olsen hos Fylkesmannen i Hedmark.

Fra Oslo-regionen har flere fylker gått sammen på reiselivssiden og etablert et selskap for å posisjonere seg mot det tyske markedet.

Skibladner

Rundt Mjøsa samarbeider flere reiselivsbedrifter.


– Både Skafferiet på Hovindsholm og Sundbytunet med sitt pilegrimsøl er koblet til Skibladner, forteller Turid Windjusveen Olsen hos Fylkesmannen i Hedmark.

Ifølge Windjusveen Olsen kan Skibladner som er verdens eldste hjuldamper som fortsatt seiler i rute på Mjøsa, friste med en 150 år gammel meny om bord.

– På Skibladner kan man spise et bedre måltid om bord i restauranten som tidligere var forbeholdt reisende på første klasse, forteller Olsen.

Fra Vestfold kommer vikingpølsene, laget på norsk spælsau som har gresset på lokalhistorisk beite i kulturlandskapet på Borrehaugene.

HEDER: Tørket Reinkjøtt fra Skodi Rein en av tre produkter som fikk tildelt Matmerks Spesialitet-merke for unik smak under åpningen av Grüne Woche 2016. Fra v. John Anders Sara og Karen J. Utsi Sara. Foto: Nina Andersen ,

Morellsirup og rognkjekskaviar

Kokketeamet på seks fra Sørlandet og en lefsebaker fra Setesdal, baserer seg på råvarer fra hele regionen og er et viktig trekkplaster i Berlin med råvarer fra 22 lokale mat- og drikkeprodusenter.

På ingredienslisten til smaksprøvene inngår både grønnkålkjeks, morellsirup, solbærs, rognkjekskaviar og reinsdyrfilet.

Fiskeeksperten Reinhartsen fra Kristiansand deltar på Grüne Woche for aller første gang med sin premierte røykelaks.

Matmerk-heder til reinsdyr, laks og urhavre i Berlin

Tørket Reinkjøtt fra Skodi Rein, Varmrøkt Asiatisk Laks fra Fiskeeksperten Reinhardsen og Havregryn fra Den svarte Havre fikk alle tre Spesialitet-merket for unik smak.

– Vi har mye å være stolte av i Norge, – også når det kommer til mat, sa landbruk- og matminister Jon Georg Dale da han delte ut Spesialitet-merket under åpningsseremonien på den store mat- og landbruksmessen Grüne Woche.

Mer om

 1. Mat og drikke

Flere artikler

 1. Grüne Woche i Berlin: Gode matopplevelser viktig for turistene

 2. Pluss content

  Skal ta verden med tørket tang, gravet elg og tyttebærketchup

 3. Norsk brunost hedret for smak og historie i Berlin

 4. VG verdens største mat- og reiselivsmesse: Norsk øl og issorbé hedret for unik smak i Berlin

 5. Pluss content

  Norsk akevittboom i Berlin

Fra andre aviser

 1. Sørlendinger inntar Berlin

  Fædrelandsvennen
 2. "Lokalmat skaper reiselyst"

  Fædrelandsvennen
 3. Landbruksministeren vil bruke norsk reiseliv for å selge lokalmat

  Aftenposten
 4. Ektepar fra gulrotbygd lager pesto av noe «ingen skulle tru»

  Aftenposten
 5. Lokalmat og lokalt landbruk

  Fædrelandsvennen
 6. Tørker Saltstraumen og selger saltet

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder