OSTEFRYD: Det er ikke bare bruonost laget av geitemelk geitebonde Gro Hommo har tatt med seg til Grüne Woche i Berlin.  Men også fersk og lagret ost, lefser, knekkebrød og pizzabunner, - alt laget på Lega gårdsysteri på Øyfjell i i Vinje i Telemark.
OSTEFRYD: Det er ikke bare bruonost laget av geitemelk geitebonde Gro Hommo har tatt med seg til Grüne Woche i Berlin. Men også fersk og lagret ost, lefser, knekkebrød og pizzabunner, - alt laget på Lega gårdsysteri på Øyfjell i i Vinje i Telemark. Foto: Nina Andersen ,

Grüne Woche 2016 åpnet i Berlin: Til Berlin med brunost og norsk mat

MAT OG DRIKKE

For geiteosteprodusent Gro Hommo fra Øyfjell i Vinje er
deltagelsen på årets Grüne Woche en drøm som går i oppfyllelse.

Publisert: Oppdatert: 15.01.16 17:59

– Det er en stor ære å bli plukket ut og en drøm som går i oppfyllelse, sier Gro Hommo, da VG treffer geitebonden og osteprodusenten rett etter åpningen av Grüne Woche.

I dag åpnet mat- og reiselivsmessen Grüne Woche i Berlin.dag, var mer enn 70 norske utstillere innen mat og reiseliv klare til å markedsføre Norge som et attraktivt turistmål for opplevelseshungrige tyskere.

Det er ikke bare brunost laget av geitemelk Hommo har tatt med seg til Grüne Woche for å friste de besøkende på messen.

Utvalget rommer også fersk og lagret ost, lefser, knekkebrød og pizzabunner, alt laget på Lega gårdsysteri på Øyfjell i i Vinje i Telemark.

På messen deltar i år utstillere fra Nord-Norge, Oslo-regionen og for første gang Sørlandet.

Nord-Norge er på messen for femte gang, – med 38 bedrifter fra ulike reiselivsbedrifter, lokale matprodusenter, kokker og kokkelærlinger.

Fokus på kamskjell

– Denne gangen er det spesielt fokus på kamskjell, hentet rett opp fra sjøen på

Nordlandskysten og flaksalt fra verdens sterkeste malstrøm i Saltstraumen, forteller prosjektleder Christer Hurthi Karlsen.

Mikrobrygget øl fra Bodø, villsau fra Vesterålen og lokalbrent kaffe tilpasset nordnorske ganer serveres også fra den nordnorske standen.

Oslo-regionen spenner over et stort geografisk område, og har med seg 34 bedrifter til Berlin.

Her er den norske elgen i år skiftet ut med en kopi av Edward Munchs kjente maleri Skrik.

– Med kort vei til hovedstaden ønsker vi å trekke flere tyskere til Norge og Oslo-regionen ved blant annet å tilby reiseopplevelser i nær tilknytning til Oslo som storby. Men også nærheten til fjord og jord, med muligheter for både sykkel- og skiturer i naturskjønne omgivelse, sier Turid Windjusveen Olsen hos Fylkesmannen i Hedmark.

Fra Oslo-regionen har flere fylker gått sammen på reiselivssiden og etablert et selskap for å posisjonere seg mot det tyske markedet.

Skibladner

Rundt Mjøsa samarbeider flere reiselivsbedrifter.

– Både Skafferiet på Hovindsholm og Sundbytunet med sitt pilegrimsøl er koblet til Skibladner, forteller Turid Windjusveen Olsen hos Fylkesmannen i Hedmark.

Ifølge Windjusveen Olsen kan Skibladner som er verdens eldste hjuldamper som fortsatt seiler i rute på Mjøsa, friste med en 150 år gammel meny om bord.

– På Skibladner kan man spise et bedre måltid om bord i restauranten som tidligere var forbeholdt reisende på første klasse, forteller Olsen.

Fra Vestfold kommer vikingpølsene, laget på norsk spælsau som har gresset på lokalhistorisk beite i kulturlandskapet på Borrehaugene.

Morellsirup og rognkjekskaviar

Kokketeamet på seks fra Sørlandet og en lefsebaker fra Setesdal, baserer seg på råvarer fra hele regionen og er et viktig trekkplaster i Berlin med råvarer fra 22 lokale mat- og drikkeprodusenter.

På ingredienslisten til smaksprøvene inngår både grønnkålkjeks, morellsirup, solbærs, rognkjekskaviar og reinsdyrfilet.

Fiskeeksperten Reinhartsen fra Kristiansand deltar på Grüne Woche for aller første gang med sin premierte røykelaks.

Matmerk-heder til reinsdyr, laks og urhavre i Berlin

Tørket Reinkjøtt fra Skodi Rein, Varmrøkt Asiatisk Laks fra Fiskeeksperten Reinhardsen og Havregryn fra Den svarte Havre fikk alle tre Spesialitet-merket for unik smak.

– Vi har mye å være stolte av i Norge, – også når det kommer til mat, sa landbruk- og matminister Jon Georg Dale da han delte ut Spesialitet-merket under åpningsseremonien på den store mat- og landbruksmessen Grüne Woche.

Her kan du lese mer om