Jordbærmelk øker på skolene

LILLEHAMMER (VG) Stadig flere skoleelever velger seg jordbærmelk som smaker søtere.

Alexander Nordby
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

LES OGSÅ: Sukkerbomber

Melken er laktoseredusert og tilsatt fruktsukker, og kan bare kjøpes gjennom melkeordningen i grunnskolen. I lanseringsåret i fjor ble det solgt ca. 15000 liter i uken. Ifølge tall fra september i år er det solgt mer enn 34600 liter pr. uke - noe som tilsvarer en økning på over 130 prosent for den populære jordbærmelken.

Skolemelksalget økte totalt fra september i fjor til september i år med 5,6 prosent, der de vanlige melkevariantene sto for 0,6 prosent av økningen.

Alternativ

Professor i ernæring Kaare Norum mener jordbærmelken kan være et godt alternativ for barn som ikke tåler melkesukker siden den er laktoseredusert. Norum er likevel skeptisk til at Tine samtidig bidrar til å lære opp norske barn til å like søtere drikker.

- Selv om denne melken inneholder relativt lite sukker, er det synd at trenden bare blir søtere og søtere. Hvorfor i all verden skal man venne barna til dette? Dette er dessverre en trend vi ser overalt nå, sier Norum til VG.

I sin markedsføring av jordbærmelken skriver meierigiganten at den nye drikken er ment som et tilbud til alle barn på skolen. Tine har blant annet spesiallaget et nytt tilbud der elever kan få vanlig melk fire dager i uken og jordbærmelk på fredager. Mange skoler har likevel valgt å avstå fra å bestille jordbærmelken, både fordi de mener det er unødvendig og fordi det er mer tungvint å administrere.

Fagsjef for ernæring i Tine, Lise Foss Andersen, sier til VG at de blant annet har ønsket å ta opp kampen mot den usunne saften, som om lag hver tredje elev drikker på skolen.

- Forsvinnende lite

- Det er tilsatt forsvinnende lite sukker i vår jordbærmelk. Man skal huske at meieriprodukter totalt sett bare står for 5 prosent av sukkerinntaket til norske barn. Brus, saft og godteri står for hele 65 prosent. Dermed er det ikke melken som er problemet. Vi forholder oss for øvrig til alle råd fra norske ernæringsmyndigheter, sier hun.

Ifølge Tines egne opplysninger er skolemelken med jordbærsmak tilsatt jordbærpuré og om lag 1 gram fruktsukker pr. 100 gram melk. Til sammenligning inneholder saft og brus 10 ganger så mye sukker. Jordbærmelken skal ha en naturlig søtere smak fordi melkesukkeret er spaltet.

Jordbærmelken er for øvrig tilsatt vitamin D og inneholder bare 0,7 prosent fett, som er anbefalt fra norske ernæringsmyndigheter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder