Rømmegrøt og spekemat. Et lekkert og tradisjonsrikt festmåltid. Foto: Magnar Kirknes

Tid for rømmegrøt!

Knapt noen matrett har vel så lange tradisjoner som grøt i alle mulige fasonger og smaker. Her får du en trinnvis oppskrift på den perfekte grøten.

Artikkelen er over ni år gammel

Tekst og foto Magnar Kirknes

Tidligere ble rømmegrøten ansett som festmat som ble servert ved de store anledninger. I dag er rømmegrøt noe jeg forbinder med fjellturer, sommer og seterliv.

Magnar Kirknes er hobbykokk og fotograf i VG. Hver lørdag lager han spalten Kokkeskolen i VG Helg. Foto: Trond Sørås

Svært mange spiser rømmegrøt på 17.mai.
Kanskje må du være født før 1960 for å like rømmegrøt. Uansett; tar du sjansen, så får du her servert en enkel oppskrift.

Spekemat er absolutt nødvendig tilbehør til grøten, til drikke er det rød saft som er det mest vanlige.

Sprøstekte baconbiter over rømmegrøten er også populært i visse bygder i Nord-Trøndelag.

Foto:


Flere gode 17.mai-oppskrifter finner du her:
Melon og spekeskinke
Pølser og 17.mai-potetmos

RØMMEGRØT
Til 4 personer
5 dl seterrømme
2 dl hvetemel
5 dl melk
1 ts salt

Hell seterrømme i tykkbunnet kjele, og kok under lokk i ca. fem minutter.

Foto:

Rør inn halvparten av melet, rør godt rundt fra bunnen av kjelen til du har en tykk klumpefri grøt.Pass på temperaturen, når melet er tilsatt, kan det brenne seg i bunnen av kjelen. Rør derfor fra bunnen av kjelen et par ganger, og vent til fettet begynner å piple ut. Dette kan ta litt tid, det avhenger av rømmen

Foto:


Når fettet pipler frem, bruk en skje eller øse og få tak i så mye som mulig av fettet.

Foto:

Hell fettet i en liten kjele. Fettet skal være varmt ved servering. Rør inn resten av melet i grøten, til du har en tykk, klumpefri masse. Varm opp melken du skal spe med til kokepunktet.

Foto:

Begynn med å røre inn den varme melken litt etter litt, og rør godt til du har en fløyelsmyk klumpefri grøt. La grøten koke på svak varme i ca. fem minutter før den er klar til servering. Dette for å unngå rå melsmak av rømmegrøten. Smak til grøten med salt. Server grøten med fett, sukker og kanel.

Foto:

Spekemat, flatbrød og kald rømme hører også med. Her er spekematen lagt oppå skiver av lunkne, kokte poteter. Du kan også servere eggerøre til.

Denne reportasjen har stått på trykk i VG Helg. Hver lørdag finner du trinnvise oppskrifter laget av Magnar Kirknes i VG Helg.

Mer om

  1. Mat og drikke

Flere artikler

  1. Kokkeskolen: Cowboygryte

  2. Kokkeskolen: Svin med ekstra sting

  3. Kokkeskolen: Lammeknoke med rotgrønnsaker

  4. Kokkeskolen: Fete lår i vårsol

  5. Kokkeskolen: Grillet entrecôte

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder