En smak av Afrika

MAT OG DRIKKE

Hvorfor ikke gjøre kjøkkenet til ditt Afrika?

Publisert: Oppdatert: 23.10.17 09:52

AvKRISTINE STORLI HENNINGSEN og ANNEMOR LARSEN

Er du blitt en rev på indisk og kinesisk, fikser du også afrikansk mat.- Afrikanske retter er enklere å tilberede enn man tror. De gir helt nye og spennende smaksopplevelser, sier Tom Staib, kjøkkensjef ved cateringselskapet Go Cajun i Oslo.

Sammen med den afrikanske kokken Abdullah Al-Fadil Muhamed lager han retter fra alle kontinenter - også det varmeste og mest eksotiske av dem alle.

- I afrikansk mat brukes det ofte utradisjonelle råvarer som gir rettene en spesiell smak og konsistens - for eksempel gresskar og kokebanan, sier Staib.

Krydder som chili, kummin og garam masala gir ofte maten et unikt preg.

Muhamed løfter på et lokk for å vise oss hva han har tilberedt.

Nedi gryten ligger kylling i en slags rød saus. Duften av chili og peanøtter siver inn i nesen.

Prøvesmaken avslører at sausen stikker deilig sterkt på tungen. Kyllingen er utrolig mør!

- Vi koker gjerne maten lenge i Afrika, for å gjøre den ekstra mør og for at den skal marinere seg godt med krydderiene vi tilsetter, sier Muhamed, som kom til Norge etter å ha jobbet i flere år som kokk i Sudan.

I Nord-Afrika går det mye i cous-cous, mens i Sør-Afrika har ofte maten et vestlig preg.

I Sentral-Afrika derimot, er maten mer eksotisk og utradisjonell.

- Likevel er dette enkel mat som de fleste kan lage på sitt eget kjøkken, forsikrer Staib.

- Det gjelder bare å finne butikker som har et stort utvalg av råvarer og krydderier, for eksempel innvandrerbutikker og velassortert dagligvare. Så er det bare å sette i gang og eksperimentere!

Og det er jo minst like morsomt som å spise maten etterpå.

Forrett

Akara (friterte bønnekaker)

Vask bønnene og la dem ligge i bløt i en bolle med vann i minst to timer (du kan også la dem ligge over natten). Gni på dem med hendene nedi vannet til skallet «slipper». Deretter siler du av vannet. Alt skallet må bort.

Ha bønnene i en matmikser sammen med 2 dl vann, og kjør til en jevn, fast røre. Ta ut frøene i chilien og finhakk den. Finhakk løken og paprikaen. Riv ingefæren. Les hele oppskriften

Hovedrett

Kylling i sterk tomat- og peanøttsaus

Stek kyllingbitene i peanøttolje til de er gylne. Ta dem ut av stekepannen. Finhakk løk og hvitløk og stek i samme olje til det er gyllent. Ha peanøttsmør og tomatpuré i pannen - rør hele tiden. Spe på med vannet, rør godt og legg i kyllingen igjen.

Tilbehør: Pilli-pilli-saus, basmatiris og vanlig, grønn salat - eventuelt bananstuing. Les hele oppskriften

Dessert

Kokoskake

Smelt smøret og bland det sammen med semulegryn, sukker, kokos, yoghurt, sitronsaft, bakepulver og vanilje. Rør godt sammen. Fordel blandingen i en smurt, ildfast form. Stek kaken på 170 grader i ca. 30 min. Mens kaken steker, lager du sirup av vannet og sukkeret - kok det sammen i ca. 5 min. Avkjøl kaken når den er ferdigstekt og dynk den med sukkersirupen. Les hele oppskriften

To viktige sauser

Peanøttsaus

0,5 dl peanøttolje
1 liten gul løk
1 boks peanøttsmør (grov type)
2 chili
5 dl vann
salt og pepper

Stek løken på middels varme i ca. 3 minutter. Rør i peanøttsmør og spe på med vann. La det hele småkoke i ca. 10 min, rør om av og til. Finhakk chilien og ha den oppi blandingen.
Sausen smaker nydelig til blant annet fisk eller som dipp.

Pilli-pilli-saus

12 store røde, chili
2 gule løk
1 grønn paprika
3 hvitløksfedd
2 dl tomatpuré
1 dl hvitvinseddik
1 dl peanøttolje
1 spiseskje sukker
1 spiseskje salt

Ta frøene ut av chilien og finhakk den. Finhakk paprika, løk og hvitløk. Ha alt sammen i en matmikser og kjør til det er en jevn røre. Stek blandingen på svak varme i olje, og bland inn tomatpureen. Stek hele blandingen i ca. 10 minutter og ha oppi eddik. Smak til med salt og pepper. La sausen trekke under lokk på svak varme i ca. 1 time. Rør om av og til. Pilli-pilli-saus kan brukes til nesten alt, men er særlig god til kjøtt og som dipp.

Tips: Ha sausen på glass og sett den i kjøleskapet. Der kan den holde seg i opptil tre uker.

Afrikanske råvarer

Typiske afrikanske råvarer er gresskar (både «kjøttet», bladene og stilkene), kornprodukter som hirse og mais, yams (søtpotet), peanøtter (usaltede), okra, forskjellige typer bønner, belgvekster, squash og plantains - en spesiell type kokebanan.

Det er vanlig å fritere maten i maisolje, eller steke den i peanøtt-olje. Det er også vanlig å steke enkelte ingredienser, for eksempel okra og peanøtter, i dyprød palmeolje.

Det er vanlig å pakke inn maten eller servere den på bananblader (disse bladene er ikke spiselige!). Du kan for eksempel bruke bladene som en slags «wrap» rundt maten, eller legge den under maten på serveringsfatet, som en liten dekorasjon.

Tips: Det kan være lurt å brenne bladene litt først - enten med en brenner eller en lighter. Da blir de blankere, samtidig som du dreper bakteriene.

Viktige krydderier

Fersk chili brukes i mange av rettene, spesielt i sauser.

Garam Masala er afrikanernes all round-krydder, slik salt og pepper er det for oss nordmenn.

Cumin og forskjellige curry-blandinger brukes ofte i matrettene.

Gourmet på 15 minutter Av Magnar Kirknes

Hjemmelaget tomatsuppe
Glem suppeposen og start med to finhakkede sjalottløker og ett fedd hvitløk som du freser i 3 sp smør. Tilsett 1 sp hvetemel og rør klumpefritt. Deretter en halv liter hønsebuljong, 4 sp tomatpuré og to bokser finhakket tomat, ca. 500 g, en knivsodd tørket basilikum. Les hele oppskriften

Her kan du lese mer om