Trendy å spise grønt

Unge kvinner mest skeptiske til kjøtt

En av fem forbrukere er misfornøyde med tilbudet av vegetarmat i butikkene, viser en norsk undersøkelse.

  • Ellen Morland

Artikkelen er over 15 år gammel

GRØNT: Vegetar-sandwich med frisk basilikum. Foto: Espen S. Hoen

- Mange flere enn dem som er vegetarianere, etterspør vegetarmat. Overgangen mellom vegetarianere og kjøttspisende er mer glidende enn vi hadde trodd, sier forskningsleder Lisbet Berg ved SIFO.

Instituttet har siden 2001 kartlagt årlig hvor mange som er vegetarianere, og tallene har holdt seg stabile.

Tallene fra 2004 bekrefter at jenter mellom 18 og 29 år er mest skeptiske av alle til å spise kjøtt. 11 prosent av dem er helt eller delvis vegetarianere.

Trend

- Det ser ut som en trend at unge jenter spiser mye vegetarmat, men at mange ikke tar skrittet helt ut og blir ett hundre prosent vegetarianere.

Er de hjemme på julemiddag, spiser de kjøtt av hensyn til familien, sier Berg.

Hun tror at vanene kanskje endrer seg når jentene etablerer seg og får barn.

En studie fra 1999 viste at 1-2 prosent av Norges befolkningen var vegetarianere. Tallet lå betydelig under andre land.

For eksempel i Belgia foretrekker rundt 10 prosent vegetarkost, i England 9 prosent. Rundt årtusenskiftet økte antallet norske vegetarianere til cirka 4 prosent, 5 prosent av kvinnene og 2 prosent av mennene.

- Av en eller annen grunn tar ikke nordmenn skrittet helt ut i like stor grad som folk i andre land, selv om skepsisen til kjøtt øker, sier Eivind Jacobsen, også forskningsleder på SIFO.

Dropper kjøtt

En vegetarianer er vanligvis en som ikke spiser kjøtt, noen dropper også fisk. Såkalte veganer spiser heller ikke produkter fra kjøtt og fisk, som melk, egg og kaviar. Det finnes ikke tall som viser hvilken variant som har flest tilhengere.

- Mitt inntrykk er at de aller fleste er vegetarianere. Det er mer komplisert å være vegan, og utvalget av produkter i butikkene er lite for denne gruppen.

I Sverige finnes for eksempel soyayoghurt i vanlige dagligvarebutikker, og der er det også flere veganer, sier Live Kleveland Karlsrud i Dyrevernalliansen.

Imagen til vegetarismen er i endring.

- Det er mye mer akseptert å være vegetarianer nå enn tidligere, da det i større grad var knyttet til en spesiell livsstil og politisk engasjement, mener Ole Petter Nyhaug, leder for analysebyrået Univero Fishnet, som blant annet følger mattrender.

Helsefokus

Han ser foreløpig ingen sterke signaler som tilsier at antallet vegetarianere vil øke sterkt i Norge, men tror med tiden vi vil påvirkes av trendene fra utlandet. Fokuseringen på helse og velvære er drivkraften i denne trenden.

Les også

  1. - Aldri mer kjøtt

    ÅSGÅRDSTRAND (VG) Det er ikke noe «big deal» å være vegetarianer, mener Stina Johannessen (23) og Adelin Henriksen…
  2. Derfor kuttes kjøttet

    Helsen: Fokuseringen på sunn mat påvirker folk til å bli vegetarianere.
  3. - Variasjon viktig

    Ulempen med vegetarkost er at man kan få litt lite av visse vitaminer, særlig hvis man er vegan og unngår alle produkter…

Mer om

  1. Mat og drikke

Flere artikler

  1. Pluss content

    Lyst til å bli vegetarianer? Dette må du vite

  2. Veggiser i voldsom vekst - nå kommer fleksitarianerne

  3. Pluss content

    Slik lager du vegetarjul

  4. Pluss content

    Slik lager du digg vegetarmat

  5. Pluss content

    De kjøttfrie idrettsutøverne

Fra andre aviser

  1. Svart by for grønn mat

    Bergens Tidende
  2. Vegetarrevolusjonen

    Fædrelandsvennen
  3. Hilde (34) vil motbevise matmyten: - Mange mener det ikke er mulig

    Bergens Tidende
  4. Trendy blant unge å velge bort kjøtt

    Aftenposten
  5. Hæ? Spiser du fortsatt kjøtt?

    Bergens Tidende
  6. Debatt: – «De der veganerne er helt på trynet»

    Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder