Stor VG-test: Julens beste og verste øl


VG har testet årets beste juleøl. Av 165 produkter er det ti som får terningkast 6 – og tre som virkelig skilte seg ut.

Publisert:

VG kan i dag presentere årets juleøltest, bestående av 165 ølprodukter i alle stiler. Ølakademiet i Oslo har forestått testen som i år kan skilte med 10 seksere og hele 41 femmere på terningen.

Lederen for årets testpanel, Luis Herreros, mener kvaliteten på årets juleøl er svært høy.

– Det er svært god kvalitet i år, som alltid. Masse godt å velge i, fra forskjellige stiler. Både innenfor surøl, IPA, belgisk og mørk lager – fra det moderne til det klassiske er det gjennomgående høy klasse på ølene som er med i testen, sier han.

Av de 10 sekserne var det tre produkter som skilte seg aller mest ut og fikk 97 av 100 mulige poeng:

Nøgne Ø med Nordic Noir 2 Vouvray ed. Det er en Norwegian Strong Ale i klassen Belgiskinspirert øl. Juryen mener dette er «En juleøl i særklasse» som har «Mye umami-preg. Behagelig og rund munnfølelse med en komplekst og harmonisk smaksprofil og kraftig ettersmak.»

Marlobobo Bourbon BA Stevnsberry. Dette er et mjød-produkt (laget på honning) og juryen mener det er «En håndverksmjød i verdensklasse»! Bourbon BA Stevnsberry er «Særs godt balansert. Rund og med en flott harmoni mellom sødme og syre. Lang ettersmak», ifølge juryen.

Cervisiam Missile Toe. En surøl i Berliner Weisse-stilen. Juryen sier dette om Missile Toe: «Balanserte og morsomme smaker. Fyldig munnfølelse. Lang ettersmak.» Konklusjonen: «En intens og tyktflytende øl. Nå ble det jul!»

Kan man drikke pils til jul?

Jo da! Haandbryggeriets Julepils, som er en Vienna Lager, fikk 87 poeng. Det ga en sterk 5-er i testen!

Alle produktene i testen som fikk terningkast 4 eller bedre, har fått en matanbefaling. Og juryen mener Haandbryggeriets Julepils passer bra til spekefatet.

Herreros mener det er viktig å matche riktig juleøl til riktig matrett.

– Det er ikke slik at mørk lager (som er det typiske, tradisjonsrike juleølet, red.anm.) passer til all julemat.

– Hvilke ølstiler passer best til julemiddagen?

– Til juleribben passer det best med de klassiske juleølene. Du trenger god sødme, gjerne med en god alkoholprosent, sier Jørn Tore Persen, som deltar i juryen. Han er kokk i tillegg til å være ølsommelier.

Poløl best til mat

Herreros mener pinnekjøttet trenger et litt mer bittert øl.

– Surøl eller mer bitre øltyper som IPA bryter litt med saltet og fettet og passer godt til pinnekjøtt, mener han.

De mener det uansett er best med alkoholsterke øl som kan «skjære gjennom fettet».

– Jevnt over anbefaler vi poløl til julemiddagen. Da får du mer fylde og smak og det vil ofte matche maten bedre, sier Herreros.

Men, du må ikke velge for sterkt øl. Kommer du over 8–9 prosent, forlater du det preget som matcher julematen, mener han.

Det er fullt mulig å kose seg med alkoholfrie øl i høytiden. Av de fem innsendte produktene gikk Nøgne Øs Julefri til topps foran Aass UTEN Juleøl.

Julefri fikk hele 90 poeng, som er en sterk femmer på terningen. «Dufter av julens krydderier, tørket frukt, pepperkake, sirup og røstet malt (...) En meget god alkoholfri juleøl med masse kryddersmak», skriver juryen.

Her er VGs store juleøltest 2022:


Falt igjennom

To øl kom klart dårligst ut og fikk terningkast 2 i testen. Det var Graffs Julebokk og Aass LITE Juleøl.

Om Julebokk sier juryen: «Lite balanse, mangler sødme og fylde. Oppleves veldig rå.»

Dette svarer bryggeriet:

– Julebokk har vi laget i flere år med samme oppskrift, en klassisk tysk bokkøl og den har fått gode karakterer i tester. Vi har bare fått gode tilbakemeldinger, sier Martin Amundsen, daglig leder i Graff Brygghus.

Om Aass LITE Juleøl sier juryen: «En øl som fremstår vannede og ubalansert.»

Dette svarer bryggeriet:

– Dette er et nytt øl i år. Vi har kopiert vårt populære Aass juleøl, men Lite-varianter blir jo gjerne litt tynnere i munnfølelsen enn ikke-alkoholredusert øl, sier Leif Eliassen, produkt- og merkevareansvarlig hos Aass Bryggeri.

TESTPANELET: Fra venstre Lucian Amundsen, utdannet ølsommelier, Luis Herreros daglig leder i Ølakademiet, utdannet ølsommelier og kokk og Jørn Tore Persen, kokk og ølsommelier.

Vil du lese mer om øl? VGs store ølguide er i salg nå, der du finner stor oversikt over 440 norske øl, i tillegg til godt lesestoff om øl. Magasinet kjøpes i dagligvarebutikker eller i vår nettbutikk.

Publisert: