BLIKK FOR PØLSER: Her er fagdommerne i gang med juryering av grillpølser under årets NM i kjøttprodukter 2012. Fra v. pølsemaker Pål Røstvang, hoveddommer Endre Myhr, pølsemakermester Frank Johansen og pølsemaker Bjørn Tore Teigen. Foto: Roger Neumann

Stor kåring: Årets beste grillmat

Sjekk de tre beste varene i hver kategori

Skal du imponere med snaddermat på grillen, velg ferdigmarinert kjøtt. Forrige torsdag ble rødvinsmarinert fårefilèt kåret til årets norgesmester i grill under NM i kjøttprodukter.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL


Lurer du på hva du skal legge på grillen i sommer, bør du ta en kikk her.

Grillklassen i konkurransen NM i kjøttprodukter 2012, byr nemlig på langt mer enn bare ventepølser og koteletter.

De som ønsker å øke grillkompetansen kan for eksempel med marinerte spareribs eller gourmetbiffer av lam, svin og storfe ta grillingen til nye høyder.

Eller hva med utvalget av hotte og godt krydrede snadderpølser? De vil vekke begeistring hos store og små. Under kåringen av «Barnas grillfavoritt» endte «Kjempegrill» opp med å bli barnejuryens grillfavoritt. Fagdommerne derimot mente den smakte for mye av mel.

530 produkter

Til årets NM i kjøttprodukter var det til sammen 530 produkter til bedømming, og nivået var etter dommernes mening svært høyt. Konkurransen som arrangeres av Kjøtt- og fjærfebransjens landsforbund (KLF), er en av de viktigste arrangementene for smakstesting av kjøttprodukter.

I år var det spesielt fokus på kjøttbransjens store utvalg av grillmat.

Fagdommer og pølsemaker Bjørn Tore Teigen fra Matprat vet at det er stor prestisje i å delta i konkurransen.

- Gjør du det bra her, er det et bra salgsargument inn mot kjedene, sier Teigen.

Konkurransen innebærer både produktutvikling og innovasjon. De som deltar gjør det ofte for å teste ut produktene sine.

Full fokus på grill

For første gang arrangeres konkurransen før sommeren og grillsesongen er ordentlig i gang.

- Det gjør at vi kan ha fullt fokus på grillprodukter, sier Teigen, som mener årets utvalg av grillmat også speiler forbrukernes krav til variasjon på grillen.

Fagdommeren trekker spesielt frem årets store utvalg av snadderpølser, som han mener er helt på høyden med det du finner i resten av Europa.

Mye smak

Flere av snadderpølsene er ifølge Teigen tykke og kraftfulle, med mye smak og god tyggemotstand. Godt egnet for grillen, selv om de er i en litt høyere prisklasse.

- Disse kvalitetspølsene inneholder opp til 85 prosent kjøtt, og kan best beskrives som biff i tarm, sier han.

Amerikanske grillvaner som spareribs er på full fart inn. Nytt er spareribs fra storfe, selv om svin er mest vanlig.

Årets hoveddommer Endre Myhr fra KLF, gleder seg til å smake på spareribs av storfe:

- Spareribs har mest bein og lite kjøtt, men er blitt utrolig populært, og et viktig produkt å trekke kundene til butikken med, sier han.

Les også: Sunne grilltips fra mesterkokker

Her er de tre beste i hver kategori:

Foto:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder