VGs ekspertpanel har testet 43 nye matvarer: Her er årets beste og verste matnyheter

I disse dager er hundrevis av nye mat- og
drikkeprodukter på vei inn i dagligvarekjedene. Her ser du hvilke produkter VGs ekspertpanel har størst tro på.

 • Nina Andersen
 • Nanna Johannessen

Artikkelen er over fire år gammel

En ny frossenpizza, sjokoladepålegg uten sukker, jordbærsyltetøy fullt av bær og supersunne knekkebrød med eple og kanel, er noen av nyhetene du kan lese om her.

Helsetrenden som har preget Norge de siste årene er sterkere enn noen gang. Forbrukerne forventer sunnere produkter uten å miste smaksopplevelsen.

SE HER: Her er maten som ikke falt i smak i 2014

I utvalget av 43 av årets mat- og drikkenyheter som VGs ekspertpanel har testet, finner vi også snacks, sjokolade og pastiller som produsentene selv har stor tro på. Se produktene i bildespesialen øverst i saken.

VGs TESTPANEL: Fra v. Krister Vangen, masterstudent ved Høyskolen Kristiania, Kari H. Bugge, ernæringsfysiolog og fagsjef hos Grete Roede AS, Espen Smith, mat- og ølkjenner, foredragsholder og forfatter, Espen Thorud, masterstudent ved Høyskolen Kristiania og Hanne Stensvold, matjournalist, fotograf og driver av 'Sentralen AS». Foto: Trond Solberg , VG

Her finner vi raske og sunne middager som er enkle å tilberede.Det er syltetøy med mer bær, sjokoladepålegg uten sukker, og øl med færre kalorier.

Smart emballasje

Flere av produktene kommer også med nye og innovative emballasjer.

LES HER: Slik er nordmenns handlevaner

Skjeen som følger med Skyr-begrene har fått nytt og brukervennlig design, som i beste fall hindrer at yoghurten havner på feil sted.

Mange av matvareprodusentene velger i årets første matlanseringsvindu å være nyskapende ved å gi en ny vri på kjente og kjære matvarer.

I år som i fjor lanserer Orkla en ny versjon av folkefavoritten Grandiosa. Den nye Grandiosaen har ifølge produsenten «en ny luftig bunn med sprø underflate og passelig gripekant», samt deig bakt med «spesialmel» og topping bestående av skinke, pepperoni og ost.

Orkla lanserer også en ny type Nugatti, Nugatti Zero, hvor de har fjernet tilsatt sukker, og Tine kommer med to nye typer Norvegia-ost i skiver krydret med paprika og pepper.

Kjente produkter

Også Gilde velger å holde fast ved sine kjente og kjære produkter, og lanserer to nye varianter av den klassiske grillpølsen tilsatt bacon og løk og chili og ost, samt ovnsbakt leverpostei uten melk og gluten og stjernebacon i terninger.

Mills holder fast ved kjente merkevarer, og lanserer også i år en ny kaviarvariant: Mills Polarkaviar, som de mener er «den sunneste kaviaren du finner på markedet» med høyt Omega 3-innhold og lavt innhold av salt og sukker.

SLIKKEMUNN: Fra v. Espen Smith, Kari H. Bugge, Hanne Stensvold, Krister Vangen og Espen Thorud under testing av "kjærlighet på pinne". Foto: Nina Andersen ,

Mills kommer også med økologisk peanøttsmør med 99,4 prosent nøtter og resten havsalt.

SE HER: Må sladde denne osten

Mills vant i fjor VGs test av årets første matnyheter med produktet «Delikat bulgursalat». I år følger de opp suksessen med Ratatouille og Spicy byggryn i sin salatserie.

Terningkastene viser hvilke matvarer VGs testpanel har tro på, og hvilke som vil slite i markedet.

Dette svarer produsentene som fikk terningkast 1 og 2:

3Amigos - terningkast 1: – 3Amigos er en relansering av en tidligere suksess fra 2013. Mange forbrukere vil bli glade for å få denne tilbake. Vi tror derfor produktet vil selge godt, men smaken er som kjent delt. Det er vanskelig å tilfredsstille alles smakspreferanser, sier Jill Hendnes Ovesen hos Maarud.

DentaFresh - terningkast 1: – Dette var overraskende og ikke i tråd med våre egne tester. Mange som har fått prøvesmake er blitt helt hektet på smaken. Pastillene inneholder 50 prosent xylitol, så i det minste fikk panelet sterkere tenner, sier Andreas Rein i Cloetta.

Battery No Cal - terningkast 1: – Energidrikk uten sukker er en sterkt voksende trend i Norge og begge Battery nocal-variantene har testet signifikant bedre på smak enn sine konkurrenter i markedet. Den oppkvikkende effekten kommer hovedsakelig av koffein og vitaminer ettersom produktet er sukkerfritt, sier Nicolay Brusgaard hos Ringnes.

Tyrkisk Peber - terningkast 2: – Det er både leit og overraskende at den nye varianten av Tyrkisk Peber, Hot & Sour får terningkast to i VG testen. Produktet er lansert i Sverige og Finland for to år siden og selger der bedre en TP Original, sier Christer Stierna i Haugen-Gruppen.

Golden Oreo - terningkast 2: – Den nye Golden Oreo er en leken twist på den klassiske Oreo-kjeksen. Den originale kremen er beholdt, men den mørke kjeksen er byttet ut til fordel for en kjeks med søt og rund vaniljesmak, et alternativ for dem som ønsker en mildere Oreo, sier Celin Huseby i Mondelēz International.

Nugatti Zero - terningkast 2: – Nugatti Zero er for dem som ønsker å redusere sukkerinntaket. Det er forskjell på tomme kalorier fra sukker og kalorier fra kostfiber, solsikkeolje, nøtter, melk og kakao. Disse inneholder viktige næringsstoffer som vitaminer, proteiner og mineraler, sier Linn Anne Bjelland Brunborg i Orkla Foods Norge.

M Mandel - terningkast 2: – Freia M Mandel appellerer til de som liker en blanding av søtt og salt. For å gi forbrukerne en unik spiseopplevelse har Freia valgt å dele, røste, salte og karamellisere mandelen. Dette gir en mindre smak av mandel, men en bedre totalopplevelse av produktet, svarer Celin Huseby i Mondelēz International.

Stekt og skivet kyllingfilet Provence - terningkast 2: – Den Stolte Hane ønsker med Minuttmat fra Jæren å bidra til sunne og kjappe måltider basert på narasinfri kylling. Vi anbefaler alle å smake på Provence Kyllingfilet – sunt, godt og enkelt, sier Bjørnar Hagebakken i Den Stolte Hane.

Kylling og fullkornspasta - terningkast 2: – Dette er en pastarett med kylling, paprika, squash og løk i en fyldig tomatsaus. Man kan raskt servere en sunn, komplett middag i en hektisk hverdag. For best resultat må den tilberedes fra frossen tilstand, sier Pernille Bruun-Lie i Findus.

Les også

 1. TV2s Matkontrollen testet billigkjedenes frukt- og grøntdisker: Fant muggen og råtten frukt i billigkjedene

  Uspiselig frukt, mugne tomater og inntørket asparges er noe av det som ble funnet i billigkjedenes frukt -og…
 2. Ypper til ostekrig med ny jarlsberg-variant

  Ser du forskjell på originalen og kopien? De små ostehullene avslørte raskt jarlsberg-originalen i VGs uhøytidelige…
 3. * Forsker på nye måltidskonsepter - bruker samme metode som gourmetrestauranter: Her er fremtidens eldremat

  Nei da, maten på bildene her kommer ikke fra stjernerestauranten The Fat Duck utenfor London.
 4. Norsk ost tok «VM-gull» i sin klasse: Mild Mester til topps blant verdens beste oster

  Hvitmuggosten «Mild Mester» fra gårdsmeieriet Tingvollost…
 5. Kjøttdebatten: Dagligvarekjedene bruker hundrevis av millioner på å «sponse» lave kjøttpriser

  Dagligvarekjedenes lokkepriser og kampanjer på ribbe, fårikål, kjøttdeig og koteletter bidrar til at vi spiser mer…
 6. VG avslører store prisforskjeller i påleggshylla: For et av disse kjøttpåleggene må du betale 106,75 kroner mer per kilo

  Se nøye på disse to nesten identiske påleggspakkene med…

Mer om

 1. Næringsmiddelindustrien
 2. Godt.no
 3. Mat og drikke

Flere artikler

 1. Pluss content

  Matnyhetene du må prøve - og de du bør styre unna

 2. Pluss content

  Stor test av årets matnyheter: Fra skivebom til terningkast 6

 3. Pluss content

  Stor VG-test: Topper og flopper blant årets matnyheter

 4. Pluss content

  Kopi vs originalprodukter: Sjekk billigmaten som smaker best!

 5. Test av vegetarburgere

Fra andre aviser

 1. Test av 17 sjokoladepålegg

  Bergens Tidende
 2. Test av 25 kjeks: Hva inneholder de egentlig?

  Bergens Tidende
 3. Test av 25 kjeks: Hva inneholder de egentlig?

  Aftenposten
 4. Stor test av årets is-nyheter: – Ligner en fiskekake som er dyppet i sjokolade

  Fædrelandsvennen
 5. Stor test av årets is-nyheter: – Ligner en fiskekake som er dyppet i sjokolade

  Aftenposten
 6. Disse matnyhetene skal friste deg denne våren

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no