INNBRINGENDE BÅND: Bildet et tatt i Rema-butikk på Majorstuen i Oslo og viser båndet som avgrenser den lille butikken som nå holder åpent på søndager, fra resten av butikken. Foto: Privat. Foto: Privat privat

Sier Reitan vil omsette for syv milliarder ulovlig på dette båndet

Coop sier Ole Robert Reitan og Rema kan omsette for syv milliarder på dette båndet, som Rema bruker for å skille de nye små butikkene fra hovedbutikkene.

 • Bjørn Haugan

Artikkelen er over fire år gammel

Det brygger opp til full krig mellom de store dagligvarekjedene i Norge. Ikke priskrig, men mellom nabobutikkene; om de skal holde åpent.

Les: – Utypisk Reitan

Årsaken er at Ole Robert Reitan og Rema i vår har åpnet stadig flere butikker på søndager. Mens konkurrentene Coop og Norgesgruppen i stor grad følger reglene og avgrenser butikken fysisk til 100 kvadratmeter, tar ikke Reitan den byggekostnaden og bruker bare et bånd for å skille den mindre butikken fra resten av butikken på søndager.

Les: Reitan kjøper seg opp i slott

Klar Helleland

I loven står det at det ikke engang er lov å bruke rørlige vegger; det skal være fastvegger som skiller den lille butikken fra den store.

Senest 15. april sa kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) at småbutikken «må fremstå som et selvstendig lokale med fast monterte vegger og egen inngang. Det er ikke anledning til å bruke bevegelige skillevegger eller lignende for å unngå påbudet om å holde stengt på helligdager».

– Syv milliarder på ulovlig salg

– Vi har tatt kostnaden med å bygge egne butikker på 100 kvadratmeter. Selve ombyggingen koster rundt to millioner kroner. Reitan sier han vil åpne alle sine over 550 butikker på søndag. Det betyr at han vil spare 1,1 milliard kroner på båndet sitt, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis i Coop Norge.

– I tillegg kommer den økte omsetningen som følge at Reitan driver ulovlig på søndager. Våre tall viser at en slik butikk omsetter for rundt 250 000 kroner på en søndag. Det vil gi Reitan 7,1 milliarder kroner i året på ulovlig omsetning.

– Du sier at han vil øke omsetning med syv milliarder kroner?

– Ja, det er et realistisk anslag på hvilken økning i omsetning han får, hvis han realiserer sine planer.

Minus femten prosent

Friis sier at det er en konkurransevridning og så store beløp at han synes det er meget rart at politiet eller Økokrim ikke griper fatt i. Politiet har henlagt anmeldelsen av denne praksisen, etter at Reitan anmeldte 120 butikker.

– Mange av våre kjøpmenn merker det veldig: For eksempel på Majorstua hvor Rema nå holder åpent på søndager nær en av våre butikker. Kjøpmannen sier omsetningen har falt med 15 prosent på mandager, som følge av at Rema holder åpent på søndag; det viser at folks handlemønster endrer seg.

Han sier at deres kjøpmenn har registrert at Rema foreløpig har åpnet rundt 50 butikker.

Pinsekrig

Friis sier det ligger an til full krig i pinsen.

– Hvis Reitan holder sine butikker åpne, tror jeg det er mange kjøpmenn som ikke vil sitte stille og se på at nabobutikken driver ulovlig.

– Du snakker om kjøpmenn som driver store butikker?

– Ja, det kan hende vi greier å holde kontroll på våre kjøpmenn, men det er mange uavhengige kjøpmenn der ute som er avhengig av å konkurrere med Rema for å overleve. Og hvis det er slik at Reitan kan tjene 100 millioner kroner i pinsen på ulovlig drift, da mener mange kjøpmenn at de også må kunne gjøre det.

Les: Reitan tar ut 200 millioner i utbytte

– Spinnvill spinning

– Dette er spinnvill spinning fra PR-sjefen i Coop som kun ønsker å holde fokuset på REMA 1000 og ikke de andre som har brutt loven i årevis. Jeg foreslår at Coop roer seg litt ned og regner ut hvor mye Kiwi, Joker og Bunnpris har tjent på å utnytte regelverket med sperrebånd, plakater og oppstilte handlevogner gjennom mange år, sier direktør for kommunikasjon- og samfunnskontakt i Rema 1000, Mette Fossum Beyer.

– Utnytting av regelverket har nærmest blitt normal praksis for flere av disse, men det er først når vi i REMA 1000 velger å holde søndagsåpent at det reageres så voldsomt.

Les: Sjekk butikkenes priser her

– Svært forundret

Hun sier Coop ikke har skjønt det:

– Vi er svært forundret over Coops stadige emosjonelle utbrudd mot oss, noe som viser at Coop ikke helt har skjønt hva denne debatten dreier seg om. Dette dreier seg om like konkurransevilkår og forutsigbare rammevilkår fra politiske myndigheter – og vi har jobbet lenge for å synliggjøre at helligdagsloven bør sees på nytt.

Hun sier de i dag har cirka 45 søndagsåpne butikker – og at en stor del av dem enten ligger i turistområder eller er Brustad-buer.

Les: Får ikke holde åpent 2. pinsedag

– Coop burde være mer skuffet over søndagskameratene Norgesgruppen og Bunnpris, som sammen skrev under på at de ikke skulle bryte regelverket. Senest tre dager etter bryter de igjen regelverket. Eksempelvis holdt Bunnpris to butikker helt åpne på søndag – den ene var på 1100 m², sier Fossum Beyer.

– Må lære seg å regne

Hun sier de ikke vil holde de store butikkene åpne i pinsen, men de mindre. Regnestykket på en milliard fnyser hun av.

– Coop må lære seg å regne. 7 milliarder i fortjeneste er helt hinsides, i dag er det litt over en milliard i omsetning på søndag og i tillegg har man større kostnader på søndag.

Les: – Netthandel er opphausset

Hun sier at de ikke har som mål at alle deres butikker skal åpne på søndager.

– Er det bånd dere vil bruke også i fremtiden for å skille, eller faste vegger og egen inngang?

– Vi skal fortsette å tolke regelverket slik våre konkurrenter fortsatt gjør og har gjort over mange år. Vi opplever at i de lokalmarkedene der vi har søndagsåpne konkurrenter, holder de hele Jokerbutikker åpne. Eksempelvis på Grünerløkka er vår og Jokerbutikken jevnstore på ca. 290 m², der vi avgrenser med sperrebånd til 100 m² Joker holder hele butikken åpen.

Les også

 1. Henlegger anmeldelser av søndagsåpne butikker

  Oslo politidistrikt henlegger Rema 1000s anmeldelser av en rekke andre butikker.
 2. Forbrukerombudet reagerer: – Dårlig prismerking av automatvarer i butikk

  Forbrukerne får ikke de prisopplysningene de har krav på ved kjøp av reseptfrie legemidler, barberblader og kondomer fra…
 3. Coop: – Utypisk Reitan å angripe hele bransjen på denne måten

  Måling av fliser, foto og hemmelig video er brukt for å ta konkurrentens lovbrudd.
 4. Går til full krig mot konkurrentene: Reitan politianmelder 120 butikker

  Rema-sjef Ole Robert Reitan anmelder 120 butikker fordi han mener de holder ulovlig åpent på søndager.
 5. Ekspert: – Reitan virker desperat

  Rema 1000-sjef Ole Robert Reitan har anmeldt konkurrerende butikker for brudd på søndagsåpent-reglene.

Mer om

 1. Økokrim
 2. Linda Hofstad Helleland

Flere artikler

 1. Reitan snur: dropper sperrebånd

 2. Strid rundt pinseåpne butikker: LO-Gerd ber politiet ta Rema 1000

 3. Rema nekter å gi opp omstridte søndagsbutikker etter oppvaskmøte

 4. Denne Coop-butikken holder åpent 364 dager i året

 5. Her bryter Rema loven 1. pinsedag

Fra andre aviser

 1. Rema: - Vi vil fortsette å holde åpent på søndager

  Aftenposten
 2. Rema: Søndagsåpent bare for dagligvarebutikker

  Aftenposten
 3. Rema: 25 butikker åpen ulovlig Handel og Kontor: 65 butikker åpen ulovlig

  Aftenposten
 4. Rema og HK strides om søndagsåpne butikker

  Bergens Tidende
 5. Reitan kutter sperrebånd-praksis i Rema-butikkene

  Aftenposten
 6. Norgesgruppen stenger seks butikker og bygger om 11

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder