- Latte ingen hverdagsdrikk

MAT OG DRIKKE

Verdensmester i barista (espressolaging) Tim Wendelboe (24) liker ikke kaffe i store kopper med mye melk.

Publisert:

- Jeg nekter å selge kaffe i halvlitere, eller litere, som du kan få i USA. For mye melk er heller ikke bra. Jeg liker ren kaffe, i høyden med en liten slant melk, slik nordmenn gjorde før med en fløteskvett, sier han.

Han selger ikke kaffe i større kopper enn 12 unser, som tilsvarer 36 centiliter.

- En kopp espresso inneholder 3 centiliter kaffe.

Heller du oppi 33 centiliter melk, da er det ikke kaffe lenger, etter min smak. Jeg driver kaffebar, ikke melkebar!

Ingen hverdagsdrikk

Ernæringsfysiolog Elianne Myrvoll jobbet i en kaffebar i studietiden og er glad i kaffe.

- Jeg må innrømme at jeg liker caffè latte, og tar en kopp en gang iblant. Men ikke til daglig - helmelk er ingen hverdagsdrikk, sier hun.

Hun understreker at det er med melk som med alt annet i kostholdet; om det er sunt eller ikke, avhenger av mengde og hyppighet.

- Flere kopper latte om dagen er uansett ikke å anbefale, tenk deg om, sier hun.

Selv foretrekker hun, som Tim, sterkere kaffe og mindre latte. Men prøver gjerne de sortene som finnes - en gang iblant.

- Alt til sin tid, sier Tim.

Han tar gjerne en cappuccino til frokost, men har ikke melk i kaffen etter det. Resten av dagen går det i espresso.

- De som tyller i seg caffè latte etter middag, har misforstått. Etter middag skal det være ren kaffe, mener han.

Den nye kaffekulturen er ikke usunn, understreker Elianne Myrvoll.

Kos

- Kaffebar er kos, og det gjør godt med en kopp god kaffe. Men ikke drikk latte hver dag, anbefaler hun.

Kaffe er sunt og har fire ganger så mye antioksidanter som te, påpeker Tim.

- Den som jobber med kaffe, er opptatt av kaffesmaken - du vil ikke skjule den! Det er den rene, friske kaffen som er best. Jeg løfter ingen pekefinger mot kaffebarene og den nye kulturen. Jeg bare oppfordrer til ikke å drikke helmelk hver dag, sier ernæringsfysiolog Myrvoll.

Her kan du lese mer om