TAR INITIATIV: Coop ønsker å gjøre noe med det kostbare svinnet. Her er miljøsjef Knut Lutnæs (t.v.) ved Coop og lagermedarbeider Johnny Pedersen på frukt- og grøntavdelingen i hovedlageret på Grorud. Foto: Magnar Kirknes
TAR INITIATIV: Coop ønsker å gjøre noe med det kostbare svinnet. Her er miljøsjef Knut Lutnæs (t.v.) ved Coop og lagermedarbeider Johnny Pedersen på frukt- og grøntavdelingen i hovedlageret på Grorud. Foto: Magnar Kirknes

Rett i søpla med frukt og grønt

MAT OG DRIKKE

TRONDHEIM/OSLO (VG) Norske butikker kaster 6700 tonn epler, 1600 tonn tomater og 1400 tonn brokkoli årlig. Prislapp: 230 millioner kroner!

Publisert: Oppdatert: 02.06.05 18:40

- I dagligvarehandelen er det frukt, grønt og bakevarer som står for det største svinnproblemet, opplyser forskningsleder Ole Jørgen Hanssen ved Stiftelsen Østfoldforskning (STØ).

For første gang i Norge skal forskere, fra STØ i samarbeid med Coop, kartlegge hvorfor frukt og grønnsaker kastes i matbutikkene - og hva som kan gjøres for å krympe matberget som ender på søppeldynga.

Ny emballasje

- Vi ønsker å kutte ned på mengden matavfall og finne nye emballasjeløsninger for å gjøre maten mer holdbar, sier miljøsjef Knut Lutnæs i Coop Norge.

Her til lands ender cirka 400 kilo mat opp som avfall for hver million kroner som omsettes, anslår direktør Kjell Olav Maldum ved Dagligvarehandelens miljø- og emballasjeforum (DMF). Mengden matavfall har eksplodert siden tusenårsskiftet.

Kort holdbarhet

I norske butikker går det tapt tomater og brokkoli for 100 millioner kroner, samt epler for 135 millioner kroner i året, viser en beregning STØ har gjort for VG.

- Vi ser at brokkoli er en av problemvarene med holdbarhet. Salater har kort holdbarhet. Epler er også et problem. De får lett støtskader, og i butikk er det en del epler som faller på gulvet. Epler skal behandles som egg, sier kvalitetsansvarlig for frukt og grønt, Sigurd Sylling i Coop Norge.

Prosjektet ved STØ er finansiert av programmet Kompetanseutvikling i matsektoren (KIM-programmet), som er satt i gang av Landbruks- og matdepartementet.

- Vi skal ut og gjøre intervjuer og prøve å få en oversikt over hvor stort tapet faktisk er, og hva som kan være årsakene til det. Kanskje bør vi bruke mer emballasje enn vi gjør i dag, sier Ole Jørgen Hanssen.

Han tilføyer at nærmere 70 prosent av all emballasje i Norge i dag blir gjenvunnet. I prosjektet vil STØ-forskerne se nærmere på forholdene under pakking av frukt og grønt, transport, lagerhold, eksponering i butikk og oppbevaring hos forbruker.

Her kan du lese mer om