UHYGIENISK: Rot og søppel møtte Mattilsynets inspektører da de kom på uanmeldt inspeksjon til pinnekjøttlageret hos cateringfirmaet Gunnar Ruud AS. Virksomheten ble pålagt å destruere 62 pinnekjøttsider av lam. Foto: Mattilsynet ,

Cateringbedrift oppbevarte pinnekjøttet sammen med verktøy, malingrester og vaskemidler: Måtte kaste 190 kilo pinnekjøtt

Dette pinnekjøttet ble lagret sammen med malingsrester, verktøy og utegriller. Alt måtte destrueres.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Ikke all julemat oppbevares forskriftsmessig.

På grunn av helsefare ble cateringgiganten Gunnar Ruud Catering AS i oktober pålagt å destruere 62 sider pinnekjøtt av lam.

MALING OG VERKTØY: Uemballert pinnekjøtt ble lagret i samme rom som malingrester, vinkelsliper, båndsag og elektrisk drill. Foto: Mattilsynet ,

Det tilsvarer 190 kilo pinnekjøtt, om man regner en snittvekt på cirka tre kilo per lammeside.

Mattilsynets utsendte gjennomførte i slutten av september en inspeksjon i lokalene til cateringbedriften på Kampen i Oslo.

Etter inspeksjonen valgte Mattilsynet 16. oktober å beordre destruering av pinnekjøttet, fordi det var avdekket at uemballert pinnekjøtt ble oppbevart på et lager sammen med malingsrester, vaskemidler, verktøy og poser med tomme brusflasker.

Les også: Vi vil ha dyrere julemat

Tradisjonsbedrift

Cateringbedriften som ble etablert i 1942 har lange tradisjoner innen selskapsmat og catering.

TOMFLASKER: På gulv rett ved avlastningsbord med pinnekjøtt på var det lagret plastposer med tomme brusflasker og bruskasser, skriver Mattilsynet i sin rapport. Foto: Mattilsynet ,

På sine nettsider skriver bedriften at «til jul lager vi og selger vår berømte julefarse, medisterkaker, julepølser, sosisser, sylte og ikke minst byens beste pinnekjøtt».

Under Mattilsynets inspeksjon var det hengt opp 34 sider med pinnekjøtt av lam i taket, mens 28 sider lå udekket på avlastningsbord.

Pinnekjøttet som hang i taket var hengt opp i kroker til tørk.

Mattilsynet mente kombinasjonen av de uhygieniske forholdene på lageret med oppbevaring av blant annet kjemikalier og malingsrester i samme rom som det uemballerte pinnekjøttet, kunne medføre helsefare.

– Forurensning fra kjemikalier og maling kan utgjøre en helsefare for dem som spiser kjøttet, sier avdelingssjef i Mattilsynet Marit Kolle.

Fikk du med deg? Fortsatt gammelt fårikålkjøtt i frysediskene

Håndvasken sperret

Ifølge Mattilsynets rapport ble lageret brukt til mer enn bare oppbevaring av uemballert pinnekjøtt:

* Flere sammenleggbare bord som lå under en arbeidsbenk var dekket med et fettete sort belegg. Ved siden av arbeidsbenken var det en stabel med utegriller.

* Håndvasken var sperret. Ved siden av arbeidsbenk foran var det plassert et avlastningsbord med utildekket pinnekjøtt.

* Det kunne ikke fremvises dokumentasjon på at lokalene var blitt vasket før pinnekjøttet ble tatt uemballert inn i tørkerommet.

* Uemballert pinnekjøtt ble lagret ved siden av verktøy som hammer, vinkelsliper, båndsag og elektrisk drill, i tillegg til malingsrester.

Se oversikten: Her er noen av Mattilsynets verste funn i 2015

Mattilsynet skriver i rapporten at oppbevaring av verktøy, som vinkelsliper og båndsag sammen med uemballerte næringsmidler, kan medføre fare for tilstedeværelse av fysiske gjenstander som for eksempel metallbiter i næringsmidlene.

– Gir et feilaktig inntrykk

Fra Gunnar Ruud Catering opplyses det at bildene viser små utsnitt av rommet og dermed gir et feilaktig inntrykk.

– Vi vil presisere at bildene viser små utsnitt av rommet og gir et feilaktig inntrykk av hvem vi er og hva vi står for. Pinnekjøttet hang langt unna verktøy etc. Pinnekjøttet ble sendt til analyse og alle prøver var fine. Vi beklager selvsagt at det var plassert ting i rommet som ikke hadde noe der å gjøre. Rommet har i etterkant vært gjennom en betydelig oppgradering med nytt gulv og ny innredning, skriver Robert Ruud i en e-post til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder