BÆRRE LÆKKERT: Naturens kakepynt. Foto: Magnar Kirknes

Mat og fest: Naturens søtsaker

Ingenting er så lekkert, godt og enkelt som friske bær. Og som en ekstra bonus er disse små fristelsene rene antioksidant-bomber.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Solmodne sommerbær er en perfekt avslutning på et sommermåltid. De er fargerike, saftige og søte, og på sitt beste trenger bærene knapt noe følge. Likevel tillater jeg meg å gi deg noen smakfulle og enkle forslag. Festsommerkaken ser utrolig imponerende ut, men den er enklere enn du tror, og du vil garantert høste stor applaus når du setter denne vakre kaken på bordet.
Benytt sommeren til å fråtse i naturens søtsaker, selv inntar jeg mine fargerike antioksidanter med glede og nytelse.
Sommerfestkake
1 rund form, 22 (24) cm
i diameter
Nøttebunn:
2 store eggehviter
100 g sukker
125 g malte hasselnøtter
salt
Bringebærmousse:
400 g frosne bringebær
90 g sukker
4 gelatinplater
4 1/2 dl fløte
Pynt:
200 g mørk sjokolade
rikelig med friske bær
«overhead» papir/plast A-4

Visp eggehvitene sammen med bitte litt salt til eggehvitene begynner å skumme. Tilsett sukkeret litt etter litt mens det piskes ved middels hastighet. Når alt sukkeret er tilsatt, øker du hastigheten og pisker til du får en tykk og blank marengs. Vend inn nøttene og hell massen i en godt smurt kakering. (Kantene kan godt kles med bakepapir.)

Stek nøttebunnen ved 175 grader i ca. 25 minutter. Avkjøl bunnen, vask kakeringen og sett den tilbake rundt nøttebunnen. Kle formen med bakepapir langs kantene.

Tin de frosne bringebærene og kjør dem sammen med sukkeret i en hurtigmikser. Gni blandingen gjennom en sikt slik at frøene blir fjernet. Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann.

Varm opp 1/3 av bringebærpureen i en liten kasserolle.
Klem vannet godt ut av gelatinplatene og rør dem inn i den varme bringebærpureen til de oppløses. Trekk kasserollen vekk fra varmen og rør inn resten av den kalde bringebærpureen.
Hell alt over i en bolle. Vend inn myk pisket krem, litt etter litt, og hell moussen over nøttebunnen i formen.

Pass på at toppen blir helt jevn. Frys kaken. Ta kaken ut av fryseren, fjern ring og bakepapir. Sett kaken på et serveringsfat. Finhakk og smelt sjokoladen. Klipp til «bånd» på langs av overheadarket, båndene må være litt høyere enn kaken. Du trenger to, muligens tre, bånd. Smør båndene med et jevnt lag smeltet sjokolade og kle sidene med sjokoladebåndene. Prøv å unngå skjøter. Sett kaken i kjøleskapet frem til servering, minst 4-5 timer.

Rett før servering drar du forsiktig av plasten og dekker toppen med friske bær.

Les også: Finckenhagens sommerfavoritter

Jordbærsuppe med ingefær og lime
500 g jordbær, renset
1 dl sukker
1 dl vann
1/2 ts finhakket, frisk
ingefær
saft av 1 lime
evt. friske eller tørkede
jordbær til pynt
myk pisket krem og
cappuccino-dryss
Kok opp sukker og vann til sukkerlake. Kjør sukkerlake, jordbær, ingefær og limesaft sammen i en blender. Sil suppen og sett den kaldt. Server iskald suppe i høye glass og legg på et cm tykt lag med myk pisket krem. Avslutt med cappuccino-dryss.

Balsamciomarinerte jordbær
jordbær
god balsamicoeddik
friske mynteblader, kan sløyfes
sort pepper fra kvern
vaniljeis, jordbæris eller sorbé

Bland delte jordbær med balsamicoeddik av god kvalitet, ca. 2 ss eddik til 1 kurv jordbær.
Krydre med svart pepper, et par tre runder med kvernen er nok. Bland gjerne inn hakket peppermynte og server med is, eller kanskje en blanding av is og sorbé.

Bær med sabayonne
2-4 pers
500 g friske bær
etter ønske
4 eggeplommer
4 ss sukker
½ dl hvitvin,
søtvin, marsala
eller vann
1 ½ ss sitronsaft

Rens og fordel bærene i glass eller skåler.
Visp resten av ingrediensene sammen i en bolle. Sett bollen over vannbad og pisk til eggedosisen tykner.
Fordel sabayonnesausen over bærene og servér.

Bærre rør
5 dl fløte
50 g pikekyss
500 g bær, jordbær eller
bringebær
1 ss sukker
Rens og del bærene i små biter, bringebær kan knuses lett med en gaffel.
Dryss over sukkeret å la bærene stå og «marinere» mens du visper fløten til myk / bløt krem.
Rett før servering blander du krem, bær og knuste pikekyss (knus dem med hendene). Fyll opp i en stor skål og server, evt. med noen ekstra bær til pynt.

Finn flere gode oppskrifter her

Rømmebrød med mascarponekrem
4 pers.
rømmebrød
4 dl fløte
200 g mascarpone
100 g melis
1 vaniljestang
friske jordbær og bringebær,
eller andre bær du har lyst på.


Visp sammen fløte, mascarpone, melis og frøene fra vaniljestangen. Visp til krem men vær forsiktig så du ikke pisker for mye.
Rens og del bærene. Sprøyt kremen på kakene. Legg på rikelig med bær og legg to oppå hverandre. Et lite melisdryss er alltid fint. En saus laget av finmoste bær blir også godt og lekkert.

OBS! Pass på at bringebærpureen ikke er varm når du vender inn kremen. Da vil kremen smelte, og den mister masse volum. Resultatet blir da en veldig kompakt mousse.
Samme oppskrift kan brukes med andre bær eller en blanding av flere bærtyper.

Med gode norske bær er det slettes ikke nødvendig og komplisere det mer enn denne fantastiske sommerflørten: bær, fløte og sukker. Utrolig enkelt og helt perfekt!

Les flere nyheter om mat og drikke her

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder