8,2 PROSENT NED: Den internasjonale organisasjonen for vin og vinproduksjon melder at vinproduksjonen på verdensbasis er på 24,67 milliarder liter vin så langt i år. Foto: Frode Hansen VG

Laveste vinproduksjon på 50 år

Verdens vinproduksjon har sunket med 8,2 prosent så langt i år og er nå på det laveste nivået på 50 år. Klimaendringer får skylden.

  • NTB
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Den internasjonale organisasjonen for vin og vinproduksjon (OIV) la tirsdag fram nye tall som viser at den samlede produksjonen av vin på verdensbasis så langt i år er på 24,67 milliarder liter vin.

Det kan høres mye ut, men er en nedgang på 8,2 prosent fra samme periode i fjor. Nedgangen skyldes ifølge OIV klimaendringer som fører til tørke og skogbranner.

Forskere: Derfor smaker dyr vin bedre enn billig

23 prosent ned i Italia

Nedgangen er størst blant de tre største vinproduserende landene i verden, Italia, Frankrike og Spania.

I Italia sank vinproduksjonen med 23 prosent til 3,93 milliarder liter, mens nedgangen i Frankrike var på 19 prosent til 3,67 milliarder liter. I Spania ble det produsert 3,35 milliarder liter, en nedgang på 15 prosent sammenlignet med fjoråret, ifølge OIV.

Les også: Salget av rødvin stuper

Økte i Australia

I USA, som er verdens fjerde største vinprodusent, viser prognosene imidlertid en nedgang på kun 1 prosent, med en antatt produksjon på 2,33 milliarder liter. OIV understreker imidlertid at denne prognosen ble utarbeidet før de store skog- og buskbrannene i California nylig, der store områder med vinranker i Napa Valley og Sonoma ble svidd av.

I Australia økte derimot vinproduksjonen for tredje år på rad til 1,39 milliarder liter. I Argentina økte produksjonen med hele 25 prosent i 2017 etter en elendig vindrueavling i 2016.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder