VISER SITT ANSIKT: VGs nye restaurantanmeldere, Erik Fosnes Hansen og André Blomberg-Nygård, gjør slutt på den tradisjonelle anonymiseringen blant norske mediers matkritikere. Foto: Roger Neumann

De er VGs nye restaurantanmeldere

Matkritikk har tradisjonelt vært anonymisert i norske medier, men ikke nå lenger. Her er VGs nye restaurantanmeldere: Forfatter Erik Fosnes Hansen og kokk André Blomberg-Nygård.

Nina Schmidt
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Siden begynnelsen av september har de to, enten sammen eller hver for seg, anmeldt restauranter for VG og VG Nett under fullt navn.

- Dette er ikke annerledes enn å anmelde en bok, et teaterstykke eller en plate. Det ligger en ansvarliggjøring i det å stå for det du sier, og vi vil ha en ærlig - og kunnskapsrik - spalte. Dersom noen gjør seg ekstra flid når vi kommer, gjør det ingenting. Det er i god kritikerånd å vurdere andre når de gjør sitt beste, sa de to til VG da de ble presentert for VG-leserne.

Har du spørsmål til VGs nye restaurantanmeldere? Møt dem tett på nett fredag kl 13!

Det vekket oppsikt i bransjen da VG brøt den årelange tradisjonen med anonyme anmeldelser. Verken Dagbladet, Aftenposten eller Dagens Næringsliv ønsket å gå i VGs fotspor, kom det frem i en artikkel i Aftenposten.

«Vi vil at restaurantopplevelsene vi skriver om i størst mulig grad skal gjenspeile det folk selv opplever. Robinson og Fredag skal ikke ha noen fordeler. Hvis anmelderen hadde vært kjent for bransjen, tror vi vedkommende ville fått langt bedre behandling enn andre», uttalte leder i Dagbladets Magasinet, Asbjørn Halvorsen.

Les de ferskeste anmeldelsene i VGs restaurantguide her

Men erfaringene til VGs to ferske anmeldere er positive så langt.

- Jeg kan ikke si at jeg har opplevd å få bedre service enn andre. Vi følger nøye med på hva slags service andre gjester får, og jeg tror dessuten ikke at alle servitører har kjennskap til hvordan vi ser ut. De har nok ikke et bilde av oss under disken, sier Erik Fosnes Hansen.

- Når vi først sitter der, er det begrenset hva kjøkkenet kan få til av ekstra sprell, da er jo alle råvarene allerede innkjøpt. Dette poenget er jo tross alt det viktigste. Jeg har også opplevd, et par ganger, å få minst like dårlig service som jeg ellers ville ha fått, sier Hansen.

Å være restaurantanmelder er en veldig gunstig deal, innrømmer han.

- Men opplevelsen blir ikke bare en hyggestund, du kan ikke bare gå på restaurant og la humla suse. Som anmelder må du ha respekt for restaurant- og servitørfaget, og det gjelder å følge med; hva var det i den sausen, i den kombinasjonen, og så videre. Jeg har alltid med en ledsager, men det blir ikke et romantisk måltid eller rom for de dype samtalene, det blir til at vi bare snakker om hva som er bra, hva som er høydepunktene, jeg må virkelig skjerpe meg, sier Erik Fosnes Hansen.

Kokk André Blomberg-Nygård har til gode å bli gjenkjent fordi han har stått frem i VG som restaurantanmeldere, forteller han.

Har du tips eller spørsmål til VGs restaurantanmeldere?SEND DEM INN HER!

- Det hender at vi blir tatt ekstra godt vare på fordi de forstår at vi er svært matinteressert underveis, men slik er det for alle «foodies». Vi er bevist på at vi ikke skal få mer oppmerksomhet enn andre gjester i lokalet, sier han.

Både han og Fosnes Hansen får mange tilbakemeldinger fra leserne, og synes det er bra at spalten deres engasjerer.

- Som lidenskaplig fagmann med sterke meninger, er det flott å kunne nå ut til så mange restaurantgåere. Men jobben er på ingen måte like glamorøs som den kan virke, vi tar oppgaven veldig alvorlig, og er bevisst på at vi har med folks levebrød å gjøre, sier Blomberg-Nygård.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder