VERSTINGENE: Julesylte fra Gilde, kokt juleskinke fra Matmester'n og julesylte, julemør og grov julepølse fra Nordfjord er de produktene med høyest saltinnhold i Forbrukerrådets test. Foto: Jan Petter Lynau
VERSTINGENE: Julesylte fra Gilde, kokt juleskinke fra Matmester'n og julesylte, julemør og grov julepølse fra Nordfjord er de produktene med høyest saltinnhold i Forbrukerrådets test. Foto: Jan Petter Lynau

Se opp for julens saltbomber

MAT OG DRIKKE

Ett enkelt julemåltid inneholder nok salt til å dekke kroppens daglige behov.

Publisert:

Forrige uke skrev VG at Helsedirektoratet slår alarm om nordmenns saltinntak. Vi får nemlig i oss dobbelt så mye som anbefalt - og nå ønsker direktoratet å redusere inntaket av salt.

Det kan bli vanskelig i julestria, viser tall fra Forbrukerrådet.

De har sjekket saltinnholdet i tilfeldig valgte julevarer og ferdigmatvarer, og resultatene er slående:

Alle de testede julevarene inneholder minst 1,8 gram salt per 100 gram. En middagsporsjon med 200 gram kjøtt vil alene dekke kroppens daglige behov.

Spiser du 100 gram julesylte fra Gilde eller Nordfjord får du i deg alt saltet du trenger i løpet av en dag.

- Skuffet

I tillegg til de presenterte ferdigvarene kommer saltet i de tradisjonelle julerettene som pinnekjøtt, ribbe, lutefisk og kalkun.

- Vi er mer skuffet enn vi er overrasket, sier direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet til VG.

I dag består det norske kostholdet av hele ti gram salt hver eneste dag - hvilket er dobbelt så mye som anbefalt maksimalt inntak.

Ifølge Helsedirektoratet kommer omtrent tre fjerdedeler av saltet i det norske kostholdet fra ferdigmat.

- Nå må vi kreve

- Myndighetene har vært veldig tålmodige, men nå er det på tide med sterkere lut. Nå må vi kreve både en reduksjon av salt i maten vår og sterkere merking, sier Flesland.

Det er en vitenskapelig dokumentert sammenheng mellom saltinntak, blodtrykk og risiko for hjerte- og karsykdommer. I Norge er slike sykdommer årsak til cirka 45 prosent av alle dødsfall.

- En skikkelig merking vil gjøre at forbrukerne heller velger produkter med lavt saltinnhold, noe som vil gjøre at bransjen presses til å redusere sitt forbruk av salt, sier hun.

Ett måltid nok

- Hvis du for eksempel spiser 200 gram grove medisterkaker fra Nordfjord, så får du i deg fire gram salt bare der. I tillegg kommer saus og annet tilbehør som også kan inneholde salt. Da har du allerede sprengt «dagsbudsjettet» på fem gram om dagen, sier Flesland.

LES OGSÅ: Her er julens allergibomber

Fra desember neste år er produsentene pålagt å opplyse om den totale mengden salt i maten. I dag er de kun nødt til å opplyse om tilsatt mengde natrium, men mange produsenter har allerede begynt å merke varen med totalt saltinnhold.

- Savner fokus

Saltet har en rekke positive funksjoner i kroppen, blant annet hjelper det kroppen til å ta opp mer væske. En voksen person trenger omtrent 3-4 gram salt om dagen.

Klinisk ernæringsfysiolog og daglig leder i Bramat.no, Cathrine Borchsenius, mener det er lov å kose seg med litt ekstra salt mat i julen - men alt med måte.

- Det viktigste er å være bevisst på saltinnholdet i maten man spiser, slik at man har kontroll, sier Borchsenius til VG.

Dette sier produsentene

Nordfjord:
- Vi har faktisk ikke fokusert så mye på saltinnholdet i våre produkter, men nå må vi prøve å redusere saltbruken. Vi kommer til å teste hvor mye vi kan redusere saltinnholdet i produktene våre - slik at vi forhåpentligvis får redusert saltet i neste års juleprodukter, sier daglig leder Geir Egil Roksvåg.

Matmestern:
- Generelt sett tilsettes salt i produkter for å få ønsket konsistens, smak og for å få produktet til å beholde kvaliteten lengre. Vi jobber for å finne måter å redusere saltinnhold på, og når det gjelder juleskinken er vi allerede i dialog med vår leverandør for å se på alternativer som reduserer saltinnholdet og samtidig ivaretar skinkens egenskaper, sier seniorrådgiver Bjørnar Michelsen i ICA Norge.

Gilde:
- Salt er viktig for smaken på produktet. Og med tanke på både mattrygghet og matkvalitet må nødvendigvis maten inneholde noe salt. Vi har et stort fokus på natriumreduksjon, og vi jobber kontinuerlig med å få ned natriuminnholdet til et nivå som ikke går ut over kvalitet og smak. Allerede i februar neste år vil mange av våre produkter inneholde mindre natrium, sier informasjonssjef Elin Ytterdahl Tohje i Nortura.

Mills:
- Vi holder på å utvikle to posteier hvor vi har redusert saltinnholdet uten at det går på bekostning av smaken, og forventer at disse vil bli lansert på markedet om kort tid. Baconpostei inneholder mer salt fordi bacon er en råvare med en del salt i, sier informasjonsrådgiver Celine Sjøberg i Mills DA.

Stranda:
- Grilstad arbeider systematisk med reduksjon av saltnivå, men har hittil ikke hatt fokus på de tradisjonelle juleproduktene som selges i en kort sesong. Med det fokus som det nå er på salt, vil vi også ta for oss reseptene på tradisjonsmat og se om vi kan finne løsninger som bevarer smaks- og kvalitetsopplevelsen selv om vi reduserer på saltet, sier marketingdirektør Oskar Gjærde i Grilstad til VG.

Her kan du lese mer om