SNADDER: Helstekt indrefilet av svin er deilig grillmat. Her servert med ris blandet med rosiner, pistasjenøtter og fersk koriander. Nam! Foto: Magnar Kirknes
SNADDER: Helstekt indrefilet av svin er deilig grillmat. Her servert med ris blandet med rosiner, pistasjenøtter og fersk koriander. Nam! Foto: Magnar Kirknes

Grill helstekt indrefilet av svin

MAT OG DRIKKE

Svinefilet er magert og fristende kjøtt til å kose seg med.

Publisert:

Denne lysrosa fileten er favorittmat for mange, men trenger ofte å tilføres litt ekstra smak for å bli et hyggelig sommermåltid.

LES: Gode grillråd fra Kulinarisk akademi
Miks din egen grillsaus og pensle i vei. Dette er det lille ekstra som gjør susen når sultne sommergjester skal mettes.
Med en smakfull aromatisk risblanding som tilbehør kan du kose deg langt inn i sommernatten, uten bekymringer for vekt og badesesongen.

LES OGSÅ: VG smakstester årets grillnyheter
LES: Eyvind Hellstrøm og Lise Finckenhagens grillfristelser

Her får du trinnvise bilder som viser deg hvordan du lager helgrillet svinefilet.

Helgrillet svinefilet med rosin og pistasjenøtt-risTil 4 personer
1 svinefilet ca. 800 g
Salt og pepper.
350 g basmatiris
Ca., 1 / 2 l vann
1 ts salt
2 dl rosiner
1 dl hakkede pistasjenøtter
1 / 2 hakket rød chili
Hakket frisk koriander
Grillsaus:
2 ss mangochutney
2 ss chilisaus
2 ss honning
1 ts grillkrydder
1 / 2 ts salt
1 / 2 ts pepper

Ta kjøttet ut av kjøleskapet en time før det skal brukes, slik at det får temperert seg før grillingen. La kullene få en grå overflate med god gløding. Samle kullet på sidene slik at du har en litt kjøligere sone på midten av grillen.

Krydre svinefileten med pepper og salt, før den grilles raskt og får en fin stekeskorpe. Legg kjøttet på den svale delen av grillen og grill under lokk i ca. 15-20 min.

Mot slutten av grilltiden pensles kjøttet med grillsausen i flere omganger for en smakfull skorpe. Det sikreste er å bruke steketermometer og vente til kjernetemperaturen er ca. 70 grader. La kjøttet hvile i 10-15 min. før servering.

Skyll basmatirisen i rennende kaldt vann. Bruk ca. dobbelt så mye vann som ris. Kok opp under lokk og la risen småkoke i ca. 20 minutter, til risen er myk og vannet sugd opp. Rør inn rosiner, finhakket rød chili og pistasjenøtter. Like før servering blandes korianderbladene i.

Til grillsausen blandes alle ingrediensene sammen. Sausen blir bedre av å lagres i kjøleskapet noen timer før bruk. Den holder seg i flere dager i lukket glass. Dette er en ganske søt grillsaus, pass på temperaturen så den ikke brennes på kjøttet.
FLERE LEKRE OPPSKRIFTER FINNER DU HER

PS: Magnar Kirknes skriver spalten Kokkeskolen i VG Helg hver lørdag. Kjøp VG lørdag 25.juni og se trinnvis oppskrift på hvordan du lager hjemmelagde skjell med kongereker.

Her kan du lese mer om