GODT I GLASSET: Går det som landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) håper, skal nisjeprodusenter få lov til å selge alkoholholdig fruktsider over 4,7 volumprosent allerede i 2015. Foto:Øyvind Nordahl Næss,VG

Listhaug vil tillate alkoholsalg fra gårder

Forslag om salg av alkoholholdig fruktsider fra nisjeprodusenter skal ut på høring

Nå kan det bli slutt på at turister ikke lenger får kjøpe med seg norske alkoholholdige suvenirer hjem.

UTE PÅ HØRING: Landbruksminister Sylvi Listhaug vil tillate salg av alkoholholdig sider fra nisjeprodusenter. Foto:ULRIKA WALMARK,VG

Går det som landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) håper, skalnisjeprodusenter få lov til å selge alkoholholdig fruktsider over 4,7 volumprosent allerede i 2015.

– Jeg håper vi skal greie å gjennomføre dette i løpet av året, men først skal det ut på høring, sier Listhaug til VG.

Nyheten kom frem under en pressekonferanse i den Norske ambassaden i Berlin torsdag kveld, i anledning Norges deltagelse på den gigantiske mat- og reiselivsmessen Grüne Woche.

Smuttthull

I følge landbruksdepartementet åpner et «smutthull» i loven for at siderprodusenter kan selge alkoholholdige varer på over 4,7 volumprosent som ikke er omfattet av EØS-avtalen.

Det vil si eplesider, pæresider og andre gjærede drikker basert på frukt og bær, men også øllignende drikker basert på andre råvarer enn malt.

– En åpning for nisjesalg for disse produktene vil kunne gi gode og spennende muligheter for produktutvikling og innovasjoner i Norge, sier Listhaug.

I mange europeiske land er det lov å selge vin og sprit direkte fra gårder, og man kan smake på vinen eller spriten når man besøker en produsent.

Vinmonopolet

I Norge er det bare Vinmonopolet, i tillegg til taxfree-butikker, som kan selge alkohol sterkere enn 4,7 prosent.

LANG PROSESS: – Det er klart det hadde vært fint om vi kunne solgt sider direkte fra gården, sier eplebonden Marius Egge fra Lier. Her er han i kjelleren på gården hvor eplebrennevinet lagres på tønner. Foto:Mattis Sandblad,VG

Eplebonden Marius Egge fra Lier, som i hovedsak produserer epler og bær, har siden 2005 produsert alkoholholdige drikkevarer som blant annet eplebrennevin og sider. Men uten å få lov til å selge det til turistene som besøker gården hans.

Spritholdige produkter som eplesider-brennevin og eplebrennevin over 4,7 prosent, har han kun fått servere til de besøkende, ikke selge over disk.

Han gleder seg over at Listhaug nå åpner for nisjesalg av alkoholholdige varer over 4,7 volumprosent som ikke er omfattet av EØS-avtalen.

Spennende

Dette er veldig spennende for oss, og særlig for siderprodusentene på Vestlandet med fruktgårder som besøkes av turister som ikke forstår hvorfor de kun må nøye seg med å smake, sier Egge.

POSITIV: Daglig leder Bernt Bucher Johannessen i Hanen håper Regjeringens forslag vil få flertall. Foto:NINA ANDERSEN,

Daglig leder Bernt Bucher Johannessen i Hanen, bransjeorganisasjonenen for bygdeturisme og gardsmat, håper Regjeringens forslag vil få flertall.

–Alkoholsalg vil kunne utvikle måltidsopplevelsene enormt og trekke flere turister. I tillegg til å bidra til økt lønnsomhet for de som driver i dag, men også stimulere til at nye kommer til, sier Bucher Johannessen.

Det er ikke første gang en norsk landbruksminister har prøvd å få selge alkohol fra norske gårder uten hell.

I 2011 tok landbruks minister Lars Peder Brekk (Sp) og næringsminister Trond Giske (Ap) opp kampen mot resten av regjeringen om at gårdsutsalg skulle få selge egenproduserte og alkoholholdige drikkevarer.

Med dagens lover kan norske vin- og spritprodusenter kun selge drikkevarer med 4,7 prosent alkohol direkte til gjester fra gården.

Forslaget om alkoholsalg fra nisjeprodusenter som nå skal ut på høring, går ut på å endre alkohollovens bestemmelser som utnytter det antatte handlingsrommet for salg av alkoholholdige varer over 4,7 volumprosent, uten at dagens monopolordning svekkes.

I følge Landbruks- og matdepartementet viser utredningen at det kan være store EØS-rettslige utfordringer ved å tillate nisjesalg av produkter som er innenfor EØS-avtalen, som vin basert på druer, øl og brennevin.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder