KONKURRENTER: Mangfoldet i norske ostedisker utvides nå med en ny jarlsbergost-type. Under blindtesten var Kongsgård-osten utstyrt med tallet to (t.v.), mens Jarlsberg Original (t.h. ) hadde nummer fem.

KONKURRENTER: Mangfoldet i norske ostedisker utvides nå med en ny jarlsbergost-type. Under blindtesten var Kongsgård-osten utstyrt med tallet to (t.v.), mens Jarlsberg Original (t.h. ) hadde nummer fem. Foto: Nina Andersen ,

Ypper til ostekrig med ny jarlsberg-variant

VG først ut med å teste nykommeren vs originalen

Ser du forskjell på originalen og kopien? De små ostehullene avslørte raskt jarlsberg-originalen i VGs uhøytidelige blindtest.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Også tyggemotstand, smak og konsistens skilte ostenyheten Kongsgård fra Jarlsberg Original.

Meierigiganten Tine har i 60 år hatt monopol på Jarlsbergost i Norge.

Les også: Derfor blir franskmennene slanke av ost

Nå utvides mangfoldet i norske ostedisker med en ny jarlsbergost-type.

Men selv om Kongsgård og Jarlsberg Original er laget av de samme ingrediensene melk, salt og løpe, gjenstår det å se hvordan forbrukerne vil ta imot jarlsbergnyheten.

Da VGs forbrukerjournalister tok på seg oppgaven å blindteste Kongsgård mot Jarlsberg Original, var det ikke bare fravær av små hull som røpet nykommeren fra originalen.

KONKURRENT: T.v. Jarlsberg Original som har vært på markedet i 60 år, t.h. utfordreren Kongsgård. Foto: Nina Andersen ,

Lurer du på hva jukseost er? Voldsom økning av jukseost

Skiver og terninger

Under blindtesten var Synnøves Kongsgård-nyhet merket med tallet to, mens Jarlsberg-originalen hadde nummer fem.

Begge ostene var skåret opp i tykke skiver og terninger. I tillegg ble panelet servert ferdigskivet ost fra hvert merke.

– Nummer to har god smak og fylde, er litt lysere enn ost nummer fem, og en anelse fastere i konsistensen, mente panelet.

Prisbevisst? Her lønner det seg å handle maten nå

– Men det må være nummer fem som er den ekte jarlsbergosten, - den er mykere i konsistensen og litt mildere på smak, mente de fem rundt ostebordet.

At osteutvalget med dette øker syntes alle var bra.


–Dette er også en ost som har livets rett. Jeg tror ikke noen ville merket det om jeg la denne på brødskiva i stedet for Jarlsberg i barnas matpakke, sa en av testdeltagerne om Kongsgård-osten etter testen.

Det er heller ikke tilfeldig at ostenyheten fra Synnøve dukker opp i butikkene nå i februar, samtidig med årets første dagligvareslepp av mat- og drikkeprodukter.

Sjekk denne: Slik unngår du saltbombene

– Er det nå duket for ostekrig i butikkhyllene når Synnøve Finden nå lanserer «jarlsbergosten» Kongsgård, side om side med originalen fra Tine?

– Vi går ikke til ostekrig. Vi har jobbet i en årrekke for å få fram den unike smaken på denne kvalitetsosten. Produksjonsprosessen krever litt mer arbeid, men det betaler seg i form av en utrolig god smak, sier Synnøves kategoridirektør Magnus Tollefsen til VG.

Økt konkurranse

Han håper den nye osten skal skape konkurranse og gi forbrukeren større valgmulighet i jarlsbergost-segmentet.

– Målet er å selge en million oster, sier Tollefsen.

Les her: Fra rock'n roll til osteysting

Hos meierigiganten Tine er de positive til økt mangfold i ostehyllene.

– Den generelle interessen blant forbrukerne for ost er økende og da er det naturlig at konkurransen også øker. Hvis det fører til økt mangfold og flere produkter forbrukerne vil ha synes vi i Tine det er positivt. Men det er bare Jarlsberg som er Jarlsberg, slår kategoridirektør Knud Fahrendorff fast.

– For mange kan det se ut som om Kongsgård bare er en kopi av meierigiganten Tines jarlsberg-suksess gjennom mange år?

– Selve råvaren er den samme, - god norsk melk levert av norske bønder. Det er smakskulturene og modningstid i ulike temperaturer som gir osten unik karakter, smak og konsistens. Disse smakskulturene og produksjonsprosessene har vi utviklet helt unikt for vår egen ost, sier Tollefsen.

VGs TESTPANEL: Fra v. og rundt ostebordet Øyvind Engan, Stella Bugge, Hanne Hattrem, Anne Bergseng og Øyvind Gustavsen. Foto: Nina Andersen ,

I fjor fikk Tines Jarlsbergost ny lås på posen, for bedre holdbarhet.

Tollefsen mener allikevel at deres jarlsbergost-type skiller seg fra originalen ved bedre pakning og et ostebrett.

– Kongsgård den første osten som lanseres på ostebrett som gjør at du kan servere osten rett fra pakken på bordet uten å ta i den. Ostebrettet har vi også søkt patent på, forklarer Tollefsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder