Vi spiser 4,6 millioner egg hver dag i påsken

Det er i påsken vi spiser flest vanlige egg. Visste du at de kan spises lenge etter holdbarhetsdatoen?

  • NTB
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det vet Birger Svihus. Ernæringsprofessoren ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) er fascinert av at egget er en kylling som ikke er puslet sammen ennå, selv om det riktignok mangler en befruktning.

LETTKOKT: Hvordan liker du egget? Foto:Eivind Griffth Brænde,VG

– Det er bare å reorganisere molekylene inne i egget og vips, så er det en kylling etter 21 dager, sier Svihus.

Se her!Derfor er egget viktig i påsken.

Skallet er også med i puslespillet. Det ser likt ut på utsiden, men på den 21. dagen er det mye tynnere enn på dag én, forklarer han. Skallet fungerer ikke bare som en beskyttelse for kyllingen, det har også funksjon som næringsstoff og blir til kyllingens skjelett.

VG-KONKURRANSE:Kan du ta et bedre påskebilde?

– Dessuten kommer egget ferdig emballert. Ingen annen matvare gjør det. Dyr må slaktes, pakkes og melk bearbeides under strenge hygieniske forhold, sier Svihus.

godt.no: Her er det deilige oppskrifter med egg!

I påsken spiser vi rundt 4,6 millioner egg daglig. Egg er blant matvarene som er rikest på mineraler vitaminer og næringsstoffer. Egg har også et høyt innhold av kolesterol, og rundt 20-30 prosent av befolkningen som har fått påvist høye kolesterolverdier i blodet, bør begrense inntaket.

Ifølge Bondelaget har egg svært lang holdbarhet, og sier man trygt kan spise egg som er eldre en datostemplingen. Husk at det også er forskjell på «best før» og «siste forbruksdag».

Og hva med et egg fylt med godteri? Er det ufarlig?

NAM: Det er ikke bare egg som har kommet ut av høna vi spiser i påsken. Foto:Scanpix,

Del dine beste eggetips i kommentarfeltet under. Ha en eggende påske!

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder