Publisert:

Lag din egen rakfisk

MAT OG DRIKKE

Bruk fersk, fet fisk, fortrinnsvis ørret. Rens og skyll den godt.

Bland salt og sukker i forholdet ca. 50 g salt pr. 1 ts sukker. Noen bruker denne blandingen bare i buken, mens andre bruker den overalt.

Legg et lag med salt i bunnen av et kar. Strø saltblanding i buken og hodet på fisken og legg den med buken opp, tett i tett. Det skal ikke være store hulrom. Strø saltblanding over fisken, og legg neste lag med fisk på tvers av det første. Slik legges det lag på lag, og med salt på toppen. Press til slutt alt ned med et lokk med noe tungt på.

Laken som dannes, skal dekke fisken. Hvis lakenivået synker, må du fylle på mer.

Oppbevares kaldt, ca. fire grader.

Hvor lenge den står, avgjør hvor skarp den blir i smaken. På Noraker gård lager de tre varianter: mild, lagret og vellagret.

Den milde har stått i tre-fire måneder, og den vellagrede i et år.

Enkel middag

En rakfiskmiddag er enkel å forberede: Skjær rakefisken i skiver. Server med hakket rødløk, rømme eller crème fraîche, mandelpoteter, lefse eller flatbrød med fjellsmør. Det er også godt med hakket avokado til.

Serveres med øl og akevitt.

Her kan du lese mer om