HEDER TIL NORSK TØRRFISK: Stolt leder av Tørrfisk fra Lofoten AS, Rune Stokvold, fikk i dag beviset på at norsk tørrfisk nå er i den europeiske mateliten. Overrekkelsen skjedde under den store tørrfiskfestivalen i Sandrigo i Nord-Italia. Fra v. Luciano Righi, president i Tørrfiskbrorskapet, Bacalà alla Vicentina, Rune Stokvold, fiskeriminister Elisabeth Aspaker og Nina Sundqvist, administrerende direktør i stiftelsen Matmerk. Foto: Matmerk/Anne Mette Johnsen ,

Tørrfisk fra Lofoten har nå samme status som Champagne!

Kan smykke seg med EUs godkjenning som nasjonal matskatt

fikk

Produsentene bak Tørrfisk fra Lofoten mottok i dag det endelige beviset på at den norske matskatten nå har tatt et steg i status.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

På verdens største tørrfiskfestival i Sandrigo i Nord-Italia, ble i dag Tørrfisk fra Lofoten tildelt det offisielle EU-beviset på sin status som Indicazione Geografica Protetta (IGP).

EKTE VARE: Tørrfisk fra Lofoten kan nå bruke EUs blå og gule IGP-logo i hele EU. Merket står for «Beskyttet geografisk betegnelse», og garanterer ekte vare med helt unike kvaliteter. Foto: Matmerk ,

Dermed har den norske tørrfisken rykket opp blant mateliten, sammen med blant annet italiensk Parmaskinke og fransk Champagne.

IGP: Merket for «Beskyttet geografisk betegnelse» i EU. Foto: ,

– Dette er en stor dag for et tradisjonsrikt norsk produkt. Nå har Tørrfisk fra Lofoten tatt steget opp i den Europeiske mateliten. Og der hører denne nasjonale matskatten selvsagt hjemme, sa fiskeriminister Elisabeth Aspaker i sin tale under festivalen.

EU-godkjenningen om det juridiske vernet har vært kjent siden slutten av april i fjor, da det ble behandlet i EU-kommisjonen i Brussel.

Les også: Her er verdens ti mest ekstreme matretter

Det synlige beviset på at Tørrfisk fra Lofoten nå er godkjent i EU som en nasjonal matskatt, ble først overrakt de norske tørrfiskprodusentene i dag.

Offisiell EU-godkjenning

Tørrfisk fra Lofoten er første norske eksportprodukt som får en offisiell EU-godkjenning som IGP, - beskyttet geografisk betegnelse.


–Nå har Tørrfisk fra Lofoten tatt steget opp i den Europeiske mateliten. Og der hører denne nasjonale matskatten selvsagt hjemme.
Elisabeth Aspaker, fiskeriminister

Den norske matskatten får dermed lov til å bruke EU sin blå og gule IGP-logo i hele EU.

** IGP’en garanterer importører og forbrukere i Italia at Tørrfisk fra Lofoten er ekte vare, produsert med høyeste kvalitet.

** For tørrfiskprodusenten gir den en beskyttelse mot juks og kopiering av et særdeles viktig produkt fra norsk fiskerinæring.

** For importører og forbrukere gir dette en ekstra garanti for at når de kjøper Tørrfisk fra Lofoten, så får den en norsk matskatt, lagd av det beste råstoff fra Lofoten.

I Norge var Parmaskinke og Parmesanost de første europeiske produktene som ble godkjent etter den norske IGP-ordningen.

TIL TØRK: Torskehoder i Reine i Lofoten. Foto: Nils Bjåland , VG

Største eksportmarked

Tørrfisk fra Lofoten er blant de norske matproduktene som er mest kjent utover landegrensene.

Italia er vårt største eksportmarked for tørrfisk, og kjennskapen til IGP-merket er stor hos matentusiastiske forbrukere i Italia.

I følge administrerende direktør Nina Sundqvist i stiftelsen Matmerk, er utfordringen nå å gjøre dette kjent for italienske forbrukere, slik at de i enda større grad forstår at «Tørrfisk fra Lofoten» garanterer ekte vare med helt unike kvaliteter.

–Italienske forbrukere kjenner igjen en god råvare, og de vet hva en IGP står for, sier Sundqvist.

Matmerk administrerer den norske ordningen Beskyttede betegnelser som tilsvarer den Europeiske, og har bistått produsentsammenslutningen med søknadsprosessen i EU.

Dette er tørrfisk:

* Tørrfisk har vært en viktig handelsvarer i Norge i over tusen år.

* Tørrfisk fra Lofoten lages av torsk eller skrei. Fisken blir hengt på hjell fra tidlig i februar til begynnelsen april, og er ferdig tørket fra midten av mai til slutten av juni.

* Kystklimaet i Lofoten gjør det mulig å lufttørke skreien over lengre tid da været er mildt og spesielt gunstig for tørking av fisk.

* I dag fås tørrfisken også som et skinn og beinfritt produkt, - lett tilgjengelig for restauranter og forbruker.

* I Norge brukes tørrfisk gjerne som snacks eller til produksjon av lutefisk.

Kilde: Matmerk, Norges Sjømatråd

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder