BJELLER I BEHOLD: Rune Rødbotten (t.h), forsker ved Nofima mat, hilser på avlsoksen Cusco (3) til biffprodusent Johan Bjørneby (t.v) i Ås. Å kastrere dyrene er ikke så aktuelt for Bjørneby, siden han ikke har nok utmark til å la kastrerte dyr gå ute på beite. Foto: LINN CATHRIN OLSEN
BJELLER I BEHOLD: Rune Rødbotten (t.h), forsker ved Nofima mat, hilser på avlsoksen Cusco (3) til biffprodusent Johan Bjørneby (t.v) i Ås. Å kastrere dyrene er ikke så aktuelt for Bjørneby, siden han ikke har nok utmark til å la kastrerte dyr gå ute på beite. Foto: LINN CATHRIN OLSEN

Biffen er best uten baller

MAT OG DRIKKE

ÅS (VG) Biffen blir mørest når ballene er borte, viser ny forskning på norsk storfe.

Publisert: Oppdatert: 22.01.10 10:32

At forbrukere skal få kjøpe biff fra kastrerte hanndyr, er drømmen til biffelsker og forsker Rune Rødbotten, som har doktorgraden på mørt kjøtt.

- Norske kunder blir snytt for god kjøttkvalitet. Oksekjøttet varierer for mye. Ytrefileter fra okse kan være supermøre, men også seige som en skosåle. Fordelen med kastrater er at man unngår de seigeste biffene, sier Rødbotten.

DEBATT:Greit å kastrere okser for en mer velsmakende middag?

Entydig

Forskeren har ledet et prosjekt ved Nofima Mat der 46 hanndyr fikk testiklene satt ut av funksjon, før de ble fôret opp og slaktet. Den entydige konklusjonen er at kastrert storfe gir mørere biff enn okser.

Diskutér mat:«Rødvinskokt biff - helt fantastisk»

Men bedre og jevnere kjøttkvalitet har sin pris: Dyrene må ofre bjellene. Et par klemmer rundt sædkjertlene setter en effektiv stopper for de mer kjønnslige sidene ved dyrelivet. Det som kunne blitt testikler på størrelse med tennisballer, skrumper inn til en hudfold.

De gjeldende dyrene vokser litt saktere enn okser, men til gjengjeld kan rundt en fjerdedel av kjøttet brukes som biff. Okser har til sammenligning «bare» rundt 12 prosent biffkjøtt.

Sulten? Finn en god biff-oppskrift i vår database!

Grunnen er at kastratene har lettere for å legge på seg fett enn oksene. Men uansett fettnivå er evnukkene mørere enn oksene, ifølge Rødbotten.

- Hva med livskvaliteten til dyrene?

- Det er vanlig å kastrere kjæledyr. Kastratene vokser opp som rolige og harmoniske dyr. De slåss ikke med hverandre, og går ikke til angrep på bonden. Mens de fleste okser må holdes inne hele livet, kan kastrater nyte frisk luft og grønt gress på beite. Siden Norge har mye utmark, kan kastrater bety miljøvennlig og rimelig matproduksjon, sier Rødbotten.

Stakkars

Her til lands er det knapt noen norske okser som lever som evnukker, bare en halv prosent. I USA får derimot ikke okser lov til å bli solgt som biffkjøtt, fordi kjøttet er for seigt og variabelt. Der går det i kviger - kuer som ikke har kalvet - og kastrater, ifølge Rødbotten.

Tanken på at oksene skal bli evnukker, appellerer imidlertid ikke til Nina Sundqvist, kommunikasjonsdirektør hos Nortura.

- Stakkars okser, er den umiddelbare reaksjonen til Sundqvist.

Her kan du lese mer om