VERSTINGER: McDonald’s, Peppes Pizza og Dolly Dimple’s kom dårligst ut i Mattilsynets helsesjekk av de mest populære restaurantkjedene. Foto: Geir Olsen, PETTER LYNAU, Frode Hansen , VG

Mattilsynet kontrollerte ni kjeder: Pekes ut som restaurant-verstinger

Kakerlakker, mangelfulle håndvaskmuligheter og stenging på
dagen.

 • Nina Andersen

Artikkelen er over fire år gammel

Det var resultatet etter Mattilsynets tilsynskampanjer av burger- og pizzarestauranter over hele landet.

I kveldens TV 2-innslag i programmet «Matkontrollen», får vi vite hvem som ifølge Mattilsynet er Norges restaurantverstinger.

Les også: Opptil 40 akutt syke etter mulig matskandale

«Matkontrollen» har fått innsyn i resultatene fra alle Mattilsynets tilsynskampanjer som er gjennomført i hele Norge, over en periode på 16 måneder.

KAKERLAKK: Under Mattilsynets sjekk av de mest populære restaurantkjedene ble det funnet kakerlakker på en av Fridays restauranter. Foto: MATTILSYNET ,

Mattilsynet har deretter vurdert alle rapportene for TV-kanalen og valgt ut ni restaurantkjeder.

Restaurantkjedene som er valgt ut er Burger King, McDonalds, TGI Fridays, Peppes Pizza, Jafs, Egon, Big Horn Steak House, Dolly Dimples og Pizzabaker’n.

Les også: Slik avslører du grisete spisesteder

Tre verstinger

I løpet av perioden har det i de ni kjedene blitt gjennomført til sammen 345 tilsyn.

Ut ifra denne oversikten er det tre restaurantkjeder som kommer dårligst ut.

ALVORLIG: De som fikk flest pålegg hadde alvorlige overskridelser av regelverket, i følge seksjonssjef Atle Wold i Mattilsynet. Foto: Mattilsynet ,

– Det er McDonalds, Peppes og Dolly Dimples. Det er de som har fått flest pålegg. Det vil si relativt alvorlige overskridelser av regelverket, forteller Atle Wold, seksjonssjef i Mattilsynet.

Alle de tre restaurantkjedene har hatt mange tilsyn i perioden.

McDonalds hadde 75 tilsyn, Peppes 50 og Dolly Dimples 33. Totalt fikk McDonalds 33 pålegg, Peppes 33 og Dolly Dimples 29.

I vurderingen er antallet restauranter, antallet tilsyn og antall pålegg lagt til grunn.

Les også: Åtte gatekjøkken stengt på dagen av Mattilsynet (krever innlogging)

Wold mener det er kritikkverdig når så store aktører, som i utgangspunktet har gode rutiner, får såpass mange pålegg som disse tre har fått.


– Det er viktig at det blir oppdaget i tide og at det blir utbedret, og det er jo veldig fint, men de må sørge for at det blir en permanent atferdsendring. Slik at man slipper å bekymre seg for om hygienen er dårlig, sier Wold.

Ulik alvorlighetsgrad

I et tilsyn er det ulik alvorlighetsgrad på tilbakemeldingene som blir gitt til restaurantene.

I TV 2-programmet kommer det frem at det går fra ikke tilfredsstillende til påpeking av plikt og så pålegg og til sist hastevedtak.

Les også: Solgte biffen før kjøttet var pakket

Under et tilsyn ser Mattilsynet på flere forhold og det er derfor mulig at det kan bli registrert flere forhold på et tilsyn som ikke er tilfredsstillende.

– Erfaringsmessig får restaurantene mest kritikk for dårlig renhold, personlig hygiene, temperatur og varehåndtering, sier Wold.

Til sammen ble det registrert 18 tilfeller der muligheten for håndvask og personaltoalett ikke var tilfredsstillende.

I 14 tilfeller ble det gitt pålegg til restaurantene.

Det ble funnet 61 tilfeller der det ikke var tilfredsstillende rutiner på orden og renhold. Det ble gitt pålegg i 35 av disse tilfallende, hvorav flere fikk pålegg om stenging.

Kakerlakker

Skadedyr er et av de forholdene som kan føre til et hastevedtak, dersom det blir oppdaget.

Restauranter kan også bli stengt med øyeblikkelig virkning dersom man finner skadedyr i lokalet.

I denne sjekken var det 11 restauranter som fikk «ikke tilfredsstillende» på dette vurderingspunktet

Fem fikk pålegg og en av Fridays restauranter ble stengt på dagen fordi det ble funnet kakerlakker i restauranten i sjekkperioden.

Administrerende direktør Rajko Mink bekrefter at Fridays City tidligere i år ble stengt på grunn av skadedyr.

–Vi hadde varslet Mattilsynet tidligere om dette, og hadde en veldig god dialog med dem. Vi fulgte alle rådene fra skadedyrfirmaet, og gjorde alt vi kunne for å bli kvitt problemet. Restauranten ble gjenåpnet to dager senere, sier Mink.

Best ut i Mattilsynets helsesjekk kom Big Horn Steak House, som utmerker seg blant de ni restaurantene med ikke å ha fått et eneste pålegg eller hastevedtak i sjekkperioden.

Dette til tross for at kjeden har hatt 16 tilsyn i denne perioden.

Dolly Dimples og Peppes Pizza beklager

Driftssjef i Dolly Dimples Jon Alfred Stensønes er ikke fornøyd med å bli en av de tre dårligste restaurantene i denne sjekken.

– Det synes vi veldig lite bra om. Vi ønsker å være best på det alt vi gjør innenfor matkvalitet, og må beklage det, sier Stenstønes.

Han forteller at de nå har satt i gang tiltak for å bli enda bedre.

– Vi har et eksternt firma som vi jobber tett med, og der har vi gjennomgått alle våre rutiner. Vi har sett på hva kan vi gjøre for å bli enda bedre og igangsatt et enda bedre internkontrollsystem. I tillegg jobber vi internt med at vi er oftere ute og sjekker opp våre avdelinger, forteller Stenstønes til «Matkontrollen».

Administrerende direktør i Peppes Pizza Joannis Vendrig er heller ikke fornøyd med Peppes sin plassering, men understreker at de aldri har fått stengt restaurantene.

– Jeg er veldig stolt av Peppes Pizza og de gode opplevelsene som vi gir til veldig mange gjester hver eneste dag, og veldig glad for den enorme innsatsen som våre medarbeidere gjør hver eneste dag for å gi de gode opplevelser. Nå er det dessverre blitt avdekket at vi har enkelte avvik fra våre rutiner, det må vi skjerpe oss på, derfor skal vi forbedre opplæringen ytterligere slik at vi i fremtiden kommer nærmere vårt mål om null avvik når det gjelder matsikkerhet, sier Vendrig til «Matkontrollen».

Mc Donald's kommunikasjonssjef Erik Lødding sier til VG at ved tilsyn hos McDonald’s de siste to årene, har Mattilsynet ansett det som trygt å servere mat, selv om det har vært gitt noen pålegg på enkelte restauranter.

–Alle våre gjester skal være trygge på at maten vår er sikker og holder god kvalitet. Vi har ikke mottatt noen anmerkninger fra Mattilsynet på at maten vår ikke er håndtert på en trygg måte, men tar selvfølgelig alle pålegg på største alvor. Et pålegg kan omfatte alt fra å utbedre lister langs dører til endring av hygieniske rutiner i serveringsbransjen i Norge, sier Lødding og legger til at McDonald’s har et godt samarbeid med Mattilsynet, og full respekt for jobben som de gjør.

Les også

 1. Fant kakerlakker på Karl Johan-pub

  (VG Nett) En av de mest populære pubene på Karl Johan, The Scotsman, har måttet stenge dørene etter funn av kakerlakker…
 2. Ny restaurant stengt

  GJØVIK (VG) Dårlig renhold gjør at Mesterkokken restaurant på Gjøvik måtte stenge dørene.
 3. Slik avslører du grisete spisesteder

  (VG Nett) Du kan lett ta noen grep for å sikre deg mot lugubre serveringssteder og uhygiensk mat.
 4. Mattilsynet: - Fortsatt mye slurv

  (VG Nett) I dag avslutter Mattilsynet gigantaksjonen «Rent bord». Konklusjonen er at det fortsatt er mye renholdsslurv…
 5. Fant død rotte på restaurant

  Fem restauranter i Bergen ble torsdag kveld stengt av Mattilsynet på grunn av dårlig hygiene.

Flere artikler

 1. Pluss content

  Grove hygienebrudd

 2. Her er noen av Mattilsynets verste funn i 2015

 3. De lokale redningsaksjonene

 4. Elever over hele landet hyller lærerne sine

 5. De holder Norge i gang

Fra andre aviser

 1. Mattilsynet slo full alarm: Fant inntørket rottelort under tilsyn på gamle Dickens

  Bergens Tidende
 2. Mattilsynet hastestengte Oslo-restauranten etter alvorlige funn. Halvannet døgn senere var den åpen igjen.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no