LETTLAGET SNADDER: Sashimi av laks med reddik og ponzusaus lager du enkelt selv. Foto:Godfisk.no,

Tar seg grovt betalt for å skjære opp oppdrettslaksen

Over 800 kroner kiloen for kit'et med sashimi-laks fra Salma

Erstatter du hurtigmat som kebab og pølse med Salmas fast food-kit med oppdrettslaks, må du betale mer enn 800 kroner kiloen for laksen.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

SKYHØY KILOPRIS: Salma Raw koster 843,03 per kilo, men inneholder kun 90 gram skivet laks. Ponzusaus, sesamfrø og spiseklype følger med i kitet.Pris per kilo hos: Rema kr 676,47, Ica kr 776,67, Meny kr 734,31, Coop Mega kr 848,03. Foto:Terje Bringedal,VG

Kjøper du i stedet en hel lakseloin fra samme produsent, og skjærer opp laksen selv, slipper du unna med 179 kroner kiloen i billigste kjede.

Tidsklemmen gjør det stadig vanskeligere å spise sunt og godt på farten.

I fjor lanserte Salma-produsenten Salma Raw, – et såkalt sunnere fast food-alternativ til pølse, pizza og kebab.

HEL SALMA: Det er penger spart på å lage din egen sashimi med en hel Salmalaks.Pris per kilo hos: Rema kr 179,-, Rimi kr 199,-, Coop Mega kr 209 Meny og Ica kr 219,-. Foto:Terje Bringedal,VG

VGs prissjekk avslører imidlertid at for 90 gram oppskåret Salma-laks, må du punge ut med fra 676 til 848 kroner kiloen.

Aller dyrest er Coops supermarkedkjede Mega, der de skal ha svimlende 848 kroner kiloen for laksekit'et.

Det avlange plastbegeret inneholder skivet Salma-laks, også kalt sashimi, en liten pose med ponzusaus og sesamfrø. Alt designet for å spises i farta.

– Vi skal ikke ta livet av pølsen, men har klokkertro på at vår nylansering kan bli en verdig konkurrent i fast food-segmentet, sa Trym Eidem Gundersen, administrerende direktør i Salmon Brands, da sashimi-nyheten ble lansert.

TA KNIVEN FATT: Sashimi er en japansk rett som består av skiver av rå fisk som serveres med tilbehør som hvit reddik, wasabi, syltet ingefær og soyasaus. Foto:Magnar Kirknes,VG

Men det kan koste deg dyrt å handle fast-food-laksen på supermarkedet.

HALV SALMA: Lakseloinen kommer i to varianter, -back loin og belly loin.Pris per kilo hos: Rema kr184,80, Coop Extra kr 184,81, Kiwi kr 186,-, Rimi kr 197,90, Coop Mega kr 209,- og Meny og Ica kr 219,-. Foto:Terje Bringedal,VG

Tar du i stedet kniven fatt og kjøper en hel back-loin merket Salma til 179 kroner kiloen i billigste kjede, sparer du 669 kroner på kiloprisen, sammenlignet med Coop Megas kilopris.

Salma-laks selges i alle dagligvarekjedene, men utvalget varierer. Under VGs handlerunde var det bare Rema 1000 av lavpriskjedene som solgte sashimi-kit'et.

Over 800 kroner kiloen

SALMA CUBES: Pakkene med 200 gram lakseterninger inneholder samme lakseråvare som de andre produktene.Pris per kilo hos: Rema kr 247,50, Coop Mega kr 279,50, ICA kr 299,50 og Meny kr 324,50. Foto:Terje Bringedal,VG

«Billigste» Salma-kit får du hos Rema 1000, til 69 kroner, eller «bare» kroner 676,47 per kilo.

VG har sjekket Salma-prisene på til sammen fem forskjellige produkter:

Salma hel og halv lakseloin, Salma Cubes (200 gram), Salma Laks (140 gram) og Salma Raw (102 g).

Store prisforskjeller

SALMA LOIN, 140 g: For én porsjon eller som en liten snack til to.Pris per kilo hos: Rema kr 353,57, Coop Mega kr 389,29 og Meny kr 413,57. Foto:Terje Bringedal,VG

Salma-råvaren sies å være den samme, men prissammenligningen viser svimlende prisforskjeller fra produkt til produkt, men også fra kjede til kjede.

** På hel Salma er Meny og ICA dyrest, mens Meny og ICA er prisledende på den halve lakseloinen.

**Pakken med lakseterninger på 200 gram og pakken på 140 gram med lakseloin må du betale aller mest for hos Meny.

** På pristoppen havner sashimilaksen Salma Raw fra Coop Mega.

Administrerende direktør Trym Eidem Gundersen i Salma Brands AS, understreker at de fem forskjellige Salma-produktene er basert på samme råvare og produksjon.

Når VG spør hva grunnen er til de skyhøye kiloprisene på Salma Raw, forklares det med en komplisert produksjonsprosess, og økte kostnader blant annet til emballasje, spiseredskap, ponzusaus og sesamfrø.

Eidem Gundersen understreker overfor VG at Salma Brands AS ikke har noe med kjedenes priser ut til forbruker.

I pakkene med lakseterninger brukes det ukurante størrelser, men ifølge Eidem Gundersen er råvaren av samme kvalitet som de andre produktene.

Salmas markedsdirektør Inger Saxebøl omtalte i fjor nykommeren som laksens «konfektproduksjon».

Manuelt arbeid

– Produksjonen krever mye manuelt arbeid for å oppnå dagsfersk kvalitet på sashimi-skivene i hele produktets holdbarhetstid. Salma Raw er mer enn «skivet laks», sa Saxebøl til VG.

VGs pristest er basert på kassekvittering. Hvis varen var utsolgt er det lagt til grunn hyllekantpris.

Dette svarer kjedene:

COOP MEGA: – Vi har nylig økt prisen på Salma Raw fra kroner 77,90 til kroner 86,50. Vår innkjøpspris har økt tilsvarende. Vi vil nå vurdere om dette er en for høy pris og vil eventuelt redusere prisen for å være konkurransedyktig i supermarkedssegmentet, svarer kjededirektør Roy Tony Midtdal i Coop Mega.

MENY: – Meny har fokus på stort vareutvalg og kvalitet, hvor vi var de første til å selge Salma. Flere varer, inkludert Salma har hatt en kraftig økning i innprisene nå i februar, noe som har ført til økt salgspris. Hvis andre kjeder ikke øker prisen må vi revurdere våre priser, svarer Eli Strand, kommunikasjonsrådgiver i Meny-Ultra.

ICA: – Ica tilbyr fersk fisk fra fiskedisk og et bredt utvalg fiskeprodukter i ulike prisklasser. Hver uke har vi et knalltilbud på fisk, noe som gjør at våre kunder alltid vil kunne gjøre gode fiskekjøp. Vi vil gjennomgå pristesten og gjøre justeringer, men det er viktig å understreke at våre ferskvaremedarbeidere tilbyr kunnskap og veiledning som man ikke finner hos lavprisbutikkene, svarer Elisabet Mæland Fosse, kjededirektør ICA Supermarked.

Velger sushi-sjappa

Å velge sunn mat fremfor fast food med pølser og pizza, har blitt en trend over hele Norge.

– Det er fint å se at folk blir mer opptatt av å spise sunt og variert, og at folk i større grad velger sushi-sjappa fremfor burger-sjappa når de skal kjøpe hurtigmat, sier ernæringsfysiolog Nina Helen Standal hos SomeBody AS.

DIGGER SUSHI: Ernæringsfysiolog Nina Helen Standal. Foto:Privat,

Hun mener sushi er en fin måte å øke inntaket av fisk på.

– Sushi er et godt alternativ til annen hurtigmat som pizza, hamburger og kebab. Sashimi, som er rå, rene fiskestykker, er kanskje det aller beste alternativet., sier ernæringsfysiolog Nina Helen Standal hos SomeBody AS.

Sammen med ingefær og grønnsaker, bidrar sashimi med mye protein, sunt fett og vitaminer og mineraler.

– Sushi og maki er også supre alternativer, men de består i tillegg til fisk av sushiris, som bidrar med en del raske karbohydrater, sier Standal.

Og legger til at fordelene med sushi er at innholdet av salt er lavere enn i mye annen hurtigmat som er å få kjøpt, selv om soyasaus kan inneholde en god del salt.

– Men den spiser man som oftest ikke i store mengder, sier Standal.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder