Hovedinnhold

Høst edle dråper av naturens spiskammer

«Kunsten å legge vin er kunsten å være tålmodig.»
Johan Setnes (47) har laget velsmakende årgangsvin av krekling.

- Kreklingen ignoreres av bærplukkere, men er ypperlig til vinlegging og finnes over alt, forteller Johan Setnes på Åndalsnes.

Han dyrker sin gjærende og smakfulle hobby med lidenskap og innlevelse. I mer enn 15 år har bondesønnen høstet krekling i høyfjellet, støvsugd blåbærlyngen og tømt epletrær som et ledd i målrettet og langsiktig produktutvikling.

- Kunsten å legge vin er kunsten å være tålmodig. Først to år etter innsankingen er det mulig å høste av godene i form av fargerik og velsmakende vin, sier Setnes til VG.

For råstoffene fra naturens eldorado av fargerik frukt og bær er bærebjelken for å skape smakfullt liv i vinballongen. Høsten er den viktigste årstiden for tusenvis av vinleggere. Med bøtter og spann erobrer de frukttrær og bærmarka - på jakt etter grunnlaget for duft og smak.

Tidkrevende. Vanskelig. Mye søl. Lite igjen for pengene: Vinproduksjon på hobbybasis fortoner seg mer som slit enn boblende glede. De fleste gir opp bare ved tanken på innsatsen som venter.

- Nei, det er ikke særlig mye hokuspokus å lage god vin hjemme i kjelleren, korrigerer Setnes, og fortsetter:

- Råstoffet er gratis og ofte lett tilgjengelig. Investeringene er beskjedne. Fra råstoffet er høstet inn går det ikke mer enn ti timers arbeid før det er innhold på flasken i vinkjelleren, argumenterer Johan Setnes.

Han understreker at det ikke finnes snarveier: Oppskriften må følges ned til minste detalj, og kanskje viktigst av alt:

- Renslighet er mye av hemmeligheten bak et godt produkt!

Lagres

Prøv deg fram, skriv ned hva du gjør og høst erfaringer er også gode råd å ta med seg.

I den rå og trange vinkjelleren samler vinsamlingen støv - og produserer kvalitet.

- Generaltabben mange begår, er å starte konsumet når vinen skal tappes over fra ballong til flaske ett år etter innhøstingen. Vær sterk: Vin skal lagres på flaske i minst ett - 1 - år før den nytes - helst lenger, kommer det krystallklart fra vinleggeren.

For ordens skyld: Det ferdige resultatet er ikke vin som egner seg til festmiddagen. Hjemmelaget vin passer best som aperitiff, som hyggevin eller til desserten.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Mat og drikke

Se neste 5 fra Mat og drikke