LITE LIDENSKAP: Vi har et godt samliv ellers, men når vi har sex føles det som fem minutters pinlig stillhet, skriver kvinne (30) og ber om råd fra psykolog Peder Kjøs.
LITE LIDENSKAP: Vi har et godt samliv ellers, men når vi har sex føles det som fem minutters pinlig stillhet, skriver kvinne (30) og ber om råd fra psykolog Peder Kjøs. Foto: nd3000 / iStockphoto

Peder Kjøs svarer: – Vi har ikke noe sexliv

LIVSSTIL

Hun har lyst på sex ofte. Han kan gå uker og måneder uten – og er fornøyd med det. Hva gjør det med parforholdet når den ene vil ha sex og den andre ikke – og hvordan kan man møtes på halvveien? Her er psykolog Peder Kjøs’ beste råd.

Betalt innhold
  • Peder Kjøs
Publisert:

Kjæresten min og jeg har vært sammen i litt over et år, og jeg synes sexlivet vårt er et problem. I begynnelsen hadde vi hyppigere sex enn vi har nå, men dette er vel vanlig. Vi er begge slitne og har hektiske hverdager, men jeg forsøker å sette av tid til sex og intimitet, fordi det er viktig for meg. Men det gjør ikke han.

Jeg tar ofte initiativ (og blir like ofte avvist), jeg kan sende frekke sms’er og bilder i løpet av dagen for å pirre ham (ingen respons på dette heller), og jeg har sagt rett ut at nå har jeg skikkelig lyst på deg, hvorpå han svarer at han er sliten og at vi kan gjøre det i morgen (det skjer heller ikke at vi gjør det i morgen). Når vi først har sex, så er det godt, men for det første varer det bare et par-tre minutter, og det er ingen lidenskap.

Forspill er nesten ikke-eksisterende, jeg føler ingen kåthet eller lyst, han vil ikke kommunisere hva han liker eller ikke liker. Det er rett på sak, tre minutter, ferdig. Ingen prat i etterkant, for han snur seg og sovner. Han liker ikke å snakke om sex overhodet og synes det er veldig ubehagelig, men jeg vil jo vite hva som tenner ham og hvordan vi kan få et bedre sexliv.

Jeg ønsker meg lidenskap, og at vi kan kommunisere om sex. At det skal være morsomt, varierende, oftere og sist men ikke minst at det er noe han skal ha lyst til. Og jeg trenger å føle at han har lyst på meg …

Vi har et godt samliv ellers, men når vi har sex føles det som fem minutters pinlig stillhet. Hvordan kan jeg få ham til å bli mer komfortabel rundt det å snakke om dette? Jeg har prøvd å snakke med ham, blant annet at jeg skulle ønske vi brukte mer tid, og at jeg skulle ønske han fortalte meg eller viste med kroppsspråk hva han liker, men han reagerer ofte med sinne og sier at han ikke trenger å snakke om sånt, vi har jo god sex. Han har fortalt meg at det ikke handler om meg, at han selv har et godt selvbilde, og at han bare ikke har så mye lyst. Kan han bli komfortabel med å prate om det, eller er det bare noen som rett og slett ikke liker det? Og hvordan skal jeg ta opp disse tingene uten å såre han? Jeg kjenner at dette er en dealbreaker for meg. Vi er begge i begynnelsen av 30-årene, og har sex 1–3 ganger pr. måned.

Kvinne, 30

PSYKOLOG PEDER KJØS SVARER:

Sex har mange betydninger i et forhold. Sex er en form for kommunikasjon, en måte å være nær og intim på, og et uttrykk for kjærlighet og hengivenhet. Det er disse betydningene som gjør det vanskelig når det seksuelle ikke fungerer slik begge ønsker i et forhold. Det føles som avvisning.

Det føles som om partneren nettopp ikke er så interessert i intimitet og nærhet, ikke er så hengiven, og i verste fall: Du kan begynne å tvile på om partneren din virkelig elsker deg.

I tillegg til de betydningene sex har som kommunikasjon i forholdet, har sex også en spesiell betydning for hver enkelt av oss. For noen er sex og kropp et komplisert tema, noe som kanskje forbindes med ubehag og krenkelser. For veldig mange er sex rett og slett godt, en kilde til nytelse og glede som det er frustrerende å unnvære. Og så er det noen som bare ikke er så veldig interessert. De føler ikke så sterk lyst, og synes ikke at sex er så viktig.

Seksuelle problemer i et parforhold skyldes veldig ofte at de to ikke er helt klar over hva sex betyr for partneren, og tolker den andres signaler ut fra sin egen oppfatning. For deg henger sex sammen med lidenskap og glede, men slik er det kanskje ikke for ham. Ut fra det du forteller er det ikke godt å vite hvorfor han er så tilbakeholden, men jeg merker meg at han sier at dere har «god sex», og dessuten at han blir sint og ikke vil snakke om det.

Kan det være at han faktisk mener det, når han sier at det sexlivet dere har er greit for ham? Kanskje han mener at slik kort og enkel sex er bra nok? Kanskje han i så fall føler seg kritisert eller misforstått, når du er misfornøyd?

Selv om han ikke er komfortabel med å snakke om sex, blir dere nok nødt til å snakke om hva sex betyr for ham og for deg, og for forholdet deres. Situasjonen er ganske alvorlig når det seksuelle er så lite tilfredsstillende for deg at du tar hele forholdet opp til vurdering. Dette må han forholde seg til, enten han liker det eller ikke.

Det finnes antagelig ingen måte å ta opp dette på som ikke blir vanskelig for ham. Det kommer sannsynligvis ikke til å bli en veldig god samtale, i hvert fall ikke i begynnelsen. Jeg foreslår at du sier rett ut til ham at du synes at det seksuelle er et stort problem for deg, men uten å kritisere ham eller antyde noe spesielt om hva du tror han tenker og føler. Hold deg til å snakke om deg selv og dine egne tanker og følelser.

Si til ham at sex er viktig for deg, at du vil ha lidenskap og engasjement, at du trenger noe mer og noe annet enn det dere har nå. Det er ikke lett å si dette uten å legge til kritikk av ham – at han er kjedelig i senga, at han ikke kommuniserer bra nok – men hvis han føler seg kritisert, kommer han bare til å gå i forsvar og bli sint.

Nå prøver han tydeligvis å unngå hele problemet ved ikke å forholde seg til din misnøye. Han kommer ikke til å ta tak i dette før han oppfatter at din misnøye er et problem for ham selv. Kanskje må det gå så langt som til at han må bli redd for å miste deg.

Gi oss tilbakemelding på denne artikkelen.Gi tilbakemelding!Gi tilbakemelding!

Vinn Gull i VG+

Dagens kode: GULL525

Send SMS med koden til 2424. Tjenesten koster 1 kr.

Ved å delta i konkurransen samtykker du til at vi kan kontakte deg på SMS med relevant informasjon om konkurransen «Finn Gull i VG». Les mer om konkurransen her »