SNAKKER MED BESTEMOR: Else Kåss Furuseth mener hun har mye å lære av sin bestemor på 94 år.
SNAKKER MED BESTEMOR: Else Kåss Furuseth mener hun har mye å lære av sin bestemor på 94 år. Foto: Frode Hansen

Else Kåss Furuseth: – Hva er hemmeligheten bak bestemors lykke?

LIVSSTIL

Bestemor har vært i godt humør siden 20-tallet.
Hva er hemmeligheten? spør denne ukens bra dame, Else Kåss Furuseth.

Betalt innhold
  • Else Kåss Furuseth
Publisert:


Det er i sin egen 94-årsdag at bestemor kommer bort til meg og sier:
«Du snakker for mye om brodder. Til og med når du ringer så er det for å argumentere for brodder. Det er som å få Ole Torp inn i røret. Han har forresten en nydelig manke. En sølvrev. Men du maler fanden på veggen, for du må ikke glemme at det snart er vær for turnsko!»

Da bestemor ble 87 kjøpte hun seg leilighet som var innflytningsklar først tre år senere. I 30 år har hun gått på bruktmarked hver søndag og jaktet på den perfekte hatten. «Den skal være som en pilleeske-hatt, bare større, rød.»

Det eneste hun ergrer seg over er at trygghetsalarmen ikke har bredbåndsteknologi, at Norton Antivirus aldri kommer med noen positive beskjeder på datamaskinen og at man ikke kan vite med sikkerhet hvor tykk man er over ryggen. Ellers elsker hun å se program om jordmødre på TV-en, for det gir henne håp.

Men når hun i disse dager ble 94 gledet hun seg altså mest over at det snart er vær for turnsko. Brodder matcher ikke den hvite jeansen hun skal ha på seg når hun skal ta trikken med en venninne til Ljabru for å se på folk.

Bestemor (B-mor, som hun kaller seg selv) har vært pensjonist i godt over 30 år og er privilegert med god helse, økonomi og familie, men likevel tar jeg meg i å bli overrasket over hennes nærmest evig gode humør i det jeg (37) opplever som en lang rekke av dager i en verden som ved første øyekast kan se ut som den går ad undas.

Bestemors humør er et mysterium for meg, for hvorfor er jeg mer bekymret enn henne? Hver dag er jeg sikker på å gå på snørra, med eller uten brodder. Forventet levealder har aldri vært så høy for oss nordmenn noen gang, likevel vet jeg at behovet for psykiatrisk hjelp aldri har vært større hos barn og unge. Handler dette bare om at hjelpen endelig er her, eller kan vi også lære noe av tidligere generasjoner?

Hva annet kan vi lære av folk i 90-årene enn at sild er en undervurdert fisk, at man aldri må bruke bukse med strikk (man glemmer hvor midjen egentlig skal være) og at glassdører bør være bedre merket (smertelig erfaring å krasje i en.)

Kan jeg stille deg noen spørsmål til avisen, spør jeg bestemor.
«Så lenge jeg er anonym», sier hun, «jeg vil nødig stikke meg fram som deg. Jeg synes egentlig bare folk med ordentlige titler burde uttale seg.»
(Folk som er over nitti år har frikort på ærlighet.)

Hvordan er det mulig å være så lykkelig?, lurer jeg.

«Det er feil spørsmål. Men kort fortalt må du aldri slutte å gjøre ting du er glad i, det handler om at det aldri er for sent», sier bestemor over Soloen. («Ikke skriv at jeg elsker Solo, da kan det virke som jeg er sponset.»)

Det er vanskelig å stole på folk som høres ut som sånne visdomsord som står på en kopp, du høres ut som en klisjé, sier jeg. «Du er en klisjé», sier bestemor. «Jeg er enke. Du lever mer som en. Jeg tror du hadde hatt godt av å være mer utendørs, også tror jeg du skal senke lista.»

Senke lista?

«Ja, på internett. Jeg snakker om internettdating. Ja, en del av mennene ser kriminelle ut, men det handler mest om at når man er over en viss alder så er man ikke så god på å fotografere. Man må aldri ta bilder av seg selv nedenfra og i hvert fall ikke på baderom. Det vet til og med jeg. Også må du aldri gå på quiz», sier bestemor, «det avslører hvor lite du vet. Men så lenge du husker hva kommunevåpenet til Moss er, så vil det gå bra. Det er alltid noen som spør om det.»

Hva er det, da, spør jeg. «Det er kråka», sier bestemor. «Det er alt du trenger å vite, eller du burde lese mer bøker», sier bestemor.

«Har du lest Helene Uris siste? Den er god.»

Er Helene Uris siste bok din nøkkel til lykke?

«Nei, selvsagt handler humør en del om gener, jeg har hatt flaks», sier bestemor.

«Men mellom oss, så handler det altså om å ikke male fanden på veggen. Du ser ting i verst mulige tenkelig perspektiv.»

«Det gjør jeg vel ikke», sier jeg.

«Det gjør du vel», sier bestemor. «Husker du Eddie Skoller? Hvem hadde trodd at han skulle få Sissel? Han fikk Sissel. Og se på Petter Pilgaards forvandling. Jeg husker du klaget over at russetiden var dyr. Farfar var russ under krigen. Det var ikke noe særlig. Vet du hva? Jeg lurer på om jeg noen gang får en samboer igjen jeg», sier bestemor.

«Eller Botox? Tenk å få Botox i rumpa!»
Botox er ikke noe for deg. Du er ikke i målgruppen, sier jeg.
«Det er jeg vel», sier bestemor. «Vet du hva som hadde gjort meg lykkelig? Å dø med fast rumpe.»

Vi kan liksom ikke la det bli siste ord, sier jeg, er det noe mer du vil si til det norske folk?

«Ja, det lysner!», sier bestemor, «snart er det turnsko-vær. Opp med geipen! Men uansett, det aller viktigste er at du må ta vare på vennene dine», sier bestemor.

«Ringer du dem oftere enn meg? Håper det. Men altså, mitt hovedpoeng er altså at du ikke må snakke så mye om brodder. Jeg gikk på snørra selv jeg. Alle sier at det er så grusomt på rehabiliteringssenter. Men vet du hva? Det var som Syden, bare gratis.»

LES FLERE «BRA DAMER»-SPALTER:

Stortingsrepresentant Tina Bru: «Skal dere ha barn snart, eller?»

Hadia Tajik: Kvinnen som fristerinne er syndig

Høyesterettsdommer: – Hurtig behandling i domstolsapparatet er et viktig gode.

Synnøve Macody Lund: Det forbanna vidunderlege underlivet

Live Nelvik: «Rekk opp hånden de som ikke ammer, liksom»

Camilla Stoltenberg: Hvorfor får desember- barn oftere ADHD?

Lene Marlin: – Jeg vil ikke gå gjennom mer alene

Anja Hammerseng-Edin: Dette lærte jeg av en torpedo

Henriette Steenstrup: – Det er så mye kjønning

Emma Clare: Mitt møte med intimkirurgi

Skipsreder Elisabeth Grieg: – Jeg føler en dyp uro

Julie Brodtkorb: Ble beredskapsmor da barnevernet ringte

Haddy N’jie: – Hele livet ble en roteskuff da jeg fikk barn

Amal Aden: Syk sosial kontroll

Brita Møystad Engseth: Alle presidentens menn II: Når Hollywood våkner

Sophie Elise Isachsen: – Jeg er mitt eget verste kommentarfelt

Gunhild Stordalen: Det finneshåp i USA

Gi oss tilbakemelding på denne artikkelen.Gi tilbakemelding!Gi tilbakemelding!

Vinn Gull i VG+

Dagens kode: GULL525

Send SMS med koden til 2424. Tjenesten koster 1 kr.

Ved å delta i konkurransen samtykker du til at vi kan kontakte deg på SMS med relevant informasjon om konkurransen «Finn Gull i VG». Les mer om konkurransen her »