DATING ER SKUMMELT: – Jeg har opplevd at en person jeg har datet, helt ut av det blå slutter å svare meg, men likevel fortsetter å følge med på hva jeg gjør på sosiale medier, forteller Karina Haukland.
DATING ER SKUMMELT: – Jeg har opplevd at en person jeg har datet, helt ut av det blå slutter å svare meg, men likevel fortsetter å følge med på hva jeg gjør på sosiale medier, forteller Karina Haukland. Foto: Pau_photography

Datingfenomenet som er verre enn «ghosting»

LIVSSTIL

Det nye datingfenomenet kan være enda mer forvirrende enn «ghosting». Karina (25) opplevde at personen hun datet sluttet å svare, men så skjedde noe uventet. Her får du forklaringen på det nye fenomenet, og hvordan du kan håndtere det.

Betalt innhold
Publisert: Oppdatert: 13.07.18 11:12

Det startet med en match på Tinder. Så møtte de hverandre tilfeldig ute på byen i Alta. De fant tonen. Hun syntes han var både kjekk og snill.

De begynte å treffe hverandre. Han besøkte henne jevnlig. Det gikk et halvt år. Hun likte ham «skikkelig godt» og så for seg at de etter hvert skulle bli kjærester.

Men plutselig sa det stopp. Han sluttet å komme på besøk og svarte ikke når Karina Haukland (25) spurte om de skulle ses.

Likevel fortsatte han å følge henne på sosiale medier: Like bildene hennes på Instagram, se mystoryen hennes og sende henne sporadiske snaps.

Hun var forvirret. Vil han eller vil han ikke?

– Det fortsatte sånn i flere måneder. Jeg ble så glad når han likte bildene mine, kanskje han hadde lyst til å møte meg likevel, tenkte jeg. Jeg kom meg nesten ikke videre, sier Karina som skriver om livet sitt på bloggen sin. Hun har vært singel i tre år og har en liten datter.

– Til slutt måtte jeg innse at jeg hadde blitt «ghostet». Det var ganske nedtur.

«Orbiting»

Det kan være skuffende og sårende når en du har vært på date med, «ghoster» – slutter å ta kontakt eller svare deg uten å si hvorfor.

Men hva hvis personen likevel fortsetter å følge deg, ser på alt du legger ut og liker det du gjør på sosiale medier?

Det var den amerikanske skribenten Anna Iovine bak nettstedet Man repeller, som først brukte uttrykket «orbiting». På dårlig norsk betyr orbiting «sfæring». Bedre forklart betyr det å fortsette «å gå i bane» (som for eksempel feeden din på Instagram), altså at du følger med sporadisk på livene til folk, selv om dere ikke har kontakt på andre måter.

Iovine kaller det et tidstypisk fenonom – som kun oppstår i en alder med sosiale medier. Hun mener det er en ny måte å date på. Det er altså «den nye ghosting». Etter at hun skrev om det har ordet gått viralt. New York Post kalte det trenden som ødelegger dating for deg.

– Det stikker litt

På appen Jodel er det flere som kjenner seg igjen. Jodel er en anonym chatte-app som setter deg i kontakt med folk i nærheten.

En 26 år gammel jente som bor i Oslo forteller:

«Han jeg datet i flere måneder liker alt jeg legger ut på Instagram. Jeg skjønner ikke hvorfor. Han ditchet meg for en annen, så det virker som om han bare liker å minne meg på at han eksisterer. Prøver å ikke bry meg, men det stikker litt.»

Men der ghosting er forvirrende – kan orbiting være enda mer forvirrende. For er hun eller han interessert i deg eller ikke? Han eller hun liker jo alt du legger ut, men så svarer han eller hun ikke på meldingene dine.

«Alle gjør det»

– Det er svært vanlig at en fortsetter å følge med på hva en ekskjæreste eller tidligere partner foretar seg på sosiale medier, sier Berit Skog, førsteamanuensis emerita ved Norges teknisk-naturvitenskapelig universitet (NTNU), som har forsket på barn, unge og voksnes bruk av sosiale medier.

Skog mener det kan bunne i nysgjerrighet og et ønske om å holde seg oppdatert på ekspartneren.

Men også sjalusi kan forklare at en følger eksen i sosiale medier, forteller forskeren.

Har eksen fått en ny kjæreste? Hvem er dette? Og gikk det ikke litt for kort tid før vedkommende gikk inn i et nytt forhold? På den måten kan negative følelser innvirke når man følger med på livet til eksen på Facebook, Instagram og andre sosiale medier.

Det at man følger med på sosiale medier kan være sterke påminnelser om ens eksistens. Det kan både irritere og oppleves som invaderende for noen, mener Skog.

Vil holde mulighetene åpne

Lene Pettersen, førsteamunensis ved Høyskolen Kristiania, mener det handler om en slags god gammeldags «holde deg varm».

– Man slipper ikke den andre helt, kanskje fordi man har flere potensielle i siktet og vil holde mulighetene åpne. Det er dette som av enkelte blitt kalt «the paradox of choice»: Med så mange valgmuligheter av kandidater i datingplattformer er et fort gjort å tenke at man går glipp av potensielle andre, sier hun.

– Å forsvinne ut av en samtale, men fremdeles holde et øye på aktuelle kandidater kan være en måte å vingle eller være usikker på hvorvidt man virkelig er sikker på at man ønsker å legge kandidaten bak seg.

Avvisning blir mer synlig

Anne Kristine Bergem, psykiater og universitetslektor ved OsloMet, mener at alt blir synligere i sosiale medier.

– Avvisning blir mer synlig. Man kan blokkere hverandre, spamme hverandre, stalke hverandre. Det har blitt lettere å treffe hverandre, men lettere å skade hverandre.

Relasjoner er noe det vanskeligste for oss mennesker, mener hun. Sosiale medier kan gjøre det lettere å komme i kontakt med folk, men det gjør det ikke lettere å få til gode relasjoner.

– Det ser vi i den høye skilsmisseraten for eksempel. Det er rett og slett vanskelig å etablere og opprettholde gode relasjoner. Sosiale medier gjør det også synligere.

Slik kan du håndtere det

Sexolog Siv Gamnes mener at hvis du opplever at det plager deg at en tidligere flamme fortsetter å følge med på livet ditt på sosiale medier, burde du blokkere personen.

– Det kan jo være en vekker for personen som fortsetter å ta sporadisk kontakt, og da kan det være en grunn til at den tar kontakt. Men hvis personen uansett slutter å svare deg, så gå videre og finn noen andre som følger opp og vil det samme som deg, sier hun.

Gamnes mener også at hvis du reagerer på, eller får en dårlig følelse av en ekskjæreste på sosiale medier, er det lov og lurt å fjerne personen.

– Spør deg selv om hvorfor du skal plage deg selv med å følge med på eksen sitt liv? Det er det ingen grunn til.

Blir vi mer kyniske?

Lene Pettersen mener det å treffe mennesker over en applikasjon eller plattform gjør at vi kanskje føler et mindre personlig ansvar ovenfor den andre parten.

– Det er enklere å «forsvinne» fra en samtale, uten å måtte unnskylde seg – som man for eksempel gjør dersom man snakker med noen på en fest og fatter interesse for en annen. Der er det mer sosial kontroll og andre praksiser som gjelder. Litt som det å være tøff bak tastaturet i kommentarfeltet i avisen.

Har gjort det selv

Karina Haukland forteller at hun har gjort det samme med gutter hun dater.

– Noen ganger har jeg datet gutter og sluttet å svare dem, men samtidig likt bildene deres og fulgt dem på sosiale medier.

Hun forteller at det som regel er fordi hun ikke interessert i å date dem noe mer, men samtidig bryr hun seg om dem og har et godt øye til dem.

– Jeg kan like bilder av dem fordi jeg liker dem som person. Men svarer kanskje ikke fordi jeg ikke vil noe mer med dem, og at det kan bli vanskelig å si ifra om at man ikke ønsker det samme.

Likevel har hun kommet fram til en ting:

– Det er lurt å være helt ærlige med hverandre når man dater, slik at begge parter ikke blir misforstått og man slipper en hjerteskjærende kjærlighetssorg.

Gi oss tilbakemelding på denne artikkelen.Gi tilbakemelding!Gi tilbakemelding!

Vinn Gull i VG+

Dagens kode: GULL525

Send SMS med koden til 2424. Tjenesten koster 1 kr.

Ved å delta i konkurransen samtykker du til at vi kan kontakte deg på SMS med relevant informasjon om konkurransen «Finn Gull i VG». Les mer om konkurransen her »

Her kan du lese mer om